PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Adrian COZMA: Adevărata schimbare în Satu Mare va fi liberală (INTERVIU)

La final de campanie, cum stau candidatul Adrian Cozma și Partidul Național Liberal?

Avem măsurători interne care ne arată că în Satu Mare, după 5 iunie, va avea loc o adevărată schimbare. Iar adevărata schimbare în Satu Mare nu poate fi decât liberală. Nu vrem să intrăm în hora celor care aruncă pe piață sondaje făcute pe genunchi, dar ceea ce vă pot spune e că așteptăm o prezență bună la vot. Avem date că aceasta se va produce și că s-au înșelat aceia care și-au făcut calcule optimiste mizând pe alegerile într-un singur tur care să mobilizeze aproape exclusiv militanții și votul etnic.

Cât de mult a contat argumentul politic în această campanie? E importantă sigla sub care se candidează?

E lucru știut, la alegerile locale e votat omul. Dar e la fel de bine știută vorba: spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești. Dacă ai profilul unui candidat care s-a coalizat transpartinic cu oameni precum Govor, Silaghi, Ștef sau Coica, asta spune ceva despre tine, indiferent sub ce siglă candidezi. Din păcate, pentru acest gen de candidat, sigla contează doar în măsura în care asigură votul unui public captiv, al militanților de partid, iar acest lucru se va vedea în rezultatele alegerilor.

Așadar, ați putea aprecia în ce proporție e importantă doctrina politică în opțiunea de vot la locale?

Campania mea s-a bazat pe următoarea idee: omul, cu calitățile sale, cu trecutul său, cu merite sau umbre, e mai important decât doctrina politică; dar, iarăși e sigur că doctrina politică e mai importantă decât etnia. Sau așa ar trebui să fie. De aceea, în ciuda unei oarecari presiuni mediatice, eu nu m-am poziționat niciodată etnic în această campanie. Pentru că eu nu mă consider candidatul român la Primărie. Nu sunt nici candidatul maghiar, chiar dacă provin dintr-o familie mixtă și sunt pefect bilingv. Eu sunt candidatul liberal. De ce? Haideți să ne uităm la alte orașe conduse de liberali. Cele mai multe din Transilvania, deci având componentă etnică diversă, care le conferă farmec, nu le împiedică să se dezvolte. Dar, e clar că ceea ce le-a făcut să se dezvolte e faptul că au fost administrate corect, conform unei viziuni și unor proiecte liberale. Să privim în jurul nostru: Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Alba Iulia ș.a.: toate sunt conduse de primari liberali, primari care alocă în buget minimum 30% pentru dezvoltare. Primari care își suplimentează bugetele cu fonduri europene și credite pentru dezvoltare. De mulți ani, în Satu Mare, această viziune a lipsit cu desăvârșire. De aceea, eu vreau să introduc aceste bune practici liberale și aici, în orașul nostru. Trebuie să ne luăm modele de succes, nu modele de subdezvoltare, din zonele conduse de stânga.

Dincolo de aceste date privind orașele din jur, cum se reflectă viziunea liberală în programul dumneavoastră?

Există mai multe direcții în care această viziune liberală se manifestă. Una este cea mai devreme menționată: regândirea bugetului local – care să fie orientat către investiții și dezvoltare, nu către cheltuieli de funcționare ale aparatului birocratic. Apoi, orice liberal are o viziune antimonopolistă. Iar prin asta înțeleg un spectru larg de măsuri. Mai întâi, la nivel economic, spargerea monopolului firmelor de casă care au realizat lucrări scumpe și de proastă calitate în Satu Mare. Fără lucrări la suprapreț, fără caiete de sarcini cu dedicație! Apoi, vizez o demonopolizare a deciziei. Îmi doresc să aduc cetățenii în interiorul procesului de decizie, proces care să nu mai fie controlat exclusiv de politicieni sau de cei numiți politic. Vorbesc despre mecanisme simple și eficiente, care să asigure transparența cheltuirii banului public. Un exemplu: prezența  reprezentanților cetățenilor în comisiile de recepție a lucrărilor publice.  Chiar și în cultură, gândesc o spargere monopolului. Cultura locală e la cheremului deciziei politice. Eu cred că ideile de evenimente, efortul de organizare și de promovare trebuie să fie al oamenilor de cultură, nu al politicului. Iată doar câteva elemente esențiale ale unei viziuni liberale coerente și eficiente – ba chiar verificate cu succes în alte orașe. O mostră de viziune liberală e cea a primarului din Arad, Gheorghe Falcă, care și-a exprimat deschis susținerea pentru candidatura mea: „Primul lucru pe care l-am făcut după ce am ajuns la primărie a fost să orientez cheltuielile către investiții și dezvoltare. E cel mai bun lucru pentru o municipalitate, pentru că orice investiție creează valoare pentru oraș, stimulează activitatea companiilor locale, aduce alți investitori care creează locuri de muncă etc. Șomajul în Arad e acum de 1% și ne gândim să construim nu locuințe sociale ci, în parteneriat cu companiile, locuințe pentru muncitori care să vină să lucreze în Arad pentru firmele din zonele industriale”.

Fondurile europene intră în această viziune liberală?

Desigur! Și iarăși trebuie să ne uităm la orașele conduse de liberali. La Oradea, la Arad, la Timișoara, Cluj-Napoca, Zalău, Alba-Iulia. Toate aceste orașe au un nivel de absorbție a fondurilor europene care face de râs orice administrație PSD, inclusiv pe cea din Satu Mare. Toate aceste orașe și-au suplimentat substanțial bugetele prin accesul la fondurile nerambursabile. Pentru că, trebuie să recunoaștem: marile proiecte pe care le așteaptă cetățenii nu sunt realizabile exclusiv cu fonduri din bugetul local. Dar pentru a obține bani, trebuie să ai pregătite proiecte. Cunoașteți cumva proiectul celui de al treilea pod peste Someș? Cum se face că o lucrare atât de necesară și perfect eligibilă nu are un proiect depus? Sau, un alt exemplu: cunoașteți un proiect de finanțare europeană pentru reabilitarea Centrului istoric? Oare suntem mulțumiți cum arată moștenirea arhitecturală a orașului? Câți specialiști – cu rezultate dovedite în atragerea de fonduri – lucrează acum în Primăria Satu Mare? Și câți șoferi și secretare? Câți dintre consilierii din aparatul de specialitate al primarului sunt profesioniști în domeniul fondurilor europene? Dar city managerul, cu ce performanță în domeniu se poate lăuda? Întrebările sunt retorice. Dar au totuși un răspuns în viziunea liberală. Una care schimbă mersul lucrurilor. Azi se parctică direcționarea unor resurse sărace către firme de casă. Eu îmi doresc să avem în Primărie mai mulți bani și mai mulți specialiști, care să servească binele public.