PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Scandalul colindătorilor la Primărie continuă pe Facebook

După ce președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, au anunțat marți că nu mai doresc să fie colindați de copii la birourile lor și că aceștia sunt îndrumați să o facă la Târgul de Crăciun, pe internet au apărut mai multe comentarii. Șcandalul colindătorilor la Primărie continuă, practic, pe Facebook. 

În cele ce urmează dăm doar o mică parte din luările de poziții vizavi de acest aspect.

Marcela Papici: “Nu se poate asa ceva! Cum să interzici copiilor colindători sa intre în INSTITUȚII PUBLICE? Pe cine poate deranja atât de rău copilași ce vin cu tot dragul sa aducă vestea Nașterii lui Isus? E Crăciun! E sărbătoare de pace, de bucurie, de împăcare. E despre a fi mai buni! E despre dascăli, părinți și copii ce veneau, an de an, cu tot dragul…Nu-mi vine sa cred…Sunt Consilier Local și ma dezic de astfel de decizii! Voi sta în holul primăriei, instituție publica, voi impodobi brad și voi pregati bomboane și voi aștepta TOȚI copilașii ce vor vrea sa colinde acolo. NIMENI nu-mi poate interzice! Dragi dascăli, copilași și părinți! Iertati-i! VOI știți ca e Crăciun!”

Adelin Ghiarfaș: ”Dragi, satmareni. Asistam in aceste zile la o situatie penibila si de-a dreptul hilara mediatizata si in presa centrala, care ne divizeaza si ne abate atentia de la lucruri esentiale. Departe de mine gandul de al lua apararea Primarului si a Presedintelui Consiliului Judetean ci din contra vreau sa-i critic pentru lipsa de argumentare in luarea acestei decizii cu privire la colindatul copiilor in Primaria Satu Mare si in Cadrul Consiliului Judetean, si dupa mult timp dupa ce am citit postarile de pe FB am inceput sa inteleg motivarea deciziei. In schimb ma apuca greata cand vad ca copiii au devenit tema de campanie electorala si se exploateaza la maxim acest subiect, apar “candidate” care vor sta sub Bradut cu orice pret si vor da”mere” copiilor respectand sfintele traditii, care dintr-o data sunt foarte importante. Pacat ca acest lucru se intampla doar o data la patru ani….

Adrian Ștef: ”Am aflat cu stupoare de decizia comună, aberantă, a președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba și a primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor de a interzice grupurilor de colindători să vină cu colindul în Palatul Administrativ, Prefectura si Primaria Municipiului Satu Mare. Personal, rememorez cu emoție anii în care, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, copiii Sătmarului veneau, în sumedenie de grupuri voioase, să lumineze cu glasurile lor pure instituțiile din Palatul Administrativ. Nu-mi pot imagina cu ce și pe cine ar putea deranja niște colinde care slăvesc Nașterea Mântuitorului! Domnul primar Kereskenyi spune că așteaptă colindătorii la el acasă, atâta doar că uită faptul că Palatul Administrativ este defapt, casa noastră a tuturor sătmărenilor, indiferent de etnie sau confesiune. Cei doi edili șefi au – evident – o soluție de avarie, conform căreia intenționează să bage toți copiii în ”groapă” (Groapa lui Gyusi) dar consider această inițiativă, chiar mai nefastă decât interzicerea accesului colindătorilor în clădirea Consiliului Județean.Astfel de decizii nu fac altceva decât să agite spiritele celor maturi și să lase un gust amar copilașilor care se pregătesc de atâta vreme, pentru miracolul Nașterii Mântuitorului. Îmi exprim speranța că atât președintele C.J., cât și primarul municipiului Satu Mare vor renunța la această decizie șocantă, pentru că ar fi păcat ca o tradiție frumoasă venită din negura vremii, să fie curmată dintr-un capriciu, sau poate reaua intenție a unor oameni care nu înțeleg esența tradițiilor noastre adevărate”.

Primarul Kereskenyi Gabor a și răspuns, la finalul ședinței Consiliului Local de ieri, afirmațiilor făcute de Marcela Papici.

”Și eu sunt creștin și știu că, potrivit tradiției, colindătorii sunt așteptați și merg din casă-n casă. Or Primăria nu este casa mea. Eu aici sunt un simplu slujbaș al cetățenilor. Am citit și amenințările doamnei Papici că o să vină și o să împodobească bradul. Este foarte bine să facă acest lucru. Cred că în timpul liber poate să facă, pentru că slujba de manager al spitalului este full time. Nu știu, poate eu greșesc, dar cred că acolo sunt destule probleme cu care ar trebui să se ocupe, or dacă vine după timpul serviciului, tot așa o să așteptăm noi copiii în fața scenei unde o să aibă posibilitate de sonorizare, o să aibă posibilitate să urce pe scenă și să prezinte colinzile la microfon, și nu aicea, la ghereta jandarmului de la Consiliul Județean sau aicea unde se înghesuiau în fața portarului de la Primărie. Poate că doamna Papici ar trebui să cheme colindătorii la spital, la bolnavii fără aparținători”.