Deputatul Romeo Nicoară a explicat că programele agricole sunt extrem de importante pentru dezvoltarea judeţului, motiv pentru care în programul electoral al PNL la nivel local vor fi cuprinse o serie de măsuri, precum desfăşurarea unei campanii de informare a fermierilor.
În cuvântul său, Daniel Buda le-a transmis fermierilor că şansa lor pentru a fi competitivi pe piaţa europeană este să se asocieze şi să acceseze programe.
După întâlnirea de la Satu Mare el a descoperit câteva nereguli, motiv pentru care a solicitat public miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Justiţiei să ia măsuri urgente.
“Solicit public ministrului Agriculturii şi ministrului Finanţelor să facă tot ceea ce este necesar ca de îndată asociaţiile şi cooperativele agricole să beneficieze de scutirea de impozite pe cei cinci ani de zile prevăzute în lege, dar care nu se regăsesc în codul Fiscal. Este inadmisibil să existe o astfel de fractură de logică în prevederile legale pe care le avem în spaţiul juridic de astăzi şi aceşti fermieri. Noi tot le spunem şi de la Comisia Uniunea şi de la Uniunea Europeană să se asocieze pentru că sunt facilităţi din punct de vedere fiscal şi în România să nu poată să beneficieze de astfel de facilităţi. În caz contrar, mă văd nevoit să sesizez Comisia Europeană pe acest subiect“, a spus Buda.
El a arătat că în aceste condiţii, fermierul român este dezavantajat faţă de cel din Spania sau Italia, fapt care nu face altceva decât să mărească decalajul dintre state.
Europarlamentarul a mai spus că solicită public ministrului Agriculturii să modifice hotărârea de guvern care nu permite accesul la fondurile europene a fermierilor care se judecă cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, explicând că aceştia trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie şi că majoritatea proceselor sunt cauzate de schimbarea ghidurilor de finanţare. Daniel Buda mai solicită ministrului Justiţiei să renunţe la o notă internă din Registrul Comerţului care prevede că întreprinderile individuale nu se pot asocia cu SRL-urile.
Europarlamentul şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la documentaţia stufoasă pe care trebuie să o completeze un fermier român, arătând că dacă la noi o astfel de cerere are 100 de pagini în alte ţări cererea are doar cinci foi.