PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Măsurători gratuite ale glicemiei la Satu Mare (FOTO&VIDEO)

Spitalul Județean Satu Mare a organizat astăzi, o amplă acțiune gratuită de măsurare a glicemiei precum și a altor indicatori de sănătate. Se fac măsurători atopometrice (înălțime, greutate), se determină nivelul glicemiei, se măsoară colesterolul, iar acolo unde este cazul, pacienții primesc recomandări din partea personalului medical.

Acțiunea de astăzi a Spitalului Județean este organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Diabetului Zaharat, și a ajuns la cea de a 16-a ediție, după cum spunea managerul spitalului, Marcela Papici.

”Anul acesta am îmbunătățit puțin în sensul că acum se măsoară și colesterolul și fracția colesterol HDL. Este un element de noutate tocmai ca să existe o mult mai riguroasă determinare a riscurilor cardio-vasculare a pacienților. Uneori este nevoie ca spitalul să vină la oameni pentru că, din păcate, oamenii ajung la spital doar atunci când trebuie intervenit și nu se mai poate preveni”, a spus Marcela Papici, care a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestei acțiuni.

Conform celor declarate de medicul diabetolog dr. Iosif Szilagyi, incidența diabetului zaharat este în continuă creștere la Satu Mare.

”În ceea ce privește morbiditatea din cauza bolilor cardio-vasculare, județul Satu Mare se află printre primele locuri pe țară. Incidența diabetului zaharat în județul Satu Mare, în momentul de față, în jur de 11 la sută, dar nu este o cifră reală pentru că de obicei pe lângă un bolnav cunoscut mai este cel puțin unul despre care nu se știe nimic, iar tendința este într-o creștere continuă atât în Satu Mare cât și la nivel național”,a precizat dr. Iosif Szilagyi.  

Acțiunea se desfășoară în acest moment la Casa de Cultură a Sindicatelor și va dura până la ora 17.00. Astfel că sătmărenii mai au încă timp să ajungă să-și măsoare glicemia.