PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

UPDATE A fost semnat contractul pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare

În Palatul Administrativ a avut loc astăzi semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor variantei de ocolire a municipiului Satu Mare, care va cuprinde şi al treilea pod peste Someş. Centura municipiului Satu Mare va avea o lungime de 20 km.

Au participat directorul general al CNADNR, Narcis Ștefan Neaga, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Dorel Coica, precum şi deputatul Ovidiu Silaghi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef a spus că aceste importante investiţii pentru Satu Mare nu ar fi fost posibile fără susţinerea financiară din partea guvernului Ponta. Primarul Dorel Coica i-a mulţumit deputatului Ovidiu Silaghi pentru implicarea sa încă de pe vremea când a fost ministrul transporturilor.

Directorul general al CNADNR, Narcis Ştefan Neaga, a declarat că licitaţia lucrărilor a avut loc în luna mai, dar în urma cotestaţiilor, procedura şi demararea lucrărilor a fost amânată câteva luni. Valoarea contractului este de 68 milioane euro fără TVA. Lungimea totală a centurii de ocolire a municipiului Satu Mare este de 20 km, jumătate va fi pe patru benzi de circulaţie, iar contractul este semnat cu un “consorţiu de firme puternice şi serioase”. Ordinul de începere a lucrărilor se va da în maxim 42 de zile de la semnarea contractului, care prevede 5 luni pentru proiectare, 18 luni de execuţie şi 24 luni de garanţie a lucrărilor.

“Este un proiect care îl aşteptăm de mult, care l-am urmărit de aproape, care este vital pentru municipiul şi judeţul nostru. Vorbim de centura ocolitoare şi al treilea pod, o investiţie care va ajuta ca să putem să eliberăm traficul de pe cele două poduri, am văzut cât sunt de încărcate. E o investiţie necesară pentru a putea scoate traficul greu din municipiul Satu Mare”, a declarat Adrian Ştef.

Deputatul Ovidiu Silaghi a precizat că primele discuţii despre centură au avut loc în urmă cu 10 ani.

Primarul Dorel Coica a afirmat că primăria va sprijini firma executantă cu organizarea de şantier astfel încât totul să se desfăşoare fără probleme.

Executantul lucrării este asocierea Itinera SPA – Collini Lavori SPA – Via Design SRL.

Traseul centurii municipiului Satu Mare începe din DN 19A și are o direcție S-N de la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, va trece pârâul Homorodul Vechi, calea ferată Oradea-Halmeu și se va intersecta cu DN19. Această intersecţie va fi amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea de 63,00 m, inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel.

Varianta de ocolire traversează râul Someş cu un pod cu lungimea de 640,85 m (inclusiv viaductele de acces la pod) între digurile de apărare ale municipiului. După traversarea râului Someş, varianta de ocolire intersectează DN 19A unde va fi amenajată o intersecţie la nivel tip giraţie.

Centura municipiului Satu Mare va fi finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Transport – POS Transport.