PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

PNL Satu Mare are stabiliţi 30 de candidați. Andreea Paul a anunțat numele

Deputatul PNL Andreea Paul a anunțat astăzi, într-o conferinţă de presă faptul că au fost validaţi deja candidaţii pentru funcţiile de primari din 30 de municipii, oraşe şi comune din judeţul Satu Mare.

Aceştia sunt:

1. Satu Mare – Adrian Cozma

2. Carei – Ilie Ciută

3.Tăşnad – Grieb Csaba

4. Livada – Lola Ovidiu Aurel

5. Ardud – Ovidiu Duma

6. Batarci – Toma Vasile

7. Beltiug – Ioan Bartok Gurzău

8. Bixad – Ioan Tătar

9. Bârsău – Fazakas Paul

10. Călineşti Oaş – Dinu Birtoc

11. Cămin – Chereji Daniel

12. Certeze – Petru Ciocan

13. Crucişor – Lupşe Marian

14. Culciu – Hajsuca Vlad

15. Foieni – Dindelegan Claudiu

16.Homoroade – Tătăran Vasile

17. Medieşu Aurit – Silviu Zetea

18. Odoreu – Fodor Nicolae

19. Păuleşti – Bontea Ştefan Zenoviu

20. Pişcolt – Varga Cosmin

21. Pomi- Grad Ioan

22. Racşa – Şipoş Ion

23. Săcăşeni – Szabo Mihail

24. Santău – Rotar Marinel

25. Socond – Costea Romulus

26. Supur – Chiş Radu

27. Tarna Mare – Sobius Monica

28. Terebeşti – Chiorean Tudor

29. Vama  – Corodan Vasile

30. Pir – Suciu Vasile

 

Deputatul le-a recomandat candidaţilor PNL la alegerile locale câteva lucruri şi pentru sprijinirea dezvoltării locale prin 10 obiective:

 1. Omul potrivit şi gospodar la locul potrivit poate gestiona mult mai bine lucrurile.

2. Comunităţile locale cunosc cel mai bine ce nevoi au şi cum trebuie să se răspundă la acestea. Cât mai multe resurse ar trebui să fie lăsate la decizia comunităţilor locale, inclusiv fondurile europene.

3. Fiecare localitate are nevoie de un plan de dezvoltare pe 10-15-20 de ani, abordând toate aspectele, de la străzi, canalizare, apă potabilă, sisteme de strângere şi reciclare a deşeurilor şi reziduurilor, gradul de independenţă energetică etc.

4. Descentralizarea trebuie înfăptuită, nu doar povestită.

5. Regionalizarea nu înseamnă numai regiuni ca unităţi teritorial-administrative, cu menţinerea birocraţiei judeţene actuale, ci înseamnă regiunii care lucrează direct cu municipiile, oraşele şi comunele.

6. Trebuie schimbat sistemul de echilibrare a bugetelor locale: resursele pentru dezvoltare de la nivel central trebuie alocate pe bază de algoritmi care ţin seamă de decalajele reale şi nu de “pixul” vreunui Mischie sau Ștef.

7. Polii de dezvoltare nu trebuie să ignore localităţile afectate de scurgerea resurselor umane şi a investiţiilor spre aceşti poli. E nevoie de strategii integrate ca aceste localităţi să devină complementare polilor de dezvoltare (fie că e vorba de Cluj, Oradea, Baia Mare, Braşov, Iaşi etc). Nicio politică de dezvoltare regională nu poate înfrânge atracţia polilor de dezvoltare.

8. Cetăţenii, edilii locali ai PNL şi candidaţii noştri să ţină cont de exemplul localităţilor care au reuşit şi toate sunt conduse cu viziuni şi acţiuni de dreapta: Arad, Alba Iulia, Braşov, Oradea. Dar şi comune precum: Matca (jud Galaţi) sau Băleni (jud Dâmboviţa) care sunt exportatoare de legume de succes.

9. Ministerele care au terenuri şi clădiri fără să le folosească trebuie să le cedeze legal şi necondiţionat, fără bani, comunităţilor locale. Vedem atâtea situaţii de zone potenţial atractive – fie turistic, fie economic, fie social – blocate sau care nu pot fi exploatate.

10. Fiecare echipă locală a PNL să ia în calcul la constituirea echipelor de consilieri succesiunea de gen, adică o doamnă, un domn ș.a.m.d. (sau invers) pentru o mai bună reprezentare în rândul decidenţilor locali a intereselor tuturor cetăţenilor şi cetăţenelor. Aceste echipe vor fi mai reprezentative, mai democratice, mai legitime, mai echilibrate şi, vă garantez, vor avea rezultate mai bune în alegeri şi apoi pentru comunitate.