Ultima actualizare: azi, 13:44
Locale

Ileana Blidar propune semnarea unui pact anti-mită pentru Satu Mare

Ileana BlidarCopreședintele filialei municipale Satu Mare a PNL, Ileana Blidar, propune instituțiilor sătmărene semnarea unui Pact de Integritate al orașului Satu Mare, ”un pact anti-mită care va asana clasa politică, majoritar coruptă”.

Ileana Blidar a susținut astăzi, într-o conferință de presă, că este necesară semnarea acestui pact de intergritate între oficialitățile municipale sau județene și firmele participante la orice proces de achiziție publică.

Pentru lucrările contractate ar trebui să fie obligatorie publicarea caietelor de licitație și să fie afișate la un avizier în fața Primăriei sau a Consiliului Județean. Prețurile de adjudecare la licitație se vor comunica în mod corect, firmele participante nu vor face alianțe și nu vor oferta prețuri neloiale iar contractele desemnate să fie publicate atunci când va fi un proces de achiziție publică. Toate etapele să fie afișate tot așa la avizier și publicate în ziar”, a declarat Ileana Blidar.

Potrivit acesteia, un asemenea pact a fost semant și a funcționat în multe țări unde democrația este la ea acasă, în Danemarca, Norvegia, Elveția, Germania sau Argentina, țări în care societatea civilă monitorizează respectarea pactului în calitate de martor social, fiind factorul determinant în adoptarea și respectarea acestora. Pentru nerespectarea acestor pacte de integritate se aplică sancțiuni consistente, mergând până la plata unor daune de 10-20% din valoarea contractului sau interdicția de a mai participa la licitația pe o perioadă de 5 ani, impusă de către organizatori.

Am credința că dacă se va încheia acest pact nu vom mai avea șpagă și nici lucrări de proastă calitate, plătite de zece ori mai mult decât valoarea reală. Dacă se tot laudă cu democrația, atât PLR cât și PSD, cei care conduc acest județ, atunci hai să-i obligăm, prin noi, cetățenii, să devină părți semnatare a acestui pact de integritate și atunci o să vedem cu toții că în 10 ani, orașul și județul Satu Mare va fi schimbat total, iar DNA nu va mai avea niciun client și va obligat să șomeze, pentru că nu mai exista corupție”, a încheiat copreședintele filialei municipale a PNL Satu Mare, Ileana Blidar.

26 comentarii

 1. costică Răspunde

  Doamna vice Blidar am fi curioşi noi cătiva cetățeni ai acestui oraş angajați păna de curănd la Sc Sarmex societate închisă prin căpuşare de soțul dumneavoastră:nu vă este ruşine să vorbiți de corupție atăta timp căt vă afişati cu Sarmex im firmă prin care s au furat banii din Sarmex?

  • satmarean Răspunde

   Câtă neruşinare soțul doamnei a distrus o fabrică şi sute de locuri de muncă dar el şi a făcut o fabrică cu acelaşi nume şi acum orbesc ei de corupție?Ruşine doamna…

  • Blidar Ileana Răspunde

   Domnule Costica, capusarea este o inventie de- a dv. Când s-a preluat conducerea societății Sarmex, banca avea in garantie terenul, clădirile, mijloacele fixe, utilajele si instalatiile,pe baza de inventar si nu s-a furat nimic din respectiva garantie înregistrată la arhiva electronica. Eu si soțul meu nu am furat nimic de la Sarmex, dimpotriva am pus de- a lungul timpului la dispoziția fabricii fonduri proprii si credite personale pentru capital de lucru si cheltuieli de productie, fara ca sa putem spera ca vom primi vreodată acești bani înapoi.Mai mult, de trei ani Sarmex a fost condusă de un administrator judiciar si nu de către de soțul meu. Administratorul judiciar gestiona bugetul fabricii, planul de reorganizare,situația contractelor, inclusiv a hotărât cesiunea de creanțe către consorțiului Nepi. Criza financiară a făcut sa se închidă in lume sute de bănci si milioane de firme, iar in Satu Mare,Sarmex a fost ultima fabrica veche de mobila care s-a închis, cu toate greutatile extraordinare pe care le-a întâmpinat in anul 2005 -2007,atunci când cursul EUR/ RON era 3,15 RON, după ce scăzuse 3 ani consecutiv de la valoarea de 4,20 RON. In condițiile in care fabrica producea mobila pentru export in proporție de 95%. De ce nu ați venit dumneavoastră cu soluția salvatoare de la BNR pentru producătorii romani care au dat faliment in serie?
   Referitor la firma SARMEXIN, știți ca am preluat toti angajați care vor sa lucreze iar tradiție fabricării de mobila este continuata. Sper ca nu v- ați așteptat sa cersim in strada sau sa ajungem la mila publica,după ce am lucrat 25 de ani in cea mai
   puternica banca din România, fără sa mi se reproseze ceva profesional.

   • informația zilei Răspunde

    « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
    Sarmex a fost una de mobilier de lux
    Sarmex a fost una de mobilier de lux
    Firma de evaluare care o administrează a declarat-o în insolvenţă
    Ne-au contactat la reacţie câţiva angajaţi ai SC Sarmex SA Satu Mare, îngrijoraţi de faptul că au primit de la firma de evaluare care administrează societatea, REVA Arad, decizii de desfacere a contractului de muncă.
    Oamenii sunt speriaţi pentru că, pe de o parte, nu şi-au primit încă salariile pe luna august şi nu se ştie când le vor primi. Li s-a spus de la birouri să încerce lunea viitoare. Pe de altă parte, nu ştiu dacă vor putea intra în şomaj, iar unii sunt îngroziţi de-a dreptul pentru că nu-şi vor mai putea întreţine familiile.
    Sarmex a fost de acum 3 ani în reorganizare
    Oamenii ne-au povestit că toţi cei 20 de angajaţi care mai erau cu contract de muncă au primit deciziile de disponibilizare în care se spune că acest contract le încetează în 17 octombrie.
    Curios este faptul că, pe site-ul Ministerului Finanţelor, firma figurează cu un profit pe anul 2013 de peste 5,2 milioane lei.
    Dar, de la un specialist în evaluări am aflat că, din câte ştie, Sarmex a fost de acum 3 ani în reorganizare şi că dacă este în insolvenţă poate să aibă profit.
    De fapt, din câte se pare, firma a fost preluată de o bancă de la care avea luate credite iar banca ar fi vândut-o unui cumpărator pentru a-şi recupera banii.
    Referitor la indemnizaţia de şomaj, de la conducerea Inspectoratului Teritorial de Mucă (ITM) ce nu fusese anunţată de disponibilizarea angajaţilor deşi, conform legii, la reducerea de personal cu peste 10 angajaţi, conform legii trebuie anunţată, am aflat că, dacă li s-au plătit de către firmă aceste contribuţii, pot intra în şomaj.
    Pentru a primi indemnizaţie de şomaj, angajaţii trebuie să se prezinte la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) cu deciziile de disponibilizare primite de la firma de evaluare, iar la agenţie vor primi toate informaţiile de care au nevoie pentru a se înscrie la indemnizaţie de şomaj.
    Citiţi continuarea în ediţia tiparită a cotidianului nostru de marţi, 23 septembrie

    Abonează-te acum Online!
    comentează acum
    cetatean a spus: 24 septembrie 2014, ora 15:18
    Blidaru Marin, economist si infractor, sotul Ilenei cele profesioniste si devotate, fosta candidata in parlamentul Romaniei, e cel care a dus aceasta fabrica spre inaltele culmi ale falimentului. Aceasta fabrica avea pe vremuri 2000 de angajati şi exporta mobila in toata lumea. Avea si profit si oamenii salarii. Astazi e o ruina, datorita unui escroc prima mana care ar trebui sa se intoarca de acolo de unde a venit: de la puscarie!!! Daca cineva ar mai vrea sa-l aseze administrator vreodata peste vreo afacere macar sa stie cine este acest personaj.

   • Fost angajat Sarmex. Răspunde

    Poi doamna dar cum de funcționează fabrica dumneavoastră cu numele aproape identic cu al fabricii inchise?Din dragoste nu?

   • Mincinoasa Blidar Răspunde

    Oameni buni, cei care citiți, Sarmex a fost condusa de către domnul Blidar si in perioada de reorganizare nu cum spune doamna. Dreptul de administrare nu a fost ridicat, prin reorganizare avandu-se in vedere reeșalonarea datoriilor, ca de altfel la multe alte societati! Repet, nu se ridica dreptul de administrare decât in condiții speciale. Practic in acest caz se reeșaloneaza datoriile, deoarece buna voința a administratorului se prezuma. Astfel, D-nul Blidar a fost in continuare director al societății. In ce privește garanțiile pe care le-au avut băncile asupra bunurilor, tot D-nul Blidar a scos credite, si sub mana lui băncile au pus mana pe tot. Contractele, la fel, dansul le gestiona. Doamna Blidar, noi cititorii, nu suntem toți tâmpiți, va rugam se nu ne subestimati. Dumneavoastră si cu soțul dvs, sunteți singurii vinovați pentru ce s-a întâmplat fabricii Sarmex. Despre angajați ce sa mai vorbim? Oameni simplii de care v-ați bătut joc. Cine s-a mutat la noua fabrica sunt oameni necăjiți si nevoiași. Altfel nu ar fi mers niciunul la noua firma pentru ca tot orașul va uraste. Așa ca va rog, sa va ștergeți fruntea de transpirație si sa nu mai scrieti aberatii. Daca vreti sa faceți un lucru bun pentru orașul nostru, va rog sa va luați familia si sa va mutați.

 2. satmarean Răspunde

  Sunteti cam pe langa subiect cu achizitiile publice. Nu ati auzit de SEAP? Dar nici despre faptul ca achizitiile sunt publicate pe saitul primariei SM de ex nu stiati? Nu mai bine va informati despre legea achizitiilor publice inainte sa va treziti vorbind?
  Cand vorbiti despre “clasa politică, majoritar coruptă” din Satu Mare, aveti dovezi care va sustin afirmatia? Daca da, de ce nu le prezentati public?
  Ce rost au declaratiile astea goale de continut?

 3. libertate curcilor Răspunde

  Cum se face că soțul dumneavoastră a fost administrator special ?Corupție?

 4. vlad Răspunde

  Ce toanta ii asta

 5. angajat somer Răspunde

  Au fistrus Sarmexul cu barbatu sau care a fost director general şi noi am rşmas pe drumuri în timp ce ei şi au facut alta fabrica numită cu maximă neruşinare Sarmexim.

 6. DOMNUL ADMINISTRATOR BLUDAR? Răspunde

  DOAMNA BLIDAR CUM SE FACE CĂ SARMEXUL S-A ÎNCHIS ŞI
  SARMExim FUNCȚIONEAZA MAI DEPARTE SUB CONDUCEREA ACELUIAŞI DIRECTOR :SOTUL DUMNEAVOASTRĂ?

 7. Linguraru Răspunde

  Cu barbat’su a discutat despre asta?Sau pentru ce-l plimbau in urma cu cativa ani procurorii in catuse?Noroc ca in Romania oricine are un pret altfel tare multi ar face puscarie!!

  • Blidar Ileana Răspunde

   Răspuns pentru domnul Linguraru si domnul Farfuridi.
   Domnilor,cred ca va place sa calomniati cât este ziua de lunga si cât este internetul de încăpător.Sotul meu n-a fost niciodată condamnat, fiind reținut abuziv fără mandat de la judecătorie sau tribunal.In condițiile in care vedem zi de zi arestări de miniștrii, parlamentari,demnitari,oameni de afaceri,cred ca va este foarte greu sa va închipuiți ca soțul meu împreuna cu întreg lotul ,, Finanțe Satu – Mare” au fost achitati, având dreptul la despăgubiri morale si materiale, din partea statului roman,pentru imaginea alterata in ochii unora ca dv.Dacă era condamnat chiar si o zi nu putea sa fie administrator sau director așa cum a fost atât la Storsack cât si la Sarmex.Acum, problema cu soțul meu fiind pe deplin lamurita, pe mine puteți sa ma calomniati? Este clar ca nu-mi sunteți aliați!

   • satmarean onest Răspunde

    Doamna Lenuța nu pune-ți la suflet aşa e în politicâ partea pozitivă că se fac bani mulți şi nemeritați are şi o parte mai urâtă vămai înjura lumea dar o să vă dați seama că merită până la urmă.Stiu acuma o să ne spune-ți că sunteți altfel,interesul comunității….nu ține.

   • minciunică politică Răspunde

    Dar totuşi a fost numit soțul dumneavoastră administrator special aşa cum scrie pe Portal just sau nu?

   • dorica Răspunde

    D-na Blidar ! lasati-o mai moale” chiar credeti ca nu stim sau am uitat de ce a fost retinut sotul dvs.??? credeti ca nu stim cu ce se ocupa sotul dvs. la Finante??? statul avea/are buzunarul plin cand este vorba de rambursari de TVA … apoi daca tot va laudati ca prin credite bancare a-ti reusit sa puneti pe picioare o afacere deja falimentara…poate ne spuneti/ne invatati si pe noi cum putem lua credite bancare si de unde sa avem garantii ptr ele???..ptr.ca nu toti suntem ‘angajati in banci”…apropo.. nu stiam ca angajati banci au asemenea facilitati !!!!! deci ciocu mic ” lasati pe alti sa vorbeasca,pe cei care numai au dat la stat taxe si impozite ca sa UNII’ de unde lua cu JAPCA”

 8. farfuridi Răspunde

  Eu semnez! Dar numai după bărbatul dumitale,cel care a făcut pușcărie pentru evaziune! Ești chiar nebună, cucoană? Tot orașul vuiește pe tema asta!

 9. gica Răspunde

  postacii, .. postacii bata-i vina , ca barbate sunt aia carora le e frica de o femeie?E usor sa minti sub un nume anonoim! Eu imi aduc aminte de Campania electorala in care femeia asta a avut curajul sa infrunte mafia satmarena… Aduceti-va aminte de blaturile lui Sisii si Mirciu aranjate cu ungurii fara sigla! Apoi doamna asta zicea de lemnul exportat de padurile taiate abuziv, cat de actuala e problema in media azi!.. Ei Ei Ei…. postacii astia!

  • Amdrei toma Răspunde

   Doamna deputat, ca e clar ca dvs sunteti, nu prea se arata ca fiind o investitie reusita domnuca asta.Sau poate scopul dvs este sa asculte si sa faca orbeste ce ziceti dvs.In cazul asta recunosc ca ati tras lozul castigator cu domnuca asta…
   Pacat de ea ca vorbeste ce zic altii.Dara daca nu ar face asta ar tacea tot timpul ca bu prea stie ce sa zica.
   Iar din tema articolului intelg ca domnuca Blidar nu cunoaste delic legea si administratia publica.Esect total

 10. Ion Răspunde

  Pana la urma,Blidar de ce a facut puscarie,unde si cat timp,poate a fost nevinovat

  • Fost maistru Răspunde

   De corupție vorbiți doamna Blidar?Este foarte interesant de aflat cum de Sarmexul nu a putut fi salvat de criză in timp ce Sarmexim prosperă?Haideți doamna chiar ne credeți proşti pe toți?Ce părere aveți :muncitorii şi familiile celor care au rămas pe drumuri de la Sarmex vor pune ştampila pe acest partid în numele căruia vorbiți de corupție?

 11. satmarean Răspunde

  Doamma copresedinte PNL, ati apucat sa cititi legea transparentei in administratie si legea achizitiilor publice ca sa nu vorbiti prostii si sa nu va faceti partidul de rusine?

 12. claudiu Răspunde

  dute doamna si te culca ,sotul tau a distrus SARMEXUL si tu vii sa spui de anti mita , sintem de rahatul lumi domnule cred ca sintem satui de amante si sotii bagate la inaintare . dute femeie si te culca PNLista si sotul PSDist cine dracu te mai crede ,IATE DE MINA CU CELALALT OSAC ANALFABET DE MURESAN SI MERGETI SI VA PREDATI LA DNA

 13. dorel cetatean Răspunde

  AM vrut sa postez un comnetariu, dar vad ca nu am loc… de dna. blidar, care are timp si e foaaaaarte postaca. dna blidar recunoaste practic ca in satu mare se practica mita, oti mita cine sa ia? Pensionarii, copii, nu, aia din sistemul public si aia din politica…cred ca pe blidarita au ajuns-o remuscarile…:)

 14. dorel cetatean Răspunde

  va trimit acum si r de la oti si al 3-lea i de la copiii..ma grabeam, ce sa fac, sa nu cumva sa posteze ceva blidaritza

 15. I.C. Bratianu Răspunde

  astia au target la aberatii in presa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Ziua Medicului Veterinar, sărbătorită la Satu Mare

Peste 100 de medici veterinari sătmăreni s-au întâlnit astăzi pentru a sărbători Ziua Națională a Medicului Veterinarilor, marcată în fiecare...

Închide