PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian Cozma: Gropile din oraş sunt pline de nesimţirea şi incompetenţa autorităţilor!

Candidatul PNL la Primăria Satu Mare, Adrian Cozma, a criticat astăzi, într-o conferinţă de presă, activitatea primarului Dorel Coica, referindu-se în special la starea drumurilor, el afirmând că este inadmisibil ca pe anumite străzi dintr-un oraş european să nu se poată circula cu maşina.

 “Probabil cel mai potrivit titlu pentru conferinţa de astăzi ar fi: Gropile din oraş sunt pline de nesimţirea şi incompetenţa autorităţilor. Asta cred că este cea mai potrivită exprimare. În timp ce primarul Coica promite de fiecare dată, la fiecare ieşire în public, faptul că gropile se asfaltează, că totul se rezolvă, această sintagmă “Totul se rezolvă” a devenit aşa pierdută din eficienţă având în vedere atâtea dezamăgiri câte ne-a servit acest domn primar în ultimii patru ani. Sigur că toate acestea, dublate de “mai inaugurăm câte un leagăn, mai inaugurăm câte un coş de gunoi”, şi de aceea lucrurile merg cum merg în Satu Mare. O altă realitate este că la service-urile auto din Satu Mare se face coadă şi sătmărenii trebuie să se înscrie pe liste de aşteptare pentru a putea să-şi repare maşinile”, a  declarat Cozma.

El cere viitorului primar să introducă penalizări în contractele cu asfaltatorii.

“Pe viitor, indiferent cine va fi primar, să ţină cont de anumite aspecte, de legalitate, de bun  simţ în primul rând. Aici mă refer la firmele care vor executa lucrări de reabilitare, de întreţinere a străzilor din Satu Mare. Solicit ca pe viitor în aceste contracte cu societăţile care prestează activităţi în ce priveşte reabilitarea drumurilor să fie inserate termene ferme, penalizări extreme şi să lăsăm la o parte prieteniile dintre anumiţi aleşi locali şi firmele care până astăzi s-au dovedit a fi foarte apropiate de Primăria Satu Mare. Din păcate, de aceea ne confruntăm cu acest haos din Satu Mare. Efectiv sunt drumuri unde nu se mai poate circula: Bariţiu, Gorunului, Ion Vidu, Micro 17, Micro 16, deci este inadmisibil ca un oraş european, o poartă de intrare spre Europa să arate în acest hal”, a adăugat Cozma.

El a catalogat drept “inadmisibil” modul în care s-a lucrat până acum la drumuri, propunând şi unele soluţii.

“Trebuie să dispară aceste prietenii dintre aleşii locali şi aceşti patroni de firme de asfaltare. Este inadmisibil modul în care s-a lucrat până acum pe bani mulţi şi fără calitate. Eu am prezentat câteva soluţii: seriozitate la recepţia lucrărilor, termene contractuale ferme, calitate şi penalizăţi extreme pentru firmele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile şi nu prestează muncă de calitate. Astea sunt soluţiile. Nu pot eu din opoziţie să mă apuc să asfaltez străzi. Este imposibil să mă apuc să asfaltez străzi. Chiar în faţa casei dacă voi avea o groapă, dacă o să înţeleg să o astup, probabil voi fi amendat de cei de la Poliţia Locală. Cred că suntem cu toţii conştienți de acest lucru. Ca urmare a acestor aspecte pe care le semnalez, cer urgent primăriei să intervină cu privire la situaţia şoselelor din Satu Mare”, a mai spus liderul PNL.

De asemenea, el a solicitat edilului să facă publice sumele cheltuite în asfaltări de la preluarea mandatului.

“Solicit public primarului Dorel Coica să facă publice toate sumele, concret, cheltuite pentru reabilitări de drumuri, asfaltări în municipiul Satu Mare în ultimii patru ani. Să facă publice care a fost garanţia acordată de aceste societăţi care au prestat servicii de reabilitare şi asfaltări în municipiul Satu Mare pentru lucrările care s-au executat. Este inadmisibil ca în fiecare primăvară se se facă “o mare asfaltare” şi calitatea drumurilor să fie la fel. Este inadmisibil să ne trezim că după ce un drum a fost asfaltat, după trei-patru luni a fost mai rău decât a fost înainte. Este adevărat, s-au împuţinat gropile în Satu Mare, în sensul că din trei mai mici s-a făcut una mare, în care poţi cădea cu maşina.  Aşa s-a redus umărul gropilor. Garanţia lucrărilor trebuie să fie foarte clar prevăzută în orice contract”, a adăugat Cozma.

Candidatul PNL a mai cerut primarului să facă publică autorizaţia de construcţie şi avizul de mediu pentru lucrările de amenajare a parcărilor pe b-dul Lucian Blaga, unde a fost desfiinţată pista de biciclişti.