– Diferite soiuri de miere au o cantitate mare de bacterii prietenoase (6 specii de lactobacilli si 4 specii de bifidobacterii), care ar putea explica multe dintre “ proprietatile terapeutice misterioase ale mierii”.
– Lactobacilii, care au efect protector si benefic atat la oameni cat si la albine, nu s-au gasit in gusa albinelor in timpul lunilor de iarna ,cand albinele aflate in cadrul cercetarilor au fost hranite cu zaharoza , indicand faptul ca e posibil ca anumite practici de hranire ale albinelor sa aiba efecte nedorite si periculoase asupra acestora.
– Mierea faciliteaza un control mai bun al glicemiei. Alimentarea adecvata a ficatului este esentiala pentru metabolismul glucozei in timpul somnului si a efortului fizic. Mierea este combustibilul ideal al ficatului deoarece contine fructoza si glucoza in proportie de aproximativ 1:1. Fructoza “deblocheaza” enzima din nucleul celulelor hepatice necesara pentru transformarea glucozei in glicogen(forma de stocare a zaharului in celulele hepatice si musculare). O rezerva adecvata de glicogen in ficat este esentiala pentru alimentarea creierului in timpul somnului sau al efortului fizic prelungit. Cand rezervele de glicogen sunt insuficiente, creierul declanseaza eliberarea hormonilor de stres- adrenalina si cortizol- care au ca scop transformarea proteinelor musculare in glucoza. Stresul metabolic repetat datorat cortizolului, care se produce in timpul somnului daca glicogenul este disponibil in doze suboptimale duce in timp la modificari patologice ale metabolismului glucozei , rezistenta la insulina,diabet zaharat si risc crescut pentru boli cardiovasculare si obezitate.
– Dovezi experimentale indica faptul ca consumul de miere poate imbunatati controlul glicemiei si sensibilitatea la insulina, comparative cu alti indulcitori.Toleranta organismului la miere este semnificativ mai buna decat la zaharoza sau glucoza administrate separat.Persoanele cu toleranta redusa la glucoza (de exemplu cei cu diabet zaharat usor sau cu diabet zaharat tip 1) au aratat o toleranta semnificativ mai buna la miere decat la zaharoza. In plus, antioxidantii din miere, care s-au dovedit a reduce stresul oxidativ prin alte mecanisme care nu se bazeaza numai pe cantitatea lor reala, pot fi benefici pentru diabetici si ajuta la imbunatatirea functiei endoteliale( functia celulelor care captusesc vasele noastre de sange) si a sanatatii vasculare.
– Un studiu pe animale de laborator timp de un an care compara efectele zaharozei , mierii si un indice glicemic scazut , fara zahar in dieta , dieta pe baza de miere a sobolanilor a aratat: o crestere redusa in greutate si un procent mai scazut de grasime corporala, anxietate scazuta , memorie de recunoastere spatiala mai buna , cresterea HDL-colesterolului(cu 15-20% mai mare decat a sobolanilor hraniti cu zahar sau zaharoza), nivele imbunatatite ale gicemiei (HA1c) si daune oxidative reduse.
– Mierea s-a dovedit a fi un antitusiv mai eficient la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani decat dextrometorfanul.