PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Viceprimarul Albu despre majorarea facturii Florisal: Toată lumea e vinovată!

Viceprimarul Adrian Albu a confirmat astăzi, într-o conferinţă de presă, faptul că tariful la salubrizare rămâne acelaşi, în schimb Florisal va introduce pe facturi o nouă taxă de mediu, de circa 3 lei pentru fiecare persoană.

El a spus că în ultima perioadă s-a purtat o corespondenţă cu Florisal, care iniţial a cerut majorarea tarifelor ca urmare a faptului că a crescut salariul minim pe economie dar şi ca urmare a faptului că Ministerul Mediului impune o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri neselectate depuse la groapa de gunoi. În cele din urmă, consilierii au stabilit faptul că ei nu pot aproba această majorare întrucât taxa respectivă este una de mediu, şi înturcât este aplicată operatorului, acesta nu are decât să o recupereze de la populaţie.  

Viceprimarul a explicat că trebuie discuţii mult mai largi pe tema colectării selective a deşeurilor. El spune încă că toată lumea e vinovată că nu s-a pus în aplicare acest sistem.

“Se va face o discuţie mult mai largă în oraş pe tema asta. Fracţia umedă nu se colectează separat. Toată lumea e vinovată, începând cu cetăţeanul, cu operatorul, cu noi, toată lumea e vinovată la chestia asta, deşi eforturi s-au făcut. Degeaba se pot pune separat în diverse tomberoane, pubele, problema este că cetăţenii, cu scuzele de rigoare, nu fac treaba asta, în sensul că nu-şi selectează el acasă plastic, hârtie, sticlă, metal, separat şi fracţia umedă separat. În momentul înc are acestea, fracţie umedă cu fracţie uscată sunt puse împreună, ele nu mai pot fi selectate, se spune că se contaminează”, a spus Albu.

El a spus că Florisal va împărţi această taxă, după cum ştie, celor 67.000 de persoane fizice şi juridice cu care are contract şi o va recupera de la acestea.

“Singura deosebite care apare, aşa cum am gândit noi această discuţie, ca operatorul care trebuie să plătească această sumă, nu o putem introduce ca sumă fixă într-o taxă, pentru că nu este ok din punct de vedere legal, ea este o taxă de mediu, un timbru de mediu, care trebuie evidenţiată separat. Operatorul poate, dacă doreşte să îl colecteze, dar să împartă aceşti bani cum crede. Noi, adminsitraţia nu avem acces la contractele pe care el le are decât ca număr. Nu ştim de la fiecare persoană  juridică în parte cât gunoi coletează şi atunci împărţeala să o facă el direct. Vor fi discuţii. În esenţă taxa nu se shcimbă, ea rămâne cât îi, reomandarea noastră va fi ca operatorul să facă un calcul aşa cum ştie să îl facă şi să introducă în facturi o sumă care să acopere această diferenţă. Dar numai atât, el nu are dreptul să facă colectarea acestei sume pe care trebuie să o verse firmei care administrează această groapă de gunoi. Nu există altă posiblitate ca suma să fie colectată decât de operator. Nu ne putem noi angaja la aşa ceva, nici practic şi nu are nicio logică nici legală, dar taxa rămâne pe loc evidenţiată”, a mai spus Albu.

Prin urmare, cel mai probabil din 1 martie, facturile la Florisal se vor majora cu 3 lei/persoană/lună.