Ultima actualizare: azi, 10:01

Locale

Filmul integral a ceea ce s-a întâmplat cu bărbatul aflat în comă la Terapie Intensivă

culceanMedicul stomatolog Călin Culcean descrie, într-o postare pe contul său de Facebook, filmul integral a ceea ce s-a întâmplat cu bărbatul de 31 de ani care acum zace în comă în secția Terapie Intensivă  a Spitalului Județean. Victima este tehnician dentar, astfel că medicul stomatolog îl cunoaște foarte bine. În postarea sa, Culcean se folosește de declarațiile martorilor. 

Tot cu această ocazie, Călin Culcean aduce acuzații grave la adresa medicilor de la Urgențe și protestează împotriva  modului în care tehnicianul dentar a fost tratat aici. De asemenea, pune și o serie de întrebări adresate medicilor de la Urgențe și conducerii Spitalului Județean la care așteaptă și un răspuns. 

Redăm în cele ce urmează întreaga declarație a doctorului stomatolog Călin Culcean. 

”Oare cine-i următoarea victimă a sistemului sanitar? Eu? Tu? Mama ta? Fratele meu? Copiii mei sau ai tăi?

Duminică dimineața, ora 3.20. Patrula poliției descoperă pe strada Careiului în stația de autobus de lângă Mobipan un tânăr de 31 de ani întins pe trotuar. Avea o bicicleta sub el. Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia. 

După un interval nu prea scurt, ajunge și ambulanța. Relaxați și deranjați de încă un alcoolic anonim aflat în comă de beat. Într-un final, pacientul este urcat în ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare. 
De aici începe misterul…

După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă. Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Sărmana victimă era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă. Tipic consumului de alcool, nu?

DAR, pacientul a consumat toată noaptea doar 2 beri. Una de 500ml în intervalul 11-12 pm și alta pe la 2-3am de 330ml (confirmat de mai mulți martori). Așadar, varianta beției nu prea stă în picioare…

A 2-a zi, pacientul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transporta din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase. Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală. Acum, inima lui este singura care ne poate face să-l considerăm încă în viață. Soția acestuia, copilul lor de 3 luni, fratele lui geamăn și alți oameni care l-au iubit se roagă pentru o minune.

Cam atât pe scurt. DAR, vreau să mă întorc la UPU cu câteva întrebări:

1. Ministerul Sănătății a publicat în Ian 2009 și intrat în vigoare în Feb 2009: Protocolul naţional de triaj al pacienţilor din structurile pentru primirea urgenţelor. http://lege5.ro/…/protocolul-national-de-triaj-al-pacientil…
Sunt eu tâmpit, sau pacientul se încadrează la nivelui I, cod roșu? Adică, era înconștient cu posibil traumatism cranio cerebral. Adică, orice student mediocru de la medicină sau poate și tanti Leana de la piață ar putea deduce că e vorba de afectare neurologică atunci când pacientul este: inconștient, vomită, are pierderi de echilibru, confuzie când ulterior începe să-și revină. Nu i s-a efectuat nicio radiografie, niciun CT deși protocolul impune foarte clar acest lucru! Omul avea creierii zdrobiți și medicul de gardă i-a efectuat analizele de rutină, hemoleucograma… E ca și cum la un pacient cu infarct i-ai indica să-și facă o radiografie dentară, să vezi dacă nu are carii… Apar aceste analize în protocol dar nu sunt suficiente! Se impunea și altceva! Întrebarea este: putea oare fi salvat în cazul în care se facea CT la prima internare (automat se evita și a 2-a lovitura la cap)? Mi-ar placea să-mi răspundă medicul de gardă din dimineța fatidică.

2. Paramedicii sau brancardierii de pe ambulanță s-au comportat inuman cu victima. Aceste lucruri sunt confirmate de polițistul care l-a gasit pe tânăr în aceea blestemată dimineață. Pot acum aceste javre să doarmă liniștiți?

3. Doamna Papici, v-ați uitat recent peste statistica nereușitelor de la UPU? Adică, nu sunteți îngrijorată că erorile medicale, indiferența și lipsa crasă de empatie pentru bolnavi face victime într-un ritm îngrijorător? Ați risca să vă internați familia la serviciul de urgență al instituției pe care o manageriați? Unde sunt formularele obligatorii de feedback și cele de reclamații de pe site? Vă feriți de ele? Oare cine e ironicul ăla care vă minte neîncetat că sunteți un manager bun al Spitalului Județean?

Omul ăsta extraordinar care acum se zbate în ceasul morții mi-a fost un coleg extraordinar. Constat acum că îl iubesc ca pe un prieten bun, mi-o arată suferința și revolta pe care o simt. Sunt însă îngrijorat pentru mine, pentru noi toți.

Familia mi-a cerut să pastrez anonimatul victimei. Sunt sigur că mulți știu despre cine este vorba. Îi rog să nu divulge nimic, hai să respectăm dorința familiei”.

19 comentarii

  1. Crina Răspunde

    Baiatul meu de 18 ani a facut febra peste 4o,varsaturi..l am dus cu SMURDUL la Urgente seara pe 20, la miezul noptii ne trimite acasa.A doua zi baiatul nu se simte bine,plecam inapoi,suspect de apendicita… Dar pana i se fac din analizele…apendicita i s-a perforat…Am tacut ca proasta,nu am cerut nimanui explicatii.. Acum 2 luni o cunostinta e dusa dimineata de la serviciu la Urgente cu stari de lesin, inauntru la urgente il tin in picioare, cere apa ca i rau, i se spune sa astepte,intre timp lesina, cade jos si isi rupe piciorul! Acum a trebuit sa stea in medical cu piciorul in ghips. Si mai cunosc cazuri. Dar noi suntem de vina ca tot tacem si nu luam masuri. Poate ar trebui sa facem ceva..nu stiu ce..dar Urgentele SM sunt de groaza!!!

    • mirela Răspunde

      Acest Culcean este în campanie electorala fiind un apropiat al fostului primar Coica ,un medic foarte arogant ,scump și slab pregătit profesional .
      Caracter zero sa profiți de necazul unor oamenilor au fost loviți de o nenorocire.

      • multi da' prosti Răspunde

        crezi ca si-a facut reclama la cabinet?tu asta ai inteles din ce ai citit imbecilo!

      • Unu' Răspunde

        Să te fut în gură de proastă care ești tu!
        Futu-vă morții voștri-n gură de borâturi!
        Te-aș juca-n picioare, ordinară spurcată care ești tu!
        Adică moare un om din vina voastră, și voi căutați nod în papură?
        Da cine **** mea e curios cine-i Culcean ăsta, atâta vreme cât spune lucrurilor pe nume?

    • Angela Răspunde

      Oare unde este adevărul…..???Eu totuși cred ca nu este ceva în neregula cu acest tip Culcean un personaj controversat în lumea medicală.
      Poate în acest caz sa facă lumină organele de anchetă nu un dentist asupra căruia planează diferite semne de întrebare. Se știe prea bine de conflictele lui cu pacienții și de modul cum a fost aparat de DR Simu și alții din jur.Corb la corb nu își scoate ochiul.

    • Virgil Răspunde

      Barul Steven este bar de păcatele nui asa d-le Culcean.

  2. dani Răspunde

    Daca nici dupa acet caz aceasta nesimtita care inca isi doreste sa ajunga in parlamentul Romaniei nu pleaca inseamna ca noi satmarenii suntem niste idioti si lasam tot felul de incopetenti si politruci de duzina sa se joace chiar cu propriile noastre vieti
    Domnule OVIDIU SILAGHI , vrei sa mai prinzi inca un mandat de Parlamentar ? unde e meritocratia de care seful dumneatale de partid ne vorbeste si ne zgirie ecranele Tv , sunteti toti de valoarea domnei PAPICI daca mai poate fi vorba de o doamna s-au o incopetenta si oportunista care singura ei valoare e ca e membra de partid ALDE !!!

  3. eu Răspunde

    Nu ma mai mira nimic in ziua de azi. Din pacate sistemul si incompetenta unora te mutileaza pe viata. De curand ( si asta de cateva zile ) am cazut si mi-am fracturat o mana. Am plecat la UPU pentru un consult pe tru ca nu mai puteam de durere. Asistenta medicala care era de garda cand m-a chemat inauntru, intrebandu-ma ce am patit cum s-a uitat la mana mi-a si spus ca se pare si mai mult ca sigur ca e fracturata. Dupa ce mi sa efectuat radiografia ( care in opinia doamnei doctor KISS MEDIC RADIOLOG nu am avut nici o fractura )am coborat inapoi cu rezultatul. Asistenta medicala care a fost o draguta mi-a sugerat sa-mi efectuez incan o radiografie la o alta clinica pentru ca nu se poate la cum arata mana mea sa nu fi fost fracturata. Totusi apreciez gestul ei de a-mi pune mana in atela deoarece nu era in regula si asta se vedea cu ochiul liber. Am respectat sfatul asistentei medicale de la UPU si am mers sa-mi efectuez din nou radografia la o alta clinica unde intamplator am un medic prieten. Ce credeti? Mana imi este fracturata. Prietenul meu care este medic mi-a spus ca asistenta medicala care nu a crezut in citirea radiografiei de catre doamna dr. KISS,merita tot respectul intrucat daca se lasa influentata de rezultat putea sa-mi mutileze mana pe toata durata vietii care o mai am de trait. Totusi nu inteleg, noi suntem slabi ca ne lasam dupa ce platim atata amar de bani pentru sanatate ca nu mergem mai departe. Totusi am de gand sa merg la colegiul medicilor sa le sugerez ca probabil indiferenta unui medic sau icompetenta lui, sau poate chiar varsta inaintata pe care se pare ca o are doamna doctor KISS, de ce mai este lasata sa lucreze in sistem? Se joaca cu viata oamenilor.Asemenea oameni nu au ce cauta in sistemul sanitar.

  4. Carmen Osan Răspunde

    CULCEAN este acel medic care umilește și vorbește urat cu pacienții,un dentist scump și arogant.
    RUȘINE SA FACI IMAGINE PE NECAZUL UNUI OM.PESEDIST ORDINAR.

  5. delia Răspunde

    O fi aceeasi d-na dr Kiss care mai lucreaza si la o clinica privata?Are 100 de ani si 45 de minute a baiguit in fata unei radiografii: nu se poate, nu exista asa ceva, poate aparatul e de vina, oare a fost verificat de dimineata?? va dati seama cum m-am simtit cand am primit setul de rezultate incomplete? ce a fost in mintea mea? Lipsea partea asupra careia doamna avea dubii. A preferat sa le faca pierdute, decat sa lamureasca problema. Iconstienta si iresponsabila isi inchipuie ca poti sa mai minti ca pe vremea lui Ceausescu, ca toata lumea e neinformata si poti sa-i pacalesti!

  6. CRISTI Răspunde

    Doamna PAPAICI nu se cutremura pamintul sub tine cind stii ca a ramas un copil pe drumuri care nu isi va cunoaste tatal niciodata ,, nu iti va fi rusine sati prvesti copilul tau in ochi sa stii ca incompetenta de care dai dovada lasa copii fara parinti si familii suferind
    Nu se cutremura pamintul sub tine cind te privesti in oglinda cind stii ca pastoresti un sistem atit de incompetent

  7. mihai Răspunde

    Rusine stimatei doamne manager pentru managementul defectuos al Spitalului de urgenta!!!!
    Rusine Doamna!!!Incompetenti…lipsa de profesionalism…plictistiti…aroganti…cam asta ar fi caracterizarea multor dintre angajatii spitalului judetean
    Au gresit…sa plateasca. In urma cu ceva timp un alt om a murit asteptand.
    Cu siguranta daca era vreunul din membrii familiei doamnei manager se facea tot posibilul,inclusiv acel CT,care nu ar trebui cosiderat un lux mai ales in cazuri de ca si cel mentionat in articol.
    Ajungi la upu la receptie doamne fereste,doamnele de acolo plictisite si pur si simpku te simti prost ca ai indraznit sa te imbolnavesti,sa te accidentezi in timpul programului lor de lucru .
    Doamna manager da-ti demisia si intoarce-te la gradinita!!!
    Demisia Papici !!!!!

  8. mihai Răspunde

    Cum sa se cutremure pamantul sub ea? Dupa capul ei avem de toate ,avem sectii dotate cu televizoare.
    Doamna Manager ce ati spune daca v-ar fi tratata asa mama?

  9. Culic Răspunde

    Și eu am avut contact cu acest doctor și am rămas mut când am auzit Cum își blamează colegii și jignește pacienții. Păcat de acel biciclist care a suferit acest accident.

  10. mihai Răspunde

    E ocupata Papici cu campania!!!
    cum sa functioneze nenorocitul de sistem,numai eu stiu asistente care se pozeaza la locul de munca ,ar trebui interzis cu desavarsire.asistentele isi fac poze ,doctorii sunt obositi (unii pe bune dreptate) iar managerita face campanie si bolnavii asteapta si asteapta si iar asteapta!

  11. Djungo Răspunde

    Daca familia e de acord cu cele scrise de dl. Culcean de ce e asa mare secret cu numele victimei? Ce au de ascuns?

  12. multi da' prosti Răspunde

    domnule doctor tot respectul pentru ce ati relatat,va impartasesc compasiunea pentru colegul dvs si in acelasi timp si pe mine ma sperie faptul ca acesti “specialisti” ma pot trata pe mine sau pe cineva din familia mea,de altfel au si facut-o cu maxim “profesionalism”.Nu va cunosc personal ,nu stiu ce politica faceti de cine sunteti apropiat si ce interese urmariti ,nici nu ma intereseaza,e treaba dvs,ce doresc insa sa va rog pentru colegul dvs,pentru familia si mai ales pentru copilul sau,dar si pentru dvs si pentru mine :luptati pentru aflarea adevarului,aducerea faptelor la cunostinta autoritatilor competente (chiar si printr-o plangere penala) totul pentru pedepsirea vinovatilor.sa fie acesta inceputul prin care nu vom mai baga jegul sub pres .sa incepem odata sa scoatem politicul din viata noastra a tuturor si cozile de topor si imbecilii numiti politic sau pe criterii clientelare sa ramana in afara vietii noastre.multumesc.

  13. Culceanisme Răspunde

    Slabut—Slabut Culcean hai spune tot cum ai păcălit pacienții ca tu este mare chirurg și ca ești cel mai bun și cel mai tare iar acum profiți de necazul unor oameni.Noi trebuie sa găsim pe cei care l-au agresat pe cetățean nu medicii de la U. P.U care muncesc de le sar capacele.

  14. cristi Răspunde

    Medicii muncesc de le sar capacele?
    unde ? la upu satu mare?
    nu as crede.trebuie gasiti si cei care l-au agresat pe acest tanar decedat din pacate si care nu a fost tratat cum se cuvine si nu cred ca s-au respectat intocami toate procedurile,de catre incompetentii de la upu satu mare !
    Demisia Papici si ocupa-te de politica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.