PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ileana Blidar propune semnarea unui pact anti-mită pentru Satu Mare

Copreședintele filialei municipale Satu Mare a PNL, Ileana Blidar, propune instituțiilor sătmărene semnarea unui Pact de Integritate al orașului Satu Mare, ”un pact anti-mită care va asana clasa politică, majoritar coruptă”.

Ileana Blidar a susținut astăzi, într-o conferință de presă, că este necesară semnarea acestui pact de intergritate între oficialitățile municipale sau județene și firmele participante la orice proces de achiziție publică.

Pentru lucrările contractate ar trebui să fie obligatorie publicarea caietelor de licitație și să fie afișate la un avizier în fața Primăriei sau a Consiliului Județean. Prețurile de adjudecare la licitație se vor comunica în mod corect, firmele participante nu vor face alianțe și nu vor oferta prețuri neloiale iar contractele desemnate să fie publicate atunci când va fi un proces de achiziție publică. Toate etapele să fie afișate tot așa la avizier și publicate în ziar”, a declarat Ileana Blidar.

Potrivit acesteia, un asemenea pact a fost semant și a funcționat în multe țări unde democrația este la ea acasă, în Danemarca, Norvegia, Elveția, Germania sau Argentina, țări în care societatea civilă monitorizează respectarea pactului în calitate de martor social, fiind factorul determinant în adoptarea și respectarea acestora. Pentru nerespectarea acestor pacte de integritate se aplică sancțiuni consistente, mergând până la plata unor daune de 10-20% din valoarea contractului sau interdicția de a mai participa la licitația pe o perioadă de 5 ani, impusă de către organizatori.

Am credința că dacă se va încheia acest pact nu vom mai avea șpagă și nici lucrări de proastă calitate, plătite de zece ori mai mult decât valoarea reală. Dacă se tot laudă cu democrația, atât PLR cât și PSD, cei care conduc acest județ, atunci hai să-i obligăm, prin noi, cetățenii, să devină părți semnatare a acestui pact de integritate și atunci o să vedem cu toții că în 10 ani, orașul și județul Satu Mare va fi schimbat total, iar DNA nu va mai avea niciun client și va obligat să șomeze, pentru că nu mai exista corupție”, a încheiat copreședintele filialei municipale a PNL Satu Mare, Ileana Blidar.