Tot cu această ocazie, Călin Culcean aduce acuzații grave la adresa medicilor de la Urgențe și protestează împotriva modului în care tehnicianul dentar a fost tratat aici. De asemenea, pune și o serie de întrebări adresate medicilor de la Urgențe și conducerii Spitalului Județean la care așteaptă și un răspuns.
Redăm în cele ce urmează întreaga declarație a doctorului stomatolog Călin Culcean.
”Oare cine-i următoarea victimă a sistemului sanitar? Eu? Tu? Mama ta? Fratele meu? Copiii mei sau ai tăi?
Duminică dimineața, ora 3.20. Patrula poliției descoperă pe strada Careiului în stația de autobus de lângă Mobipan un tânăr de 31 de ani întins pe trotuar. Avea o bicicleta sub el. Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia.
După un interval nu prea scurt, ajunge și ambulanța. Relaxați și deranjați de încă un alcoolic anonim aflat în comă de beat. Într-un final, pacientul este urcat în ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare.
De aici începe misterul…
După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă. Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Sărmana victimă era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă. Tipic consumului de alcool, nu?
DAR, pacientul a consumat toată noaptea doar 2 beri. Una de 500ml în intervalul 11-12 pm și alta pe la 2-3am de 330ml (confirmat de mai mulți martori). Așadar, varianta beției nu prea stă în picioare…
A 2-a zi, pacientul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transporta din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase. Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală. Acum, inima lui este singura care ne poate face să-l considerăm încă în viață. Soția acestuia, copilul lor de 3 luni, fratele lui geamăn și alți oameni care l-au iubit se roagă pentru o minune.
Cam atât pe scurt. DAR, vreau să mă întorc la UPU cu câteva întrebări:
1. Ministerul Sănătății a publicat în Ian 2009 și intrat în vigoare în Feb 2009: Protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile pentru primirea urgenţelor. http://lege5.ro/…/protocolul-national-de-triaj-al-pacientil…
Sunt eu tâmpit, sau pacientul se încadrează la nivelui I, cod roșu? Adică, era înconștient cu posibil traumatism cranio cerebral. Adică, orice student mediocru de la medicină sau poate și tanti Leana de la piață ar putea deduce că e vorba de afectare neurologică atunci când pacientul este: inconștient, vomită, are pierderi de echilibru, confuzie când ulterior începe să-și revină. Nu i s-a efectuat nicio radiografie, niciun CT deși protocolul impune foarte clar acest lucru! Omul avea creierii zdrobiți și medicul de gardă i-a efectuat analizele de rutină, hemoleucograma… E ca și cum la un pacient cu infarct i-ai indica să-și facă o radiografie dentară, să vezi dacă nu are carii… Apar aceste analize în protocol dar nu sunt suficiente! Se impunea și altceva! Întrebarea este: putea oare fi salvat în cazul în care se facea CT la prima internare (automat se evita și a 2-a lovitura la cap)? Mi-ar placea să-mi răspundă medicul de gardă din dimineța fatidică.
2. Paramedicii sau brancardierii de pe ambulanță s-au comportat inuman cu victima. Aceste lucruri sunt confirmate de polițistul care l-a gasit pe tânăr în aceea blestemată dimineață. Pot acum aceste javre să doarmă liniștiți?
3. Doamna Papici, v-ați uitat recent peste statistica nereușitelor de la UPU? Adică, nu sunteți îngrijorată că erorile medicale, indiferența și lipsa crasă de empatie pentru bolnavi face victime într-un ritm îngrijorător? Ați risca să vă internați familia la serviciul de urgență al instituției pe care o manageriați? Unde sunt formularele obligatorii de feedback și cele de reclamații de pe site? Vă feriți de ele? Oare cine e ironicul ăla care vă minte neîncetat că sunteți un manager bun al Spitalului Județean?
Omul ăsta extraordinar care acum se zbate în ceasul morții mi-a fost un coleg extraordinar. Constat acum că îl iubesc ca pe un prieten bun, mi-o arată suferința și revolta pe care o simt. Sunt însă îngrijorat pentru mine, pentru noi toți.
Familia mi-a cerut să pastrez anonimatul victimei. Sunt sigur că mulți știu despre cine este vorba. Îi rog să nu divulge nimic, hai să respectăm dorința familiei”.