Ultima actualizare: azi, 11:52
Locale

Adrian COZMA: Adevărata schimbare în Satu Mare va fi liberală (INTERVIU)

cozmaLa final de campanie, cum stau candidatul Adrian Cozma și Partidul Național Liberal?

Avem măsurători interne care ne arată că în Satu Mare, după 5 iunie, va avea loc o adevărată schimbare. Iar adevărata schimbare în Satu Mare nu poate fi decât liberală. Nu vrem să intrăm în hora celor care aruncă pe piață sondaje făcute pe genunchi, dar ceea ce vă pot spune e că așteptăm o prezență bună la vot. Avem date că aceasta se va produce și că s-au înșelat aceia care și-au făcut calcule optimiste mizând pe alegerile într-un singur tur care să mobilizeze aproape exclusiv militanții și votul etnic.

Cât de mult a contat argumentul politic în această campanie? E importantă sigla sub care se candidează?

E lucru știut, la alegerile locale e votat omul. Dar e la fel de bine știută vorba: spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești. Dacă ai profilul unui candidat care s-a coalizat transpartinic cu oameni precum Govor, Silaghi, Ștef sau Coica, asta spune ceva despre tine, indiferent sub ce siglă candidezi. Din păcate, pentru acest gen de candidat, sigla contează doar în măsura în care asigură votul unui public captiv, al militanților de partid, iar acest lucru se va vedea în rezultatele alegerilor.

Așadar, ați putea aprecia în ce proporție e importantă doctrina politică în opțiunea de vot la locale?

Campania mea s-a bazat pe următoarea idee: omul, cu calitățile sale, cu trecutul său, cu merite sau umbre, e mai important decât doctrina politică; dar, iarăși e sigur că doctrina politică e mai importantă decât etnia. Sau așa ar trebui să fie. De aceea, în ciuda unei oarecari presiuni mediatice, eu nu m-am poziționat niciodată etnic în această campanie. Pentru că eu nu mă consider candidatul român la Primărie. Nu sunt nici candidatul maghiar, chiar dacă provin dintr-o familie mixtă și sunt pefect bilingv. Eu sunt candidatul liberal. De ce? Haideți să ne uităm la alte orașe conduse de liberali. Cele mai multe din Transilvania, deci având componentă etnică diversă, care le conferă farmec, nu le împiedică să se dezvolte. Dar, e clar că ceea ce le-a făcut să se dezvolte e faptul că au fost administrate corect, conform unei viziuni și unor proiecte liberale. Să privim în jurul nostru: Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Alba Iulia ș.a.: toate sunt conduse de primari liberali, primari care alocă în buget minimum 30% pentru dezvoltare. Primari care își suplimentează bugetele cu fonduri europene și credite pentru dezvoltare. De mulți ani, în Satu Mare, această viziune a lipsit cu desăvârșire. De aceea, eu vreau să introduc aceste bune practici liberale și aici, în orașul nostru. Trebuie să ne luăm modele de succes, nu modele de subdezvoltare, din zonele conduse de stânga.

Dincolo de aceste date privind orașele din jur, cum se reflectă viziunea liberală în programul dumneavoastră?

Există mai multe direcții în care această viziune liberală se manifestă. Una este cea mai devreme menționată: regândirea bugetului local – care să fie orientat către investiții și dezvoltare, nu către cheltuieli de funcționare ale aparatului birocratic. Apoi, orice liberal are o viziune antimonopolistă. Iar prin asta înțeleg un spectru larg de măsuri. Mai întâi, la nivel economic, spargerea monopolului firmelor de casă care au realizat lucrări scumpe și de proastă calitate în Satu Mare. Fără lucrări la suprapreț, fără caiete de sarcini cu dedicație! Apoi, vizez o demonopolizare a deciziei. Îmi doresc să aduc cetățenii în interiorul procesului de decizie, proces care să nu mai fie controlat exclusiv de politicieni sau de cei numiți politic. Vorbesc despre mecanisme simple și eficiente, care să asigure transparența cheltuirii banului public. Un exemplu: prezența  reprezentanților cetățenilor în comisiile de recepție a lucrărilor publice.  Chiar și în cultură, gândesc o spargere monopolului. Cultura locală e la cheremului deciziei politice. Eu cred că ideile de evenimente, efortul de organizare și de promovare trebuie să fie al oamenilor de cultură, nu al politicului. Iată doar câteva elemente esențiale ale unei viziuni liberale coerente și eficiente – ba chiar verificate cu succes în alte orașe. O mostră de viziune liberală e cea a primarului din Arad, Gheorghe Falcă, care și-a exprimat deschis susținerea pentru candidatura mea: „Primul lucru pe care l-am făcut după ce am ajuns la primărie a fost să orientez cheltuielile către investiții și dezvoltare. E cel mai bun lucru pentru o municipalitate, pentru că orice investiție creează valoare pentru oraș, stimulează activitatea companiilor locale, aduce alți investitori care creează locuri de muncă etc. Șomajul în Arad e acum de 1% și ne gândim să construim nu locuințe sociale ci, în parteneriat cu companiile, locuințe pentru muncitori care să vină să lucreze în Arad pentru firmele din zonele industriale”.

judete-romaniaPNL

Fondurile europene intră în această viziune liberală?

Desigur! Și iarăși trebuie să ne uităm la orașele conduse de liberali. La Oradea, la Arad, la Timișoara, Cluj-Napoca, Zalău, Alba-Iulia. Toate aceste orașe au un nivel de absorbție a fondurilor europene care face de râs orice administrație PSD, inclusiv pe cea din Satu Mare. Toate aceste orașe și-au suplimentat substanțial bugetele prin accesul la fondurile nerambursabile. Pentru că, trebuie să recunoaștem: marile proiecte pe care le așteaptă cetățenii nu sunt realizabile exclusiv cu fonduri din bugetul local. Dar pentru a obține bani, trebuie să ai pregătite proiecte. Cunoașteți cumva proiectul celui de al treilea pod peste Someș? Cum se face că o lucrare atât de necesară și perfect eligibilă nu are un proiect depus? Sau, un alt exemplu: cunoașteți un proiect de finanțare europeană pentru reabilitarea Centrului istoric? Oare suntem mulțumiți cum arată moștenirea arhitecturală a orașului? Câți specialiști – cu rezultate dovedite în atragerea de fonduri – lucrează acum în Primăria Satu Mare? Și câți șoferi și secretare? Câți dintre consilierii din aparatul de specialitate al primarului sunt profesioniști în domeniul fondurilor europene? Dar city managerul, cu ce performanță în domeniu se poate lăuda? Întrebările sunt retorice. Dar au totuși un răspuns în viziunea liberală. Una care schimbă mersul lucrurilor. Azi se parctică direcționarea unor resurse sărace către firme de casă. Eu îmi doresc să avem în Primărie mai mulți bani și mai mulți specialiști, care să servească binele public.

 

24 comentarii

 1. Pensie de militar Răspunde

  Pensionarii, mai ales iia cu pensii speciale de militar, sa lasa pe tinerii sa lucreze, sa faca ceva bun pentru orasu asta

 2. Gigel Răspunde

  Bai primarul are afaceri, nu este pensionar, mai ales militar!!!!!!!!!!

 3. Pensie de militar Răspunde

  Declaratia de avere este public, de aceea a vizitat DNA acasa, plus aici
  http://www.satu-mare.ro/fisiere/subpagini_fisiere/DA_2016_Coica_Costel_Dorel.pdf
  se vede clar pensionar MAI

 4. Eva Răspunde

  Bafta Adi Cozma!

 5. Radu Răspunde

  Satu Mare are nevoie de schimbare. Votez Cozma.

 6. Dorin Răspunde

  Ca in perioada interbelica, schimbarea benefica poate fi doar liberala.

 7. Alina Răspunde

  Succes, Adrian!

 8. Paul Răspunde

  Sondajele interne arata ca Adrian Cozma este intr-o evolutie ascendenta.

 9. Traian Răspunde

  Ne-am obisnuit sa votam raul cel mai mic. Cozma este singura solutie buna pentru Satu Mare.

 10. Marin Răspunde

  In ultima vreme nu mai conteaza doctrina partidelor. Totusi, votez cu dreapta, votez cu liberalii.

 11. George Răspunde

  Oraşele importante din Transilvania sunt conduse de primari liberali, primari care alocă în buget minimum 30% pentru dezvoltare.

 12. Oana Răspunde

  Succes, Adrian Cozma!

 13. satmarean Răspunde

  Cum și-a finanțat Adi Ștef campania electorală din 2012: Cu bani de la morți!!!
  ”Arunc cu banii ca să moară toți dușmanii!” a fost sloganul președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, în campania electoral din 2012.
  Fondurile de care a dispus, fără număr, au fost puse atunci pe seama situației financiare foarte bune a firmelor Folda, ori a magazinelor deținute de Ovidiu Silaghi. După 4 ani adevărul iese la iveală. Adrian Ștef a vândut funcțiile din administrația public locală, cu banii înainte. Astfel, oricine a avut asiprații la vreo funcție a fost obligat de Ștef și Silaghi să scoată banii. Nimeni nu a fost execeptat de la taxă, nici măcar cei mai apropiați, Marcela Papici, Cristian Zaha sau Mariana Roman. Cristi Zaha, numit apoi șef de cabinet, iar ulterior pe diverse funcții de șef la Apaserv, a fost prins de Ștef într-un moment foarte prost. Firma lui Cristi, SC OPUS CONSTRUCT SRL, tocmai dăduse faliment și avea datorii de sute de mii de euro către Banca Transilvania, CODREA VICTOR INTREPRINDERE INDIVIDUALĂ ( FOSTĂ A.F. CODREA VICTOR ) DRĂGUŞENI, PRIMĂRIA COMUNEI DUDEŞTII NOI ŞI COMUNA DUDEŞTII NOI, BURZ & CUC, C.I.CADAR IOAN, PRIMĂRIA Satu Mare, I.T.M. SATU MARE, S.C. PROSPER COMPANY S.R.L. SATU MARE, QUADRAL S.R.L. SATU MARE, S.C. TOMIS S.R.L. BOTIZ, D.G.F.P. SATU MARE, S.C. TARR CONST S.R.L., S.C. AUXILIAR SERVICE S.R.L. SATU MARE, S.C. SAMCIF S.A. SATU MARE, HOLCIM (ROMANIA ) S.A. BUCUREŞTI, S.C. DANMAR PRO PARTENERS S.R.L. BUCUREŞTI, NICHITA IOAN, S.C. MATROS 2000 S.R.L. ORADEA, SC. SAMCIF SA, LEBADA SRL, ORAŞUL CIACOVA, S.C. EUROCAR S.R.L., S.C. MOTORACTIVE IFN S.A., ultimele două sunt firmele lui Radu Bud, fostul protector a lui Cristi Zaha. În 2012, Cristi Zaha era angajat al ADP Satu Mare, Cimitirul de pe str. Amațului. Ce a făcut Cristi Zaha pentru a-și cumpăra de la Ștef postul de director de cabinet? A băgat mâna în caseria cimitirului și a luat 57.795 lei. Banii sătmărenilor care au plătit pentru mormintele din cimitirul de pe str. Amațului. Banii au ajuns la Adrian Ștef, care și-a plătit o parte din campania electorală. Cristi Zaha și-a cumpărat și postul și protecția. Bunul său prieten Cristi Bozai, șeful ADP Satu Mare, nu l-a denunțat la Parchet pentru delapidare, așa cum era obligat să o facă, ci i-a permis lui Cristi Zaha să ramburseze banii în rate. E cumva BANCĂ Cimitirul de pe str. Amațului ? Să știm și noi Adrian Ștef, Cristi Zaha și Cristi Bozai!!!!

 14. sorin Răspunde

  E singurul politician care le-a tinut piept si lui Govor si lui Coica! Votez oameni tineri , fara afaceri abonate la bugetul Satmarului si fara amante

 15. VINTILA BRATIANU Răspunde

  ,,PRIN NOI INSINE”dACA L-ATI FI ADAPTAT IN PROGRAMUL DUMANEVOASTRA ATI FI AVUT MAI MULT SUCCES.

 16. functionar public Răspunde

  Nu vrem Adrian Cozma la Primarie..vrem un om care stie administratie si care va tine cont si de parerea cetatenilor..

 17. cititorul Răspunde

  ADRIAN COZMA VA FI CEL MAI BUN PRIMAR, NU STIE SA FURE,VOTEZ COZMA

  • mama Răspunde

   ,,cititorule,,o spui (nu știe să fure,(poți băga mâna în foc pentru el)) de parcă îi pregătit să învețe. Oare ce avocat este: pledant sau de consultatii juridice. Dacă dorea să fie primar trebuia să se pregătească mai demult, nu să apară total nepregătit.

 18. beton Răspunde

  Votez Cosma !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.