PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Surprize, surprize. Al cincilea mandat de deputat stă într-un buton

În această perioadă este agitație mare în partidele care au trecut pragul electoral pentru cel de-al cincilea mandat de deputat din județul Satu Mare.

Spiritele cele mai agitate sunt în PSD, unde candidatul Octavian Petric, căruia reprezentanții tuturor partidelor îi dădeau prima șansă, riscă să nu mai prindă scaunul de parlamentar. Inclusiv o mare parte dintre colegii săi de partid speră ca altcineva să ia acest mandat de deputat.

Acest post ar putea fi obținut, de candidatul PMP, Ioan Opriș, sau candidatul USR, Mihai Racu. Chiar dacă cu șanse mai mici, în această ecuație intră și candidatul ALDE, Ovidiu Silaghi, sau chiar cel de-al treilea pe lista UDMR, Mihai Găman.

Un analist politic a explicat pentru cititorii PortalSM procedura prin care va fi desemnat cel de-al cincilea deputat sătmărean. Potrivit acestuia, la redistribuire, primele patru mandate sunt atribuite noilor partide intrate în Parlament pentru a-și forma grup parlamentar. În cazul de față vorbim de PMP și USR. Redistribuirea începe după stabilirea coeficientului electoral, ocuparea mandatelor pline și calcularea voturilor rămase pentru fiecare partid în fiecare județ.

”Nu contează că sunt ale PSD-ului. De fapt le iau ei ca să-și facă grup parlamentar. Asta înseamnă că chiar dacă PSD-ul sau UDMR-ul are voturile cele mai multe, tot noile partide intrate în Parlament le iau. Deci, dacă Satu Mare are mai multe voturi decât alt județ, atunci va ocupa mandatul. Poate fi surpriza surprizelor. Cu doi și ceva la sută pot să iei un mandat”, a declarat pentru PortalSM analistul politic.

În această situație, al cincilea mandat poate fi ocupat de oricine dintre cei mai sus enumerați. Totul depinde de redistribuirea computerizată care se face pe baza unei formule matematice complicate.