PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Mii de șomeri stau acasă. În timp ce fabricile caută înnebunite muncitori

În Sătmarul anului 2017 se întâmplă un paradox greu de anticipat în trecut. În timp ce fabricile din Satu Mare caută înnebunite muncitori, mii de șomeri stau acasă, marea majoritate neidemnizați. 

Astfel, potrivit AJOFM, rata șomajului în luna ianuarie din județul Satu Mare se menține la nivelul lunii decembrie, adică 4,04%. 

Numărul total al șomerilor înregistrați la agenție este de 6.112 persoane din care femei 2.410.Din numărul total de șomeri , 770 sunt în plată, din care femei 313. După nivelul de instruire, 5.418 șomeri au un nivel primar, gimnazial, profesional, 591 sunt absolvenți de liceu și școli post-liceale, și 103 sunt absolvenți de studii superioare.

Cu alte cuvinte, forță de muncă este, doar să vrea să muncească. Draxlmaier trebuie să angajeze 800 de muncitori pe care nu-i găsește nicăieri în județ. GP Sofa caută, de asemenea, 300-400 de muncitori pentru noua hală. Mai nou și Unicarm, prin vocea patronului său, Vasile Lucuț, spune că ar avea nevoie de 300-500 de muncitori dar nu are de unde să-i ia. 

La un calcul simplu, nici jumătate dintre actualii șomeri nu și-ar găsi loc de muncă dacă ar vrea să muncească. Doar să vrea să muncească.