Ultima actualizare: azi, 22:25

Locale

Scandalul colindătorilor la Primărie continuă pe Facebook

colindDupă ce președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, au anunțat marți că nu mai doresc să fie colindați de copii la birourile lor și că aceștia sunt îndrumați să o facă la Târgul de Crăciun, pe internet au apărut mai multe comentarii. Șcandalul colindătorilor la Primărie continuă, practic, pe Facebook. 

În cele ce urmează dăm doar o mică parte din luările de poziții vizavi de acest aspect.

papiciMarcela Papici: “Nu se poate asa ceva! Cum să interzici copiilor colindători sa intre în INSTITUȚII PUBLICE? Pe cine poate deranja atât de rău copilași ce vin cu tot dragul sa aducă vestea Nașterii lui Isus? E Crăciun! E sărbătoare de pace, de bucurie, de împăcare. E despre a fi mai buni! E despre dascăli, părinți și copii ce veneau, an de an, cu tot dragul…Nu-mi vine sa cred…Sunt Consilier Local și ma dezic de astfel de decizii! Voi sta în holul primăriei, instituție publica, voi impodobi brad și voi pregati bomboane și voi aștepta TOȚI copilașii ce vor vrea sa colinde acolo. NIMENI nu-mi poate interzice! Dragi dascăli, copilași și părinți! Iertati-i! VOI știți ca e Crăciun!”

adelinAdelin Ghiarfaș: ”Dragi, satmareni. Asistam in aceste zile la o situatie penibila si de-a dreptul hilara mediatizata si in presa centrala, care ne divizeaza si ne abate atentia de la lucruri esentiale. Departe de mine gandul de al lua apararea Primarului si a Presedintelui Consiliului Judetean ci din contra vreau sa-i critic pentru lipsa de argumentare in luarea acestei decizii cu privire la colindatul copiilor in Primaria Satu Mare si in Cadrul Consiliului Judetean, si dupa mult timp dupa ce am citit postarile de pe FB am inceput sa inteleg motivarea deciziei. In schimb ma apuca greata cand vad ca copiii au devenit tema de campanie electorala si se exploateaza la maxim acest subiect, apar “candidate” care vor sta sub Bradut cu orice pret si vor da”mere” copiilor respectand sfintele traditii, care dintr-o data sunt foarte importante. Pacat ca acest lucru se intampla doar o data la patru ani….

stefAdrian Ștef: ”Am aflat cu stupoare de decizia comună, aberantă, a președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba și a primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor de a interzice grupurilor de colindători să vină cu colindul în Palatul Administrativ, Prefectura si Primaria Municipiului Satu Mare. Personal, rememorez cu emoție anii în care, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, copiii Sătmarului veneau, în sumedenie de grupuri voioase, să lumineze cu glasurile lor pure instituțiile din Palatul Administrativ. Nu-mi pot imagina cu ce și pe cine ar putea deranja niște colinde care slăvesc Nașterea Mântuitorului! Domnul primar Kereskenyi spune că așteaptă colindătorii la el acasă, atâta doar că uită faptul că Palatul Administrativ este defapt, casa noastră a tuturor sătmărenilor, indiferent de etnie sau confesiune. Cei doi edili șefi au – evident – o soluție de avarie, conform căreia intenționează să bage toți copiii în ”groapă” (Groapa lui Gyusi) dar consider această inițiativă, chiar mai nefastă decât interzicerea accesului colindătorilor în clădirea Consiliului Județean.Astfel de decizii nu fac altceva decât să agite spiritele celor maturi și să lase un gust amar copilașilor care se pregătesc de atâta vreme, pentru miracolul Nașterii Mântuitorului. Îmi exprim speranța că atât președintele C.J., cât și primarul municipiului Satu Mare vor renunța la această decizie șocantă, pentru că ar fi păcat ca o tradiție frumoasă venită din negura vremii, să fie curmată dintr-un capriciu, sau poate reaua intenție a unor oameni care nu înțeleg esența tradițiilor noastre adevărate”.

kereskenyiPrimarul Kereskenyi Gabor a și răspuns, la finalul ședinței Consiliului Local de ieri, afirmațiilor făcute de Marcela Papici.

”Și eu sunt creștin și știu că, potrivit tradiției, colindătorii sunt așteptați și merg din casă-n casă. Or Primăria nu este casa mea. Eu aici sunt un simplu slujbaș al cetățenilor. Am citit și amenințările doamnei Papici că o să vină și o să împodobească bradul. Este foarte bine să facă acest lucru. Cred că în timpul liber poate să facă, pentru că slujba de manager al spitalului este full time. Nu știu, poate eu greșesc, dar cred că acolo sunt destule probleme cu care ar trebui să se ocupe, or dacă vine după timpul serviciului, tot așa o să așteptăm noi copiii în fața scenei unde o să aibă posibilitate de sonorizare, o să aibă posibilitate să urce pe scenă și să prezinte colinzile la microfon, și nu aicea, la ghereta jandarmului de la Consiliul Județean sau aicea unde se înghesuiau în fața portarului de la Primărie. Poate că doamna Papici ar trebui să cheme colindătorii la spital, la bolnavii fără aparținători”.

39 comentarii

  1. Razvan Răspunde

    Unu mai tamp ca altu… Cu de-astea va ocupati mai derbedeilor si panaramelor ? Cu certuri puerile pe site-uri de socializare ? Papagali ambulanti !

    • Proști da!!! Răspunde

      Corect ,unu-i mai tâmpit ca altu! Si după ei potopu de tampiti pro si contra care au o opinie si neaparat trebuie sa o împărtășească.

  2. Pop Gheorghe Răspunde

    După vâlva creată de anunţul făcut de primarul Kereskenyi Gabor că pe perioada sărbătorilor de iarnă colindătorii vor fi primiţi pe scena din Piaţa Coposu, la şedinţa de Consiliu municipal viceprimarul Adrian Albu a susţinut că tradiţia este să fie primiţi copiii în incinta Primăriei.

    • Laura Răspunde

      E firesc ca instituţiile publice să primească colindători. Asta e tradiţia.Bravo, domnule viitor senator!

      • ioan Răspunde

        Exact primare!Primăria nu e casa ta ! e casa sătmărenilor, e o instituție publică unde avem cu toții dreptul să intrăm și chiar să colindăm! Iar primarul nu e SINGUR în primărie, acolo MUNCESC mulți oameni ! Ei cu siguranță merită să fie colindați. DRAGI colindători, PRIMARUL nu vrea să fie colindat în primărie, să-l înțelegem, simte că locul lui nu e acolo! Așa că dragi colindători mergeți și-i colindați pe cei ce MUNCESC în primărie, EI MERITĂ!

    • Tavi Răspunde

      Un gest frumos din partea viceprimarului.

    • Radu Răspunde

      Foarte bine. Primaria e a cetatenilor. Daca copiii au o satisfactie ca intra in Primarie de ce sa nu intre mai ales la ceas de sarbatoare? Bravo, d-le Albu, pentru initiativa!

  3. Tudor Răspunde

    O iniţiativă foarte bună a domnului viceprimar!

  4. satmarean Răspunde

    Candidatul PNL pentru Senatul României, Adrian Albu, a dat dovadă de mulţă înţelepciune, implicându-se în sensibila problemă a primirii colindătorilor la Primărie…Mulţumim, domnule Albu!

    • Unu' Răspunde

      Unde e înțelepciunea în a da frâu liber funcționarilor la debandadă? Voi sunteți acolo, pe banii noștri LA MUNCĂ, nu la spectacol pe banii voștri! Inclusiv cadourile se dau din banii noștri!
      Susțin ideea de a se crea un eveniment la care să aibă acces TOȚI COPII din oraș, nu doar odraslele unor privilegiați!

  5. Florin Răspunde

    Dacă tot s-a ajuns la această dispută, lucrurile vor fi limpezite chiar de colindători. Cei care vor dori să intre în Primărie cu colindul vor fi așteptați de viceprimarul Albu, cel care s-a și oferit ca să le fie gazdă, iar cei care vor să colinde în Piaţă vor fi aşteptaţi acolo în fiecare zi, conform programului, de domnul primar.

  6. Romania Răspunde

    sa te colinde MOMAA in fata scenei !! HUNGabor ce esti !
    MOMA ,fantomele si frigul sa te bantuie in fata scenei , nemernic ce esti!

  7. x Răspunde

    sa imi bag ceva in colindele voastre si de craciunul masii. traditii de cacat! mergeti in plm la biserica!

  8. Bratianu Răspunde

    Albu , nefiind deloc pe la servici își permite să facă astfel de declarații… ștef și papici să se pregătească de colindătorii cu cagule, sau mai bine de cei cu plugușorul, că ăia le urează (și-i condamnă) la mulți ani!

  9. ioan Răspunde

    Cum se poate să fie interzisă colinda???????????
    I.
    O, ce veste minunată!
    În Betleem ni s-arată
    Astăzi s-a născut
    Cel făr’ de-nceput
    Cum au zis prorocii.

    II.
    Că la Betleem Maria
    Săvârşind călătoria,
    Într-un mic sălaş,
    http://Versuri.ro/w/edimki
    Lângă-acel oraş,
    A născut pe Mesia.

    III.
    Pe fiul în al Său nume,
    Tatăl L-a trimis în lume,
    Să se nască
    Şi să crească,
    Să ne mântuiască.

  10. Bratianu Răspunde

    Pentru evitarea aglomerației și pentru binele țării propun ca iubitorii de colinde, revoltați de accesul restricționat în consilii, să voteze în aceeași zi în care colindă. Iar noi, restul, pe 11 Decembrie…

  11. lala Răspunde

    Are perfecta dreptate Kereskenyi!toti copii sunt la fel.de exemplu in 2015 de la Sc Brancoveanu x clase au colindat pe primar,pe STEF etc.si sa vezi minune!!! clasele unde avea vreun angajat de la consiliu,primarie copilas au primit cate o punga mare de cadou,iar ceilalti au plecat cu un gust amar!!!

  12. M Răspunde

    Ce idioti. La Cluj este foarte frumos cand colinda copii pe scena amplasata in centru. Avem si noi un targ bine organizat, in loc sa ne bucuram, umplem netul cu tampenii.

  13. mirela Răspunde

    CUM SA INTERZICI COLINDUL UNOR COPII??? E MOSIA LUI TAC-TU???

    • M Răspunde

      citeste inainte sa te enervezi, nu a intersiz nimeni nimic, ci a oferit a scena intreaga copiilor!! dar e campanie si in campanie e la moda sa injuri maghiarii. chiar daca se organizeaza un targ de Craciun foarte complex. Coica a inchis centrul orasului pt 3 corturi murdare de la fumul gratarului, acum primi un targ cu concerte un fiecare zi, dar voi injurati in loc sa va bucurati.

      Stiti ceva, orasul asta nu se va dezvolta niciodata, pentru ca nu suntem deschisi schimbarii, chiar daca e schimbare in mai bine.

      • Fluturas Răspunde

        Si eu sunt de acord e o schimbare în bine să nu mai facem atâta scandal pt o nimica toată așa ne place noua românilor să exagerăm din orice!

  14. satmarean Răspunde

    Primarul are dreptate. Angajatii primariei trebuie sa lucreze pt ca sunt platiti din banii nostri.A oferit scena copiilor. In traditie -asa cum a spus si d-nul primar- MOSUL da daruri ,nu primarul, vicele,etc ( pt a-si face campanie electorala).
    D-na Papici sa-si vada de spital ca sunt destule probleme acolo. As vrea so o intreb cum de sotul domniei sale (care este pensionar militar,deci cu o pensie frumoasa) este angajatul APASER??? La ce concurs s-a evidentiat de a fost angajat acolo??
    Cit despre Stef…ce sa mai zic?? Sigur ca are aminrtiri frumoase. Doar fiului sau i-a fost sponsorizata cartea de povesti pe care a scris-o . Ce geniu de copil!!! La virsta lui ester singurul “autor” de carti de povesti tiparite din bani publici.
    D-nul Albu eu va respect,dar se vede ca nu sunteti de pe aici. Nu-mi spuneti va rog ” ca traditia” este ca ,copiii sa colinde la primarie. Traditia este ca sa se sarbatoreasca nasterea lui Isus. Copiii colida din casa in casa. De ce nu-i invitati la D-voastra acasa daca tot vreti sa respectati traditia???
    Terminati cu obiceiurile comuniste in care copiii unora privilegiati merg la institutiile statului sa mai primeasca si de acolo ceva.
    Daca vreti sa respectati traditia fiti buni,fiti iertatori. Gindi-ti-va la cei nevoiasi si incercati sa-i ajutati. Nu va mai faceti campanie din orice decizie ia noua conducere. Lasa-ti-i sa lucreze. Ca va convine sau nu AU FOST ALESI. Da-ti-le increderea D-voastra si sprijini-ti-i. Nu-i mai huliti indiferent ce fac numai ca sunt unguri,sau ca nu sunt ALDE, sau ca….orice motiv doar ca sa hulim.
    Sarbatoriti crestineste . Ati uitat de fapt ce se sarbatoreste la Craciun. Va gindti numai la Mosu si la cadouri. Nu acesta este spiritul Craciunului !!!!

  15. persoana Răspunde

    Bai Stef!! Iar ai baut??? Cum poti spune ca este ” o tradiție frumoasă venită din negura vremii” colindatul la cladirea administrativa?????Cauta si vezi ce inseamna “din negura vremii””In “negura vremii” nu exista palatul administrativ ,mai tembel !!! Sau ai citit din cartea de povesti facuta de fiul tau si platita de Consiliul judetean??
    Uite ca ” educatie fizica si sport” invata expresii noi. Felicitari. Nu credeam ca poti tine minte o expresie sau poate ai avut scris undeva ca sa nu uiti. Tot e bine. Ai invatat sa citest !!!!

  16. satmarean Răspunde

    corect !!

  17. Solo Răspunde

    felicitari celor din ALDE ca au luat atitudine. nu mi se pare normal ce vor sa faca cei din conducerea primariei

  18. Gica Răspunde

    e bine ca este cineva care sa ii explice scumpului nostru primar cum sta treaba. echipa ALDE demonstreaza din nou ca sunt alaturi de cetateni. felicitari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.