Dacă anul trecut, serviciul religios a fost susținut de preotul ortodox, în acest an la slujba de comemorare a victimelor au participat și preoții celor trei confesiuni romano-catolică, greco-catolică și reformată.
La eveniment au participat prefectul Eugeniu Avram, vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor, viceprimarii Marcela Papici și Radu Roca, consilieri locali și județeni, precum și reprezentanți ai partidelor politice. Alături de aceștia au fost prezenți un grup de preșcolari ai Grădiniței 14 Mai și mai mulți locatari din cartierul 14 Mai.
Rând pe rând, după serviciul religios, participanții au depus jerbe la monument, comemorându-i astfel pe cei care și-au pierdut viețile în inundație.
”Am organizat acest eveniment pentru a aduce un omagiu victimelor inundațiilor din 1970. Aș vrea să transmit un mesaj de solidaritate, de susținere a famililor victimelor, a urmașilor acestora, că nu sunt singuri și că instituțiile statului, instituțiile publice locale sunt alături de ei. De asemenea, aș vrea să le transmit în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, că facem tot ce este posibil, ca să nu se mai repete ceea ce a fost în anul 1970 și să nu mai suporte concetățenii noștri acea perioadă de catastrofe”, a declarat Eugeniu Avram.
Apele Someşului au atins cote periculoase încă din 13 mai 1970. Viitura a rupt digul, iar a doua zi, pe 14 mai, puhoiul a năvălit în peste o treime din judeţ înecând agoniseala de-o viaţă a oamenilor. Digul s-a rupt în zona localităţilor: Valea Vinului, Culciu Mare, Apa şi Odoreu. În actualul cartier 14 Mai, apele au atins cota de 2 metri. Raportat la municipiul Satu Mare, bilanţul acelor zile dezvăluie un fapt cutremurător: apele au luat 56 de vieţi omeneşti și peste 20000 de animale au fost ucise, au fost distruse 4.093 de case, afectate 28.076 de clădiri şi au fost inundate 120.000 hectare de teren.