Mai multe detalii despre proiect cât și despre implicarea instituției școlare au fost oferite astăzi în cadrul unui eveniment, susținut la sediul Asociație pentru Copii și Tineri act 4U Satu Mare, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor sătmărene și elevi de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”.
Colegiul este implicat printr-un proiect al cărui motto este ”Toate visurile noastre pot deveni reafitate, dacă avem curajul să le urmăm”, în parteneriat cu Asociaţia pentru Copii şi ACT 4U Satu Mare.
În proiect și-au depus aplicația 39 de elevi ai colegiului, fiind selectaţi 15 tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Aceştia vor avea oportunitatea să experimenteze meseria visată de-a lungul unei săptămâni. Meseriile pentru care au optat elevii sunt: polițist, avocat, jurnalist, pilot, chirurg, psiholog, designer, programator, judecător, criminalist, procuror, medic veterinar și stewardesă.
”Este un proiect foarte, foarte bun cu care vrem să realizăm informații despre viitor. Beneficiul este al elevilor de la Doamna Stanca și sper să avem rezultate pozitive iar ceea ce ați ales voi, copiii noștri, să se fundamenteze pentru viitoarea meserie”, a declarat directoarea colegiului, Ana Maria Marușca.
Conceptul activităţilor este următorul: în perioada 16-20 noiembrie 2015, copiii şi tinerii vor prelua ştafeta meseriei pe care o visează. Pentru a trăi această experienţă la maximul ei potenţial, aceştia sunt implicați de-a lungul tuturor activităţilor ce vor fi organizate, iar opinia lor este încurajată de către adult și luată în considerare. Profesionistul care îi predă ştafeta tânărului devine mentorul său de-a lungul ”Zilei Ștafetei”. Un părinte sau un însoţitor familiar copilului îl acompaniază pe acesta din urmă la temporarul loc de muncă, dacă este necesar iar toate măsurile de securitate sunt asigurate pentru a-i putea oferi copilului o zi cu totul valoroasă. De asemenea, elevii vor fi coordonați de profesoarele de la Colegiul Doamna Stanca, Ciupac Adina și Gherman Cristina.
La eveniment au fost invitați reprezentanții instituților care au acceptat să asigure activitatea de mentorat pentru elevii din echipa de proiect. Instituții precum: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Filiala Satu Mare a Colegiului psihologilor din România, Aeroportul Satu Mare, SpitaIul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Cabinetul de avocatură av. Hotea Natalia, Tribunalul Satu Mare, Parchetul de pe Iângă Tribunalul Satu Mare, Hitter Technologies SRL, Cabinet de medicină veterinară Condurache Vlad-Petru, Atelierul de creaţie ANCA TOMŞA și Trustul de presă NORD-VEST.
Spitalul Județean Satu Mare a fost reprezentat de managerul instituției, Marcela Papici, care a declarat că a trăit o astfel de experiență, prin faptul că și fiica ei a fost implicată într-un astfel de proiect și că se simte extrem de onorată să fie de cealaltă parte a baricadei. Totodată, managerul a asigurat-o pe eleva care a optat pentru meseria de chirurg, că va avea un mentor foarte bine stabilit.