Ultima actualizare: ieri, 19:28
Locale

ALDE propune o strategie în educație prin sprijinirea Centrului Județean de Excelență

stef adrianALDE propune o strategie în educație axată pe sprijinirea Centrului Județean de Excelență, asigurarea unei infrastructuri adecvate, corelată cu  noua configurație a zonelor de locuit  și  de activitate  economică ale municipiului Satu Mare, dotarea instituțiilor școlare cu  mijloace didactice moderne, sprijinirea accesului la educație a copiilor și a elevilor aparținând grupurilor dezavantajate, sprijinirea  copiilor pe perioada în care părinții sunt la muncă și asigurarea unor oportunități de educare a copiilor și tinerilor în cadru  nonformal. 

CENTRUL JUDEȚEAN DE EXCELENȚĂ

S-a înființat în 2012 la inițiativa domnului Solski, cu sediul la Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

ALDE propune: Identificarea unei locații pentru CJEX care să aibă:

– săli de curs dotate cu videoproiector, tablă interactivă, laptop

– dormitoare, pentru organizarea unor stagii de pregătire, tabere de excelență (de ex. CJEX Cluj)

– cantină-restaurant care să poată fi folosită pentru servirea mesei de prânz elevilor judeţului, calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare sau închiriată (pentru a aduce fonduri extrabugetare), în cazul organizării unor alte evenimente desfăşurate în cadrul municipiului.

De asemenea, echipa ALDE de la Primăria va sprijini procesul educațional prin:

 • Asigurarea unei infrastructuri adecvate, corelată cu  noua configurație a zonelor de locuit  și  de activitate economică ale muncipiului Satu Mare
 • Dotarea instituțiilor scolare cu  mijloace didactice moderne
 • Sprijinirea accesului la educație  a copiilor și elevilor aparținând grupurilor dezavantajate
 • Sprijinirea  copiilor în perioada în care părinții sunt la muncă
 • Asigurarea unor oportunități de educare a copiilor și tinerilor în cadru  nonformal

OBIECTIV 1

1. Construirea de creșe și grădinițe în zonele rezidențiale nou dezvoltate (zona Dara, Barițiu, zona industrială), corelate cu construirea de noi cartiere.

2. Construirea de creșe și grădinițe în zona central a orașului cu spații interioare și exterioare care să corespundă necesităților copiilor de sănătate, confort și educație. Aceste spații nou construite ar putea prelua copiii de la grădinițele care funcționează în spații închiriate (fosta grădiniță Mondiala și grădinița Nr.2) și de asemenea ar putea prelua copiii care învață în clădiri vechi cu spații mici, improprii.

OBIECTIV 2
1. Alocarea unor sume bugetare regulate destinate exclusiv dotării instituțiilor de învățământ cu mijloace și materiale didactice moderne

OBIECTIV 3

1. Cofinanțarea programului ”Fiecare copil în grădinița” pentru copiii care provin din familii sărace ale municipiului Satu Mare (acordarea unor tichete suplimentare de rechizite, îmbrăcăminte și hrană)

2. Subvenționarea transportului pentru părinții care duc copiii la grădiniță/școală (care aparțin grupurilor dezavantajate)

3. Subvenționarea programului “after school” pentru copiii proveniți din familii sărace.

OBIECTIV 4

1. Sprijinirea unui sistem public “after school” inclusiv crearea unei infrastructuri pentru   “masă caldă”  în fiecare școală cu nivel primar și gimnazial

2. Organizarea unor grădinițe și școli de vară, publice  în perioada vacanței de vară, care să sprijine părinții aflați la muncă în ocrotirea copiilor, și oferirea unei alternative  educative de petrecere a timpului liber pentru copii.

OBIECTIV 5
1. Crearea unor centre publice de resurse pentru educație inclusiv a unei rețele de programe educative extrașcolare (pregătire tehnică inițială, vocaționale,  civice, culturale, sportive, hobby, etc.)  în colaborare cu organizații neguvernamentale, profesionale și instituții locale.

2. Finanțarea unor proiecte educaționale care să implice elevii în activități de studii, cercetare etc.

3. Acordarea de sprijin universităților care  vor diversifica ramurile de  specializare,  prioritar în tehnologie și IT și corelate cu piața muncii pe plan local.

Sursa: ALDE Satu Mare

20 comentarii

 1. Sătmărean Răspunde

  Poveşti de adormit copiii…

 2. Zeus Răspunde

  ALDE nu propune şi o strategie de recrutare a traseiştilor politici?

 3. Observator Răspunde

  ALDE nu propune o strategie în educație axată pe sprijinirea Centrului Județean de Excelență pentru pupincuriştii lui Ştef?

 4. Bratianu Răspunde

  i-au trebuit 4 ani ca sa conceapa ineptia asta?

 5. Cetăţeanul turmentat Răspunde

  Pentru sprijinirea Centrului Judeţean de Excelenţă pentru cei ce văd că USL trăieşte nu propuneţi nimic?

 6. Sătmărean Răspunde

  Procurorii DNA pregătesc un nou mega dosar în Satu Mare. După Mircea Govor, în vizor încă un nume greu: Adrian Ștef,marele ctitor al strategiei în educație, axată pe sprijinirea Centrului Județean de Excelență…

 7. Observator Răspunde

  O mostră de comunicare a celebrei strategii…
  ” Domn (Ștef Adrian) : – Da !
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Măi Adi !
  Domn : – Da.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Io am circul de pe lume aici măi !
  Domn : – Na, ce s-o întâmplat ?
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io…
  Domn : – Măi !
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…
  Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
  Domn : – Te rog frumos ascultă-mă.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
  Domn : – Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului să le f… că acum oamenii ăştia ştiu…
  Domn : – Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii ! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
  Domn : – Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o f… într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL…
  Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă… te rog frumos.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Da’ unde eşti acum ?
  Domn : – Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
  GOVOR MIRCEA VASILE : – Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi !
  ………………………………………………………………………..
  Domn : – Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi le f…, io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează !… Nu mă mai interesează !”…..

  ”Având în vedere că cercetările nu au fost fi

 8. Informatorul Răspunde

  Adrian Ștef, vizat de ancheta DNA

  Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem pentru folosirea funcției publice în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

  Procurorii DNA spun că în context al reorganizării structurilor ANAF, și Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare și vicepreședinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acționat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv a Serviciilor Fiscale municipale și orășenești de la nivel județean.

  ”De menționat că acesta a acționat de maniera mai sus arătată în urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu inculpatul Govor Mircea, respectiv Ardelean Ioan Mircea, aceștia stabilind concret care persoane să ocupe funcții de conducere la instituția mai sus menționată, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliția aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală) era formată din partidele PSD și PNL”, se arată în rechizitoriul DNA.

  Astfel, potrivit procurorilor, la data de 6 august 2013, Adrian Ștef, cu sprijinul lui Ioan Mircea Ardelean, a procedat la identificarea unor posturi vacante în domeniul fiscal de la nivel județean, în scopul redistribuirii, precum și la vacantarea altor posturi ocupate de persoane care nu se aflau în sfera sa de interese.

  ”De asemenea, cei doi au convenit asupra necesității vacantării unor posturi de conducere la Serviciul Fiscal Carei (unde pe postul de adjunct șef serviciu fiscal, numitul Spătar Sabin a fost înlocuit de numitul Sas Lucian, persoană din anturajul lui Ștef Adrian). La aceeași dată, Ștef Adrian a manifestat interes pentru numirea lui Toth Călin Ioan pe funcția de trezorerier șef al AJFP Satu Mare, intenție ce nu s-a concretizat, pe funcția respectivă fiind numită ulterior numita Kotai Maria. Nemulțumit de această numire, Ștef Adrian a luat legătura cu numita Barbul Mona Carla (persoană care în octombrie 2013 a fost numită director executiv interimar în cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj, la intervenția pe care numitul Silaghi Ovidiu, Ministrul Transporturilor la acea vreme, ar fi făcut-o pe lângă Chițoiu Daniel), căreia i-a comunicat că va încerca să ia legătura în acest sens cu ministrul Finanțelor Publice de la acea vreme, numitul Chițoiu Daniel (membru PNL), prin intermediul directorului său de cabinet, numitul Vulpescu Dumitru Remus. În acest sens, Ștef Adrian Mihai l-a contactat telefonic pe Vulpescu Dumitru Remus, care l-a asigurat că a transmis doleanța sa în legătură cu numirea lui Toth Călin ”mai departe”, adică factorilor decidenți din cadrul ANAF, respectiv ministrului Finanțelor Publice. În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF. Pe cale de consecință, există indicii rezonabile că numitul Ștef Adrian, sprijinit și de către numita Papici Marcela (viceprimar al municipiului Satu Mare și membru PNL la acea vreme), respectiv Ovidiu Silaghi, au înaintat la ANAF o listă proprie cu persoanele avute în vedere pentru ocuparea posturilor”, se arată în documentul DNA.

  Anchetatorii mai susțin că, în perioada august – octombrie 2013, Adrian Ștef a avut mai multe întâlniri atât cu ministrul finanțelor publice, cât și cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, ocazii cu care acesta și-ar fi folosit influența și autoritatea sa de vicepreședinte PNL Satu Mare, respectiv de președinte al CJ Satu Mare, în vederea numirii unor persoane agreate în funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare.

 9. Radu Răspunde

  La Sulică Viteazul nu s-a gândit? O strategie de sprijin pentru muncitorii necalificati ajunsi directori, consilieri…

 10. satmarean Răspunde

  Pentru şmecheri, pentru cei ce se ascund de justiţie, nicio strategie? Măcar un amărât Centru de Excelenţă, domnule Ştef.

 11. Eva Răspunde

  Pentru promovarea târfelor, chiar nimic, nici o strategie?Nu o puneţi de un Centru de Excelenţă?

 12. Sătmărean Răspunde

  Astea sunt poveştile unui profesor de educaţie-fizică şi sport.

 13. Curiosul Răspunde

  Şi-au pus amprenta asupra strategiei Raţiu şi Huzău? Cel puţin la capitolul traseism politic.

  • Adrian b Răspunde

   Pe Rațiu îl puteți pupa în fund la el la clinica de la 7:30-18 :30 zilnic .

 14. satmarean Răspunde

  Coada la prună când o inventaţi, aldeiştilor?

 15. Anna Răspunde

  Văzând pe ce criterii promovaţi oamenii, nu vă mai crede nimeni.

 16. Prof Răspunde

  O mica analiza: comentariile de mai sus sunt scrise în rafale, de una si aceeași persoană!
  Greu, foarte greu pentru un postac imbecil! Mai ia o gură de aer nefericitule! Sau ești plătit la norma?
  Ai niște comentarii cretine și fără haz! Te faci de ras!

 17. satmarean Răspunde

  În aceeași zi în care aflăm că procurorii DNA extind cercetarea și asupra prietenului lui Mircea Govor, Adrian Ștef, președintele “liberalilor” roșii de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară cu nerușinare:
  ”Nu mai trebuie să tolerăm DNA”
  http://www.gandul.info/…/calin-popescu-tariceanu-nu-mai-tre…

 18. Martina Răspunde

  Ștef-Govor cei 2 penali ai Sătmarului care au furat timp de 8 ani județul. Acești oameni consideră că Satu Mare este moșia lor. In 5 Iunie trebuie trimiși acasă, ca de acolo se ocupa alte instituții sa-i ducă mai departe la beciul domnesc. Pentru cine sună cătușele Ștef Adrian? Timpul se scurge tic-tac

 19. florica Răspunde

  Bla Bla Bla ,,,,,vai de viata noastra cu asrfel de conducatori ,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.