PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

ALDE propune o strategie în educație prin sprijinirea Centrului Județean de Excelență

ALDE propune o strategie în educație axată pe sprijinirea Centrului Județean de Excelență, asigurarea unei infrastructuri adecvate, corelată cu  noua configurație a zonelor de locuit  și  de activitate  economică ale municipiului Satu Mare, dotarea instituțiilor școlare cu  mijloace didactice moderne, sprijinirea accesului la educație a copiilor și a elevilor aparținând grupurilor dezavantajate, sprijinirea  copiilor pe perioada în care părinții sunt la muncă și asigurarea unor oportunități de educare a copiilor și tinerilor în cadru  nonformal. 

CENTRUL JUDEȚEAN DE EXCELENȚĂ

S-a înființat în 2012 la inițiativa domnului Solski, cu sediul la Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

ALDE propune: Identificarea unei locații pentru CJEX care să aibă:

– săli de curs dotate cu videoproiector, tablă interactivă, laptop

– dormitoare, pentru organizarea unor stagii de pregătire, tabere de excelență (de ex. CJEX Cluj)

– cantină-restaurant care să poată fi folosită pentru servirea mesei de prânz elevilor judeţului, calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare sau închiriată (pentru a aduce fonduri extrabugetare), în cazul organizării unor alte evenimente desfăşurate în cadrul municipiului.

De asemenea, echipa ALDE de la Primăria va sprijini procesul educațional prin:

OBIECTIV 1

1. Construirea de creșe și grădinițe în zonele rezidențiale nou dezvoltate (zona Dara, Barițiu, zona industrială), corelate cu construirea de noi cartiere.

2. Construirea de creșe și grădinițe în zona central a orașului cu spații interioare și exterioare care să corespundă necesităților copiilor de sănătate, confort și educație. Aceste spații nou construite ar putea prelua copiii de la grădinițele care funcționează în spații închiriate (fosta grădiniță Mondiala și grădinița Nr.2) și de asemenea ar putea prelua copiii care învață în clădiri vechi cu spații mici, improprii.

OBIECTIV 2
1. Alocarea unor sume bugetare regulate destinate exclusiv dotării instituțiilor de învățământ cu mijloace și materiale didactice moderne

OBIECTIV 3

1. Cofinanțarea programului ”Fiecare copil în grădinița” pentru copiii care provin din familii sărace ale municipiului Satu Mare (acordarea unor tichete suplimentare de rechizite, îmbrăcăminte și hrană)

2. Subvenționarea transportului pentru părinții care duc copiii la grădiniță/școală (care aparțin grupurilor dezavantajate)

3. Subvenționarea programului “after school” pentru copiii proveniți din familii sărace.

OBIECTIV 4

1. Sprijinirea unui sistem public “after school” inclusiv crearea unei infrastructuri pentru   “masă caldă”  în fiecare școală cu nivel primar și gimnazial

2. Organizarea unor grădinițe și școli de vară, publice  în perioada vacanței de vară, care să sprijine părinții aflați la muncă în ocrotirea copiilor, și oferirea unei alternative  educative de petrecere a timpului liber pentru copii.

OBIECTIV 5
1. Crearea unor centre publice de resurse pentru educație inclusiv a unei rețele de programe educative extrașcolare (pregătire tehnică inițială, vocaționale,  civice, culturale, sportive, hobby, etc.)  în colaborare cu organizații neguvernamentale, profesionale și instituții locale.

2. Finanțarea unor proiecte educaționale care să implice elevii în activități de studii, cercetare etc.

3. Acordarea de sprijin universităților care  vor diversifica ramurile de  specializare,  prioritar în tehnologie și IT și corelate cu piața muncii pe plan local.

Sursa: ALDE Satu Mare