PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Lider de sindicat din Satu Mare despre Cuminţenia pământului: Un bolovan!

Declaraţie incredibilă a unui lider sindical din Satu Mare. Reprezentantul Meridian, Adrian Oros, a ținut o cuvântare, astăzi, în Comisia de Dialog Social, în care a criticat guvernul Cioloş pentru că face campanie pentru cumpărarea operei “Cuminţenia pământului” a lui Brâncuşi, catalogând-o drept “un bolovan”.

Adrian Oros a ţinut să îşi spună punctul de vedere la subiectul legat de restanţele salariale din comuna Hodod, luându-l la întrebări pe prefectul Radu Bud.

“Eu vă întreb pe dvs. ca purtător de cuvânt al Guvernului, ca un cetăţean, în momentul în care s-a lansat invitaţia de a participa fiecare dintre cetăţenii care vor să participe cu o sumă de bani modică pentru achiziţionarea bolovanului Cuminţenia pământului, aţi văzut că 1% din populaţie şi-a exprimat intenţia, deci era o sumă de un milion şi ceva  de euro, era o sumă suportată de instituţii, persoane fizice, cine a fost interesant să participe, şi 99% nu. Ca o formulă democratică, nu ştiu în ce măsură Guvernul îşi permite, prin dl. premier Cioloş să facă o achiziţie, eu am înţeles la suma de 11 milioane de euro, pe un bolovan, aruncăm banii publici pentru nişte măgării, pentru că eu nu sunt cunoscător de operă de artă. Eu nu am nimic  împotrivă dar sunt alte priorităţi, am văzut administraţii locale care nu puteau ţine azilul de bătrâni, nu mai au bani să ţină, sunt probleme sociale grave, şi noi folosim fonduri care nu erau prevăzute în buget. Este trist, în primul rând în modul în care s-a lucrat, şi dl. Cioloş a lucrat mizerabil, pentru că era un referendum lansat, eu n-am plătit şi n-o să plătesc decât acolo unde ştiu unde banii sunt cheltuiţi corect. Şi o spun deschis, cetăţeanul porneşte din fonduri, şi se alocă în fiecare an la impozite suplimente, ca statul să suporte ce cheltuieli? Cheltuieli prost gestionate”, a spus Adrian Oros.

El a dat exemplul drumului Mădăras – Tăşnad, care este impracticabil, nefăcând altceva decât să îl provoace pe prefect.

Radu Bud i-a explicat acestuia că se află într-o gravă eroare, când pune pe picior de egalitate o opţiune de donaţie cu un refendum, și că nu trebuie amestecate problemele.

“A fost o invitaţie la donare. Că unii oameni au dat bani nu a fost nici referendum, nici secţie de votare. Pur şi simplu a fost o opţiune personală, aşa cum eu am avut opţiunea mea. Să spui că dl premier Cioloş şi-a permis să spună nu ştiu ce, când de 25 de ani, şi dvs, marii reprezentanţi sindicali, aţi fost martori la toate măgăriile făcute în ţara asta, discutăm de drumuri sparte când firmele crescute de vechile guverne sunt cele care au blocat şi în acest moment, în judeţul nostru unele lucrări. De un an jumate sunt în instanţă la Curtea de Apel fiindcă firma nu ştiu cui, din ăia rezolvaţi aici, care au fost pe posturi de conducere, blochează astfel de lucrări. Despre ce discutăm? A fost dl Cioloș acum un an jumate aici? Hai să ne uităm ce muncă s-a făcut, unde s-au dus banii”, i-a răspuns prefectul.

Radu Bud i-a explicat acestuia că Brâncuşi este un nume la nivel mondial.

“Brâncuşi este un nume la nivel mondial. Suma este infimă comparativ cu ce s-a făcut pentru respectarea calităţii de român şi calităţii artistice a unui român care ne reprezintă peste tot. Ne place să ne mândrim cu sportivii noştri, când obţin o victorie peste hotare. Când este o asemenea situaţie începem să facem combinaţii, că ce bine s-ar aloca banii ăia în altă parte. Dacă stăm să discutăm că în 1989 aici, în România exista o proprietate de stat pe tot ce mişca între frontiere, exista bani în bancă la nivel de 7 miliarde de dolari, erau creanţe de 3 miliarde, datorii zero. După 25 de ani, înainte de a veni Cioloş, tragem linie: ce avem? 100 de miliarde aproape datorie, proprietăţi ale statului zero, nici nu vreau să mă gândesc la cât se poate ridica această proprietate, la câte zerouri poate fi în spate, a fost decimată. Ne-am găsit să spunem acum că bolovanul acela nu merita?”, a mai spus prefectul.