PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Exorcizare în exces, așezământ mixt. Neregulile părintelui Emanuel Oros, imputate de Episcopie

Părintele Emanuel Oros din Parohia Mesteacăn, cercetat în dosarul de furt al Sfintelor Moaște din Grecia, a fost convocat joi, 21 ianuarie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Părintelui i se impută mai multe nereguli, cum ar fi exorcizare în exces sau întemeierea unui așezământ mixt în care trăiesc mai multe fete și bărbați.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a dat publicității motivele pentru care părintele Emanuel Oros a fost adus la centru precum și sarcinile date de Preasfințintul Iustin Sigheteanul.

Redăm în continuare poziția Episcopiei:

La Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost convocat părintele Emanuel Oros din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, care, în urma unui nefericit eveniment petrecut în luna octombrie a anului trecut, în timpul unui pelerinaj, este cercetat într-un dosar de furt de Sfinte Moaşte din Grecia. Totodată, părintelui i se impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii de familie, la săvârşirea unor exorcisme în exces asupra bolnavilor atunci când nu s-ar impune din punct de vedere al rânduielilor bisericeşti şi mai ales întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, în care vieţuiesc în mod ciudat mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi), unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte. Pentru acestea, părintele Emanuel Oros a trebuit sa dea expicaţii în faţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul şi în prezenţa a trei membri ai Permanenţei Eparhiale.

În urma discuţiilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a dat în ascultare următoarele sarcini:

Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016.

De respectarea cu corectitudine, sfinţenie şi sinceritate a acestor trei condiţii depinde viitorul părintelui Emanuel Oros ca păstor de suflete în caliatea de preot (în Parohia Mesteacăn), sub îndrumarea şi ascultarea episcopului locului în lumina canoanelor şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române sau continuarea procedurilor Consistoriului Eparhial până la sentinţa finală