Ultima actualizare: azi, 21:32
Locale

Exorcizare în exces, așezământ mixt. Neregulile părintelui Emanuel Oros, imputate de Episcopie

emanuel orosPărintele Emanuel Oros din Parohia Mesteacăn, cercetat în dosarul de furt al Sfintelor Moaște din Grecia, a fost convocat joi, 21 ianuarie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Părintelui i se impută mai multe nereguli, cum ar fi exorcizare în exces sau întemeierea unui așezământ mixt în care trăiesc mai multe fete și bărbați.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a dat publicității motivele pentru care părintele Emanuel Oros a fost adus la centru precum și sarcinile date de Preasfințintul Iustin Sigheteanul.

Redăm în continuare poziția Episcopiei:

La Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a fost convocat părintele Emanuel Oros din Parohia Mesteacăn, Protopopiatul Oaş, care, în urma unui nefericit eveniment petrecut în luna octombrie a anului trecut, în timpul unui pelerinaj, este cercetat într-un dosar de furt de Sfinte Moaşte din Grecia. Totodată, părintelui i se impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii de familie, la săvârşirea unor exorcisme în exces asupra bolnavilor atunci când nu s-ar impune din punct de vedere al rânduielilor bisericeşti şi mai ales întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, în care vieţuiesc în mod ciudat mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi), unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte. Pentru acestea, părintele Emanuel Oros a trebuit sa dea expicaţii în faţa Preasfinţitului Iustin Sigheteanul şi în prezenţa a trei membri ai Permanenţei Eparhiale.

În urma discuţiilor, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a dat în ascultare următoarele sarcini:

 • Predarea Sfintelor Moaşte deţinute şi a osemintelor mărturisitorilor de la Aiud cu documentele însoţitoare de autentificare sau deţinere către Centrul Eparhial. Autenticitatea Sfintelor Moaşte va fi verificată de o Comisie a Centrului Eparhial, iar Episcopul va hotărî asupra autenticităţii lor şi a locului unde acestea vor fi aşezate spre închinare. Osemintele mărturisitorilor din temniţa de la Aiud vor fi retrocedate deţinătorului legal al acestui Patrimoniu Naţional cu documente însoţitoare, care este Capela Penitenciarului Aiud.
 • Îndrumarea şi sfătuirea de către părintele Emanuel a persoanelor care se găsesc în locaţia de la pădurea – Prilog Vii, să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română.
 • Transformarea locaţiei de la pădurea – Prilog Vii în Aşezământ Social- Filantropic pentru ocrotirea bătrânilor, sub patronajul şi purtarea de grijă a Episcopiei, cu respectarea prevederilor statutare şi bisericeşti în domeniu.

Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016.

De respectarea cu corectitudine, sfinţenie şi sinceritate a acestor trei condiţii depinde viitorul părintelui Emanuel Oros ca păstor de suflete în caliatea de preot (în Parohia Mesteacăn), sub îndrumarea şi ascultarea episcopului locului în lumina canoanelor şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române sau continuarea procedurilor Consistoriului Eparhial până la sentinţa finală

16 comentarii

 1. Sarac cu duhu' Răspunde

  Ma lamureste si pe mine ce inseamna “exorcizare in exces”??
  Sa inteleg ca exorcizarea e buna, dar cu masura?? La fel ca si sarea, zaharul si grasimile ??
  :)))))))))

  • x-ulescu Răspunde

   Ori a scos prea multi draci doedata …daca ii scate pa rind incaseaza bani la fiecare slujba !! Ori a scos dracii care nu trebuie (pe aia care au dat spaga ..sa mai ramana )

 2. Iustin Satmareanul Răspunde

  Ortodoxia are de pierdul ! Popimea in frunte cu mai marii lor au de pierdut ! Iata adevarata fata a ,, părintilor spirituali ” ! Pestele de la cap se impute !
  Episcopul de fapt al Episcopiei Maramuresului si Satmarului incearca sa dreaga busuiocul. Ani de zile a inchis ochi la toate faradelegile ,, parintelui” Emanuel Oros. Nu conta faptul ca acesta (Oros) incalca dogma, canoanele si bunul simt , atat timp cat șpăguia din greu la preluminatul Iustin cel din Sighet. Crede cineva ca sigheteanul si protopopii satmareni nu stiau ce se intampla cu emanuel excrocul, proxenetul si hotul ? Dar oare care sunt calitatile intaiului statator busericesc maramuresean si satmarean ? :
  Betiv-da, spagar-da, pocherist-da,uni spun ca si curvar, iubitor de arginti-da, agent electoral pervers-da . Continuăm ?
  Dar popimea si consilierii ( eparhiali ) gen petric tavi, silaghi ovidiu, govor,stef adi, etc, care se pozau cu crucea poleita cu aur ( agatata ca si la bișnitari si interlopi) la toate evenimentele rahatului de sugheteanu de ce nu vor O Episcopie doar a Satmarului ? Nu le pica nimic ?
  Popi de cacat, politicieni de cacat si credinciosi blegi ! Vai de ea Tara !

 3. Bog Aura Răspunde

  Jocuri de culise si propaganda stilista la "schitul" de la Prilog-Vii:
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/01/filostilism-si-jocuri-de-culise.html

  “Schitul” privat de la Prilog-Vii – sfintenie sau inselare?
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/12/schitul-privat-al-preotului-emanuel_19.html

  Ce spun canoanele Bisericii Ortodoxe despre “schitul” privat de la Prilog Vii:
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/12/schitul-privat-al-preotului-emanuel.html

  Scrisoarea de aparare a preotului Emanuel, scrisa de fratele sau Adrian Oros, este catalogata de catre teologul Daniel Vladean, drept instigare impotriva ierarhiei bisericesti:
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2015/12/nevinovatii-si-victimele-incidentului.html

  • Bogdan Ioan Răspunde

   Aură dar de ce fiică ta Claudia nu îți împărtășește părerile tale. Și de ce doar de anul trecut părintele Emanuel e necanonic. Doar anul trecut ți s-au luminat ochii mintii? Deci până anul trecut în primăvara sau pe vremea asta, totul era canonic și duhovnicul tău te lăsa să mergi la pădure și la masluri la mesteacăn, acuma ți s-a întors mintea cu 180 de grade? Nu pot înțelege. Să te lumineze bunul Dumnezeu. Nu luăm apărarea Parintelui Emanuel dacă nu se făceau exagerări crase și unele chiar de către unii dintre cunoscuții săi care în ultima vreme s-au “iluminat” de la luceafărul cel căzut. Doamne ajuta.

 4. anonim Răspunde

  Bucura-te Emanuele, lider al razvratitilor,
  Bucura-te cel ce cu ucenicii moaste ai furat,
  Bucura-te cel ce cu bogatasii pelerinaj ai organizat,
  Bucura-te cel ce mintea la toti ai sucit-o
  Bucura-te mare exorciste ce mintile le-ai intunecat
  Bucura-te cel ce creierele le-ai spalat
  Bucura-te cel ce sotia ti-ai neglijat
  Bucura-te cel ce cu „maicile” la fortareata dupa ziduri ai stat
  Bucura-te cel ce cultul personalitatii ti-ai creat
  Bucura-te cel ce ucenicii la inaintare ti-ai bagat
  Bucura-te cel ce impotriva ierarhilor ai instigat
  Bucura-te cel ce pe multi i-ai fanatizat
  Bucura-te cel ce dupa tine doi preoti ai incuiat
  Bucura-te smerite care popularitate ai cautat
  Bucura-te viteazule care pe toti i-ai denigrat
  Bucura-te eroule care imaginea Bisericii ai patat
  Bucura-te Emanuele care pe multi ne-ai dezamagit
  Bucura-te Emanuele care nadejdea in bani ti-ai pus
  Bucura-te cel plin de ravna care cu masini de lux ai umblat
  Bucura-te cel ce intre credinciosi ai dezbinat
  Bucura-te mare Emanuele care slava lumii ai cautat
  Bucura-te cel ce pe toti ne-ai sucit de cap
  Bucura-te cel ce cu cipul pe mana ai furat
  Bucura-te cel ce prin cip ai fost depistat si de aceea impotriva lui ai luptat
  Bucura-te antiecumenistule barbat
  Bucura-te cel ce cu asta te-ai afirmat
  Bucura-te cel ce cu stilistii ai umblat
  Bucura-te ca cu ei afaceri ai realizat
  Bucura-te ce-l ce in predici teatru ai jucat
  Bucura-te cel ce adevarata fata ai ascuns
  Bucura-te cel ce fara de pata esti
  Bucura-te cel ce de ucenici te-ai folosit
  Bucura-te cel ce mare mosie ti-ai dobandit
  Bucura-te ca la fortareata te-ai imbogatit
  Bucura-te preacucernice Emanuele care imaginea Bisericii ai patat.

 5. aura Răspunde

  Daca nu se intorcea acasa fiica-mea …anul trecut in aprilie, sa-mi dau seama cat de mult a schimbat-o faptul ca a fost povatuita si a facut ascultare de asa zisul distrugator de suflete nu realizam. De anul trecut nici duhovnicul meu nu m-a lasat sa mai merg acolo. Bunul Dumnezeu sa-i ajute pe toti care sunt in inselare si la care li s-au spalat mintea….sa-si revina cu adevarat pe calea mantuirii.

 6. irina Răspunde

  Toti care au cunoscut-o pe Claudia isi dau seama ca a plecat la Prilog Vii un suflet curat si s-a intors de acolo cu apucaturile lui Emanuel: mandrie, slava desarta, reclama ieftina, spalare pe creier dar mai ales o fire irascibila si tulburata. Noi care am cunoscut-o ne dam seama de aceasta diferenta si intelegem de ce Aurica nu mai merge acolo de o perioada.

 7. "LUPI IN PIEI DE OAIE" Răspunde

  ATENTIE! Din pacate, in zilele noastre traiesc “lupi in piei de oaie “ ex: Emanuel, Gherontie si Maria care sunt un pericol public pentru persoanele din jurul lor. In ultimii ani si cu mare, mare viclenie a reusit sa atraga tineri care poate chiar si-au dorit o viata monahala, dar din pacate nu au gasit pe cine trebuia sa–i indrume. Prin falsa lui “smerenie” si-a facut adepti ai predicilor sale si a slujbelor de exorcizare pe care le facea ca un teatru… desi nu era voie sa procedeze asa cu demonizatii ci intr-un cadru restrins, doar cu fam lor.

 8. Nicolae Andrei Răspunde

  Felicitari echipei de la ASTRADROM pentru demascarea acestui impostor care “rapeste” suflete curate in scopuri personale. Vrea reclama, las ca acum o are, dar altfel decat si-a planificat cand a organizat furtul din Grecia. Si din cate se pare, ASTRADROM a demascat cine sunt adevaratii organizatori ai pelerinajului cu pricina si alte inselari a preotului Oros. Reactia lui Oros Emanuel fata de ASTRADROM e de inteles, tre sa-si scoata cumva camasa…

 9. emanuela Răspunde

  Cine sunt hotii care au furat moastele Sfantului Haralambie din Grecia si ce pedeapsa au primit. Instanta a decis ca cei trei preoti sunt nevinovati
  Infractorii sunt vietuitori ai schitului privat necanonic de la Prilog Vii din judetul Satu Mare.
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/03/cine-sunt-hotii-care-au-furat-moastele.html

 10. Mariutza Molnaritza Răspunde

  Preotul Emanuel spune enoriasilor ca sinodul din Creta nu e bun, iar in fata superiorilor spune ca recunoaste acest sinod ca fiind unul bun.
  Cand e sincer, cu enoriasii sau cu mai marii sai?
  Am vrut sa-l inregistram sa punem inregistrarea pe internet, dar a refuzat spunand ca din motive de smerenie. Auzi frate, emanuel e smerit. Sa o mai cred si pe asta. Mai degraba cred ca e duplicitar. in fata enoriasilor joaca o carte, iar in fata superiorilor alta. Asta se numeste om cu dubla personalitate, un caracter in care nu te poti increde.
  Nu a acceptat sa afle ierarhii lui pozitia sa despre sinodul din Creta, e un las, un om fals care joaca teatru in fata oamenilor. Fraiereste pe care poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Primarul Dorel Coica anunţă construirea a 1000 de apartamente şi garsoniere

Reprezentanţii Primăriei Satu Mare au prezentat în şedinţa Comisiei de Dialog Social principalele investiţii din acest an. Acestea au fost...

Închide