PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Undă verde pentru finalizarea centurii Careiului

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi declanșarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al centurii Careiului, expropriator fiind statul român.

Aproximativ 20 de proprietari vor fi expropriați, terenul în cauză având o suprafață de aproximativ un hectar.

Potrivit primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, exproprierea este una suplimentară pentru că nu s-a ținut cont de anumite aspecte, cum ar fi şanţurile sau acostamentele.

A mai trebuit aproximativ un ha de expropriat pentru că la exproprierea inițială nu s-a ținut cont de anumite aspecte cum ar fi șanțurile, acostamente, etc. Este vorba de bucățele mici de teren. Prețul plătit este cu 20% mai mare decât prețul pieței, potrivit legii. Chiar și în aceste condiții proprietarii de teren vor primi un preț destul de mic, pentru că nu se declară prețul real în cazul tranzacțiilor și se ajunge chiar și la 8000 lei/ha, în condițiile în care prețul real al terenului în zonă este în jur de 30.000 lei/ha”, a declarat Kovacs Eugen.

Edilul șef al Careiului a mai adăugat că hotărârea de azi a Guvernului deblochează anumite lucruri și ”așa avem șansa ca în luna mai-iunie centura să fie deja gata, fiind deja finalizată în proporție de 90%”.

Varianta ocolitoare a Careiului a costat circa 9,5 milioane euro, având o lungime de 10,8 km și include și o trecere peste calea ferată.

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta ocolitoare Carei 0+000 – km 10+459”, aflate pe raza localităţii Carei din judeţul Satu Mare, sunt în cuantum total de 20.000 lei şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.