Redăm comunicatul transmis de DSP Satu Mare:
Situația evenimentelor de sănătate înregistrate în unitatea școlară, Școala cu cls. I-VIII Grigore Moisil Satu Mare, în intervalul 21.10.2015 -19.11.2015, în conformitate cu documentele medicale și statistice înregistrate, raportate, investigate și validate după metodologia de supraveghere a acestei boli infecțioase este următoarea:
Din totalul de 9 cazuri suspecte de scarlatină și investigate clinic și prin analize de laborator am concluzionat următoarele:
-1 caz infirmat (nu este scarlatină)
-2 cazuri confirmate (scarlatină)
– 6 cazuri probabile (nu sunt suficiente date de laborator sau semne de boală care să certifice diagnosticul de scarlatină, însă și la acestea s-au recomandat scheme de tratament complete)
Focarul de colectivitate scarlatină din unitatea școlară a beneficiat de suportul de investigații și recomandări al Direcției de Sănătate Publice în ceea ce privește investigația copiilor, considerați contacți ai cazurilor de îmbolnăvire și de produse de dezinfecție necesare prelucrării sanitare a sălilor de clasă și spațiilor anexe.
De asemenea, prin cabinetul medical școlar și conducerea unității de învățământ s-au organizat în toate spațiile frecventate de cazurile de boală suspecte, activități repetate de curățenie și dezinfecție cu produse achiziționate din fondurile proprii.
Consideram evenimentul de sănătate – focar de colectivitate scarlatină în supraveghere pentru perioada următoare și solicităm colaborarea în continuare a medicilor de familie cărora li s-au solicitat evaluări medicale copiilor cu semne de angină streptococică, instituire de tratament la nevoie și control de specialitate la Secția de Boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.
Închiderea focarului de scarlatină este dependentă însă și de:
1. colaborarea nemijlocită a părinților care trebuie să se asigure că indicațiile de tratament ale medicilor de familie cu restricționarea prezentării la cursuri până la normalizarea stării de sănătate este respectată;
2. colaborarea cadrelor didactice care, în relație cu recomandările medicului școlar, medicului de familie trebuie să refuze accesul copiilor suspectați de îmbolnăvire sau a celor cu simptome și semne de boală (febră, astenie, modificări la nivelul tegumentelor) în colectivitate la programul instructiv-educativ până la certificarea medicală a stării de sănătate a acestora.
Scarlatina este o formă de infecție streptococică (streptococ hemolitic de grup A) care se manifestă prin următoarele semne clinice: febră, modificări la nivelul mucoaselor, roșeață difuza a pielii pe diferite zone, cu erupții de mici dimensiuni relativ aspre la atingere, care pot să apară pe gât, torace, coate, zona inghinală, membrele inferioare. Transmiterea acestei infecții se realizează pe cale aerogenă – picături respiratorii mari – care contaminează aerul, suprafețele mediului de viață (mobilier, obiecte, pardoseală, batiste, materiale textile, covoare) și prin contactul cu persoane bolnave sau purtători aparent sănătoși (fără semne sau simptome de boală), mai ales pe mucoasa nazală de streptococ hemolitic de grup A.
Sursa: DSP Satu Mare