PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Aripi de lut, un nou volum de versuri semnat Robert Laszlo. Cartea a fost lansată azi (FOTO)

Deși are doar 25 de ani, poetul și prozatorul sătmărean Robert Laszlo și-a lansat astăzi cel de-al treilea volum de versuri, și a opta sa carte, care se numește Aripi de lut. Evenimentul a avut loc în această după-amiază la Muzeul de Artă din Satu Mare în prezența unui public foarte numeros.

Despre acest volum de versuri, Robert Laszlo spune că a apărut la șase ani după ultimul scris de el.

”Au trecut șase ani de când nu am mai publicat un volum de versuri. Consider că a fost necesar acest timp ca să așeze poeziile, să fie puse un pic la fermentat, și iată că a apărut acest volum de versuri, la Editura Ecoul Transilvaniei,  din Cluj Napoca. Îi mulțumesc criticului clujean Ion Pop pentru această prefață a volumului. Nu aș vrea să spun prea multe despre acest volum. Aș lăsa pe seama cititorului să împărtășească trăirile și emoțiile citindu-mi poeziile. Va fi un volum care va spune ceva în peisajul cultural din Satu Mare”, a spus autorul.

Felcian Pop a rămas suprins de numărul mare de persoane care au venit la lansarea unui volum de poezie și a apreciat, prin cuvintele sale, scrierile lui Robert Laszlo.

”Cartea pe care Robert o lansează astăzi este cel de-al treilea volum de poezie și cea de a opta carte a lui, asta o face un autor care a împlinit nu de mult 25 de ani. În urmă cu șapte ani, când și-a lansat albumul de debut, am știut că și la Satu Mare, în sfârșit, se va face o altfel de articulație culturală. Anii care au trecut au dovedit că ne-am gândit bine. Am o emoție pentru că Robert este unul dintre discipolii mei. Aripi de lut este o carte pe care Robert a scris-o, cred că, dintr-un impuls, dintr-o obligație de a pune pe hârtie ceea ce un poet, un om al cuvintelor reușește să transmită celor din jur. Mi-am dat seamă că această tăiere de aripi, de cuvinte, va da o altă însemnătate celor ce vor citi cartea”, a spus Felician Pop.

Criticul literar și gazetarul Kereskenyi Sandor a subliniat faptul că există un fenomen foarte periculos: instrumentalizarea valorilor, a culturii și a evidențiat un alt aspect al noi societăți: tirania mass-media. Prin cartea sa, Robert Laszlo a reușit o iniuțiativă lăudabilă și temerară proppagând o altă politică a sincerității. ”L-aș numi un poet la cuvântului curajos și un poet al regăsirii, mai precis a autoregăsirii. Robert Laszlo este un psiaanaliză contonuă a subconțtientului liric, dar fără edulcărări manipulatoare”,  a spus Kereskenyi Sandor.

Și ceilalți vorbitori au spus cuvinte de frumoase despre activitatea autorului și despre scrierile sale.