Ultima actualizare: azi, 10:44

Locale

Manifestări dedicate poetului național, organizate la Satu Mare (FOTO)

eminescu satu nareLa împlinirea a 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, la Satu Mare au avut loc astăzi o serie de manifestări dedicate marelui poet național al României. Astfel, de la ora 10.00, la bustul poetului din fața Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, au avut loc depuneri de jerbe de flori, însoțite de un scurt moment muzical.

Directorul C.N. ”Mihai Eminescu”, Ioan Pop, a arătat că instituția de învățământ pe care o conduce este onorată să organizeze astfel de evenimente. 

”Pentru noi este o onoare deosebită ca atunci când ne întâlnim de 15 ianuarie, respectiv 15 iunie, să fim gazdele acestor manifestări. Mulțumesc oamenilor de cultură, mai tineri sau mai în vârstă, tuturor celor care astăzi vin să aducă un omagiu pios celui care a fost poetul nostru național”, a spus Ioan Pop, care și-a continuat discursul cu câteva vorbe despre Mihai Eminescu.

La rândul său, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a spus despre Eminescu că a fost un poet vizionar.

”Gândiți-vă cum scriau poeții în acea vreme, cu rimele acelea șchioape și nefericite, și iată, apare Eminescu care anulează tot și spune că limba română este în altă parte și poezia românească trebuie să aibă un altfel de cinstire”, a mai spus Felician Pop.

Poetul și gazetarul sătmărean Ioan Anițaș a citit câteva versuri proprii scrise în memoria lui Mihai Eminescu, după care au fost depuse coroane de flori.  La final, catedrele de limba română și muzică a Colegiului au prezentat  un moment poetic și muzical.

Tot astăzi, la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Arte Satu Mare, membrii Cenaclului ,,Cronograf” și ,,Alfazet”, au adus un omagiu liric dar și muzical creației eminesciene Au citit din  poezia  eminesciană dar și din creațiile proprii: prof. Ileana Bonta, prof. Cornelia Bălan Pop, Ana Cicio, Gheorghe Kormoș, Robert Laszlo, Felician Pop, Florin Leșcău și alții. Momentul muzical a fost susținut de elevele Liceului de Arte ,”Aurel Popp”, Rusu Thais, clasa a VI-a vioară, și Latiș Diana, clasa a V- a chitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.