PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Marcela Papici spune că bolnavii nu sunt trimiși după pansamente. Posibilă sabotare a conducerii

Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Marcela Papici, a răspuns astăzi, unor probleme semnalate de pacienţi reprezentanţilor mass media, potrivit cărora pacienţii sunt trimişi să cumpere pansamente sau medicamente.

Aceasta a explicat faptul că pot exista situaţii în care pacienţii pot fi trimişi după medicamente, în cazul în care li se recomandă altceva decât ce trebuie să existe obligatoriu în unitate, dar şi faptul că ea este la dispoziţia tuturor celor care se confruntă cu astfel de cazuri.

“Pacienţi au la dispoziţie întreaga clădire adminsitrativă şi pe mine, nu doar 8 ore, ci 10-12 ore, şi paginea mea personală, numărul meu de telefon este afişat peste tot în spital, în cazul în care li se solicită să cumpere medicamente. Am fost eu martoră în data de 1 martie, pe secţia Cardiologie s-a pus problema cumpărării unui medicament Furosemid care costa 2,68 lei, pentru că noi aveam Furosemid injectabil şi pacientul avea nevoie de Furosemid tablete, care într-adevăr nu existau. Înainte cu o săptămână firma care ne-a livrat aceste medicamente ne-a dat negaţie. Trebuie urmată o întreagă procedură de achiziţie a acelui medicament, care durează două-trei săptămâni pentru că nu poţi să încalci OUG 34 şi într-adevăr în acea perioadă am rămas descoperiţi”, a spus Marcela Papici.

Cu privire la paccientul care ar fi fost trimis să cumpere pansament, managerul spitalului spune că are dubii, fiind de părere că este posibil ca anumite persoane din sistem să încerce să o saboteze.

“Am reale îndoieli că a fost pus, şi că cineva încearcă în tot sistemul acesta de 1.500 de angajaţii să saboteze o conducere care încearcă să asigure de toate în spital, e posibil, dar despre altceva nu admit că poate fi vorba”, a mai punctat Marcela Papici.

Ea a spus că mai pot fi situaţii în care pacienților li se recomandă medicamente sau vitamine pe care spitalul nu este obligat să le aibă, astfel că acestea trebuie cumpărate de la farmacii.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a explicat că în ultimii patru ani s-a investit foarte mult în modernizarea şi dotarea spitalelor. El admite că sistmeul nu este perfect, dar nu acceptă comportament neadecvat din partea medicilor, fiindu-i semnalat cazul unui medic care a efectuat o consultaţie în două minute în timp ce mânca un corn.

“Facem investiţii în spital, încercăm să-i dotăm, dar trebuie să explicăm exact cum funcţionează sistemul. Eu cred că sistemul de sănătate ar avea nevoie de mult mai mulţi bani, dar în momentul de faţă, dacă vedem evoluţia de-a lungul anilor, s-a tot îmbunătăţit, că s-a făcut din contribuţie guvernamentală, a venit sprijin pentru aparatură din bugetul propriu al autorităţilor locale, Casa a primit buget mai mare. Eu cred că trebuie să şi fim înţelegători, să încercăm să şi explicăm, dar unde sunt probleme în care este ignoranţă sau delăsare, nu accept. Vă rog să-mi semnalaţi”, a spus Ştef.