Directorul C.N. ”Mihai Eminescu”, Ioan Pop, a arătat că instituția de învățământ pe care o conduce este onorată să organizeze astfel de evenimente.
”Pentru noi este o onoare deosebită ca atunci când ne întâlnim de 15 ianuarie, respectiv 15 iunie, să fim gazdele acestor manifestări. Mulțumesc oamenilor de cultură, mai tineri sau mai în vârstă, tuturor celor care astăzi vin să aducă un omagiu pios celui care a fost poetul nostru național”, a spus Ioan Pop, care și-a continuat discursul cu câteva vorbe despre Mihai Eminescu.
La rândul său, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a spus despre Eminescu că a fost un poet vizionar.
”Gândiți-vă cum scriau poeții în acea vreme, cu rimele acelea șchioape și nefericite, și iată, apare Eminescu care anulează tot și spune că limba română este în altă parte și poezia românească trebuie să aibă un altfel de cinstire”, a mai spus Felician Pop.
Poetul și gazetarul sătmărean Ioan Anițaș a citit câteva versuri proprii scrise în memoria lui Mihai Eminescu, după care au fost depuse coroane de flori. La final, catedrele de limba română și muzică a Colegiului au prezentat un moment poetic și muzical.
Tot astăzi, la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Arte Satu Mare, membrii Cenaclului ,,Cronograf” și ,,Alfazet”, au adus un omagiu liric dar și muzical creației eminesciene Au citit din poezia eminesciană dar și din creațiile proprii: prof. Ileana Bonta, prof. Cornelia Bălan Pop, Ana Cicio, Gheorghe Kormoș, Robert Laszlo, Felician Pop, Florin Leșcău și alții. Momentul muzical a fost susținut de elevele Liceului de Arte ,”Aurel Popp”, Rusu Thais, clasa a VI-a vioară, și Latiș Diana, clasa a V- a chitară.