PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

MedievArtFest Ardud 2015: „800 de ani de luptă şi credinţă – 800 de ani de atestare documentară” (Foto& Video)

Festivalul Medieval Ardud 2015 (271)În orașul Ardud, cultura medievală a prins culoare prin organizarea Festivalului MedievArtFest, ediția a IV-a în acest an. Genericul festivalului din acest an a fost „800 de ani de luptă şi credinţă – 800 de ani de atestare documentară” a oraşului Ardud.

Ordinele cavalerești din România au realizat spectacole cu menestrei, cavaleri, domnițe și tabere medievale, spre încântarea audienței. Timp de trei zile vizitatorii au putut admira taberele cavalerilor, dansurile domnițelor, luptele și turnirele cavalerilor, precum și armele lor, și s-au încântat cu muzica medievală veritabilă.

În zona cetății din Ardud s-au desfășurat dansuri și recitaluri medievale, bătălii improvizate, ateliere de creaţie. Pe fundalul decorului medieval a fost amenajată tabăra cavalerilor care a reîntors în timp cetatea cu 800 de ani.

Duminică, toată suflarea festivalului, în frunte cu primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, a participat la marea paradă a ordinelor cavalerești, având loc și dezvelirea monumentului „ARDUD 800″, din fața primăriei orașului. Momentul a fost marcat de un sobor de preoți și de cavaleri care au intonat imnul României și în strigătele lor ”VIVAT”, s-a dezvelit monumentul care marchează 800 de ani de atestare documentară a orașului Ardud. Placa este realizată de renumitul sculptor sătmărean Radu Ciobanu.

Trecutul acestor locuri trebuie să-l marcăm și să fim demni de trecutul nostru, al înaintașilor noștri și să facem ca această localitate și locuitorii ei să prospere pe timp ce trece. Ne-am străduit ca să facem toate aceste lucruri și împreună le spunem tuturor La mulți ani!”, a declarat primarul Ovidiu Duma.

Tradiția noastră, a poporului român, de a ne cinsti faptele eroice ale fiilor noștri ne-a fost transmisă din generație în generație, cu adâncă și profundă semnificație religioasă și laică, cu multe valențe morale, spirituale, civice și militare. Astăzi, aici la Ardud trăim un asemenea moment. Prin dezvelirea acestui monument ridicat în cinstea celor 800 de ani de atestare documentară a orașului Ardud nu facem altceva decât să-i onorăm pe toți cei care au contribuit la istoria locului. Vă urez să aveți un prezent și un viitor așa cum vi-l doriți, adică fericit. La mulți ani, Ardud”, a declarat prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram.

Mă bucur că sunt prezent la această ediție minunată, aniversară a cetății Ardud. Aici am văzut cum se pot celebra tradițiile și obiceiurile vechi. Așa cum orașul meu natal Satu Mare are 1000 de ani de atestare documentară, și aici trăiesc oameni serioși care și-au păstrat comunitatea, obiceiurile, religia și tot ce au primit de la strămoșii lor ni le transmit nouă. E bine că tradițiile se duc mai departe și ne amintim de ele. Pe oriunde merg prin țară, mă mândresc cu Satu Mare, vorbesc despre tradițiile din Satu Mare și din localitățile județului. Felicitări pentru prezent, felicitări pentru aniversarea trecutului și pentru tot ce faceți domnule primar”, a spus deputatul PNL Romeo Nicoară.

După dezvelirea plăcii comemorative, a continuat defilarea până la cetatea Ardudului, moment în care s-au prezentat toate ordinele cavalerești prezente în aceste zile la Festivalului MedievArtFest: Ordinul Cavalerilor Lup – Târgu-Mureş, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Cavalerii din Carpati – Deva, Ordinul Cavalerilor de Muhlbach – Sebeş, Ordinul Crux Alba – Ungaria, Ordinul Cavalerilor ArtGotica Sibiu, Trupa Nosa, Trupa Sirius Bistrița, Trupa Terra Alba — Buzău, Truverii — Bucureşti, Corvinia – Hunedoara.

Muzica medievală veritabilă a fost indispensabilă la acest festival. Pe scena au evoluat solişti şi formaţii instrumentale profesioniste, reprezentanţi ai folclorului medieval din România.

În cadrul acestui festival s-au semnat Hrisoavelor de Cooperare Culturală între Primăriile oraşelor Ardud, Sebeş, Sighişoara, Târgu-Neamţ.

Exit mobile version