PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Scandal în Consiliul Judeţean. Consilierii PNL au părăsit şedinţa (VIDEO)

O şedinţă cu scandal cum de mult nu a mai fost a avut loc astăzi în Consiliului Judeţean Satu Mare. Totul a descurs frumos şi fără probleme până când s-a ajuns la proiectul cu privire la aprobarea preluării deşeurilor menajere din Cluj Napoca la groapa de gunoi de la Doba şi consilierii au început să-şi expună punctele de vedere. Protagoniştii principali au fost şi de această dată consilierii PNL, în frunte cu Adrian Cozma, şi vicepreşedintele Mircea Govor, respectiv preşedintele Adrian Ştef.

Discuţiile au început după ce consilierul Ionuţ Rus, membru PNL şi preşedinte al Comisiei de Buget, a propus introducerea unor amendamente la proiectul de hotărâre, şi anume preluarea deşeurilor pe o perioadă de doar trei luni cu posibilitatea extinderii perioadei pe un an, cu votul consilierilor.

Vicepreşedintele Mircea Govor a spus clar că PSD nu este de acord cu această propunere deoarece preluarea deşeurilor ar fi rentabilă pentru judeţ doar dacă ar exista un contract pe un an de zile, în condiţiile în care trebuie refăcut drumul Mădăras – Gelu, investiţie de 600.000 de euro. Govor a explicat că astfel judeţul ar obţine circa 6 milioane lei, bani care pot fi investiţi mai departe în groapa ecologică de la Doba. În alte condiţii, susţine Mircea Govor, preluarea deşeurilor din Cluj ar fi o jignire pentru sătmăreni, fiind vorba de 60 de autospeciale încărcate cu 24 de tone de deşeuri care să treacă zilnic prin Mădăras şi Gelu.

Consilierul Kaiser Ştefan a propus ca drumul să fie făcut de firma care va efectua transportul din Cluj, iar contractul să prevadă o clauză de reziliere unilaterală din partea Consiliului Judeţean, în orice condiţii.  Au mai existat propuneri ca administraţia din Cluj să prezinte o scrisoare de garanţie bancară atât pentru suma din contract cât şi pentru suma necesară reparări drumului, pentru a nu exista riscul ca judeţul să rămână cu gunoaie, drum stricat şi fără bani.

După mai multe discuţii, vicepreşedintele Rudolf Riedl a explicat cum stau de fapt lucrurile. În urma închiderii depozitului din Cluj şi până la amenajarea altui spaţiu, autorităţile din Cluj caută variante unde să-şi depoziteze temporar gunoaiele. Sunt în tratative cu cei din Alba, cu cei din Zalău, iar Satu Mare reprezintă varianta C, în cazul în care nu se ajunge la o altă înţelegere. Riedl a spus că nu sunt toate lucrurile foarte clare, cum ar fi perioada în care s-ar putea aduce deşeurile la Doba şi despre ce cantităţi se discută.

La rândul său, consilierul PNL Adrian Cozma a atras atenţia că ar exista unele calcule greşite cu privire la cantitatea de deşeuri anunţată, după care a luat cuvântul Mircea Govor, el arătându-se revoltat de acuzaţiile care i-au fost aduse de către aleşii PNL. Govor le-a spus noilor liberali că trebuiau să sprijine judeţul în anul 2010, când s-au tăiat salariile, s-au făcut concedieri de la stat, s-au închis spitale, moment în care consilierii PNL s-au ridicat şi au părăsit sala de şedinţe, considerând că acest subiect nu are legătură cu şedinţa.

După ce aceştia au părăsit sala, spiritele s-au calmat şi preşedintele Adrian Ştef a supus scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct, propunere aprobată de consilieri. La punctul Diverse şi după reîntoarcerea PNL-iştilor, Mircea Govor a făcut unele precizări cu privire la acuzaţiile care i-au fost aduse de către liberali, iar la final spiritele s-au mai calmat după ce au ajuns la concluzia că rolul opoziţiei este de a critica.