Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Viceprimarul Albu despre majorarea facturii Florisal: Toată lumea e vinovată!

florisalViceprimarul Adrian Albu a confirmat astăzi, într-o conferinţă de presă, faptul că tariful la salubrizare rămâne acelaşi, în schimb Florisal va introduce pe facturi o nouă taxă de mediu, de circa 3 lei pentru fiecare persoană.

El a spus că în ultima perioadă s-a purtat o corespondenţă cu Florisal, care iniţial a cerut majorarea tarifelor ca urmare a faptului că a crescut salariul minim pe economie dar şi ca urmare a faptului că Ministerul Mediului impune o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri neselectate depuse la groapa de gunoi. În cele din urmă, consilierii au stabilit faptul că ei nu pot aproba această majorare întrucât taxa respectivă este una de mediu, şi înturcât este aplicată operatorului, acesta nu are decât să o recupereze de la populaţie.  

Viceprimarul a explicat că trebuie discuţii mult mai largi pe tema colectării selective a deşeurilor. El spune încă că toată lumea e vinovată că nu s-a pus în aplicare acest sistem.

“Se va face o discuţie mult mai largă în oraş pe tema asta. Fracţia umedă nu se colectează separat. Toată lumea e vinovată, începând cu cetăţeanul, cu operatorul, cu noi, toată lumea e vinovată la chestia asta, deşi eforturi s-au făcut. Degeaba se pot pune separat în diverse tomberoane, pubele, problema este că cetăţenii, cu scuzele de rigoare, nu fac treaba asta, în sensul că nu-şi selectează el acasă plastic, hârtie, sticlă, metal, separat şi fracţia umedă separat. În momentul înc are acestea, fracţie umedă cu fracţie uscată sunt puse împreună, ele nu mai pot fi selectate, se spune că se contaminează”, a spus Albu.

El a spus că Florisal va împărţi această taxă, după cum ştie, celor 67.000 de persoane fizice şi juridice cu care are contract şi o va recupera de la acestea.

“Singura deosebite care apare, aşa cum am gândit noi această discuţie, ca operatorul care trebuie să plătească această sumă, nu o putem introduce ca sumă fixă într-o taxă, pentru că nu este ok din punct de vedere legal, ea este o taxă de mediu, un timbru de mediu, care trebuie evidenţiată separat. Operatorul poate, dacă doreşte să îl colecteze, dar să împartă aceşti bani cum crede. Noi, adminsitraţia nu avem acces la contractele pe care el le are decât ca număr. Nu ştim de la fiecare persoană  juridică în parte cât gunoi coletează şi atunci împărţeala să o facă el direct. Vor fi discuţii. În esenţă taxa nu se shcimbă, ea rămâne cât îi, reomandarea noastră va fi ca operatorul să facă un calcul aşa cum ştie să îl facă şi să introducă în facturi o sumă care să acopere această diferenţă. Dar numai atât, el nu are dreptul să facă colectarea acestei sume pe care trebuie să o verse firmei care administrează această groapă de gunoi. Nu există altă posiblitate ca suma să fie colectată decât de operator. Nu ne putem noi angaja la aşa ceva, nici practic şi nu are nicio logică nici legală, dar taxa rămâne pe loc evidenţiată”, a mai spus Albu.

Prin urmare, cel mai probabil din 1 martie, facturile la Florisal se vor majora cu 3 lei/persoană/lună.

29 comentarii

  1. IoBag Răspunde

    O muie bună, nu vor?
    Io, ca prostu’ mă stresez să adun separat haârtia, metalele, sticla și plasticele, mă duc cu ele în mașină 2 Km până la locul de colectare și ei vin și le adună toate la un loc! Apoi au tupeu să ceară bani în plus, ca să mai facă odată ceea ce io am făcut deja odată!
    Când o să plătim pentru cantitatea aruncată, o să mai discutăm!

    • cicănfrais Răspunde

      Asa este pubelele de colectare selectiva sunt vrajeala.in primul rand toate sunt pline ochi si doi atunci cand binevoiesc sa le goloasca o fac in acelasi camion toate containerele ,deci il contamineaza ei insusi dupa ce noi am adunat selectiv.au distribuit saci galbeni pentru colectare selectiva tot a doua saptamana credeti ca-i ridica ?nici vorba!mai mult de anul trecut din primavara nici nu am mai primit sacii galbeni cand am platit factura cică nu au.tema cu colectarea selectiva a inceput de mai bine de zece ani.in tot acest timp trebuia facuta educatie civica iar operatorul trebuia sa fie pregatit.taxa se refera la gunoi nesortat selectiv ,nu este vina cetatenilor ca operatorul nu a implementat acest sistem.Albu este un libric imbecil care abereaza.singurul vinovat este florisal si florisal sa plateasca!daca exista cetateni care nu vor sa colecteze selectiv gunoiul sa plateasca .eu doresc si in sensul acesta florisal este obligat sa-mi asigure conditiile necesare.

      • Marius Răspunde

        Albu este omul lui Iancu Marius fost procuror DNA, procuror care a primit terenul de sub casa lui în cartierul Titulescu de la florisal, așa că se subînțelege tot.

    • avocat Răspunde

      de acord! noi cumpărăm saci și adunăm acasă gunoiul selectiv, îl ducem cu mașina noastră la pubelele așa zis selective, dar vine Florisalul și aruncă toate gunoaiele într-o singură remorcă! Ba mai au nesimțirea să spună că ei oferă saci gratuiți pentru gunoiul selectiv – MINCIUNĂ ! și mai vor bani în plus tot de la noi! NU PLĂTIM !TOȚI SĂTMĂRENII SĂ REFUZĂM ȘI SĂ CEREM ALT OPERATOR , ne-am săturat de Florisal! Ne-am săturat să trăim într-un oraș JEGOS!

    • Norick Răspunde

      2 km ??? Stai la tara ?? Atunci nu ai nici contract cu firma… :-):-P

      • IoBag Răspunde

        Nu, drăguțule, stau în zonă de case, iar cel mai paropiat punct de mine este la Hotelul Sport! Am avut un punct mai aproape, dar țiganii (nu rromi!) îl umpleau cu gunoaie și dacă spuneai ceva săreau la scandal! Am contract cu florisalul pentru toate persoanele din familia noastră, inclusiv pentru copilul meu, încă de la vârsta de 1 an!
        Poate am exagerat eu cu 2 Km, de fapt sunt 1925m 🙂

  2. Unul Răspunde

    D-nu Albu, toată lumea știe că sunteți sub tratamentul lui dr.Enetescu, consider că nu vați administrat medicamentele.

  3. 1 Răspunde

    Investitiile imobiliare din Cluj au nevoie de infuzie de capital

  4. 2 Răspunde

    In strainatate se selecteaza deseurile si se colecteaza selectiv de acasa. Adica eu am la asociatia de locatari 3 pubele si le ofer florisalului deseurile gata selectate…dar ei nu le colecteaza selectiv…Vina nu e a mea. E a lor. Eu nu vreau sa fac 1 km pana la pubele lor si sa car gunoiul in portbagaj. Bine ca nu ne cer sa mergem pana la groapa lor de gunoi…

  5. demisia Răspunde

    D E M I S I A
    INCOMPETENTILOR

  6. izolator Răspunde

    Esti o rusine de om Albule,

  7. dsds Răspunde

    1. S-a trezit si Albu sa faca o conferinta de presa? ca pe la Primarie da foarte rar, abia mai stie pe unde i-e serviciul. angajatii de la Primarie nu-l vad cu zilele. pentru asta RUSINE domnule viceprimar, asteptam demisia ta, ca nu e de tine functia asta. cel mai bine ar fi sa faci loc altuia competent
    2. Florisal trebuia sa colecteze selectiv de ani de zile, motiv pentru care nu mi se pare normal ca noi toti sa platim pentru prostia si incompetenta acestui operator.
    3. sper sa se trezeasca un Tepes care sa organizeze proteste la Satu Mare si pe tema Florisal. ne-am saturat de aceasta firma, ne-am saturat sa fim jecmaniti. eu personal vreau schimbarea operatorului de salubritate, sper sa fie cat mai multi care nu mai tolereaza aceasta stare de fapt si sa iasa in strada sa schimbam ceva

  8. Unu Răspunde

    67.000 de persoane fizice si juridice cu care are contract…eu stiu ca municipiul Satu Mare are mult mai mulți locuitori, ori taxa de 3 lei se doreste a fi pusă pe cap de locuitor așa cum doreste sau pe familii(abonati) pentru ca e o diferență. In alta ordine de idei…taxa de 80 lei e plătită pentru necolectarea selectiva…ori contractul cu Florisalul a fost prelungit de Dorel tocmai pentru ca florisalii să ia masuri in acest sens….să nu fim noi penalizati azi???? Citez din motivele expuse în 2013 …pentru care a fost prelungit acest contract “implementarea sistemului de colectare selectivă duală a deşeurilor la nivelul municipiului Satu Mare” deci??? De ce sa fie penalizați cetățenii pentru nerealizările Florisalului????

    • IoBag Răspunde

      Asta însemnând numărul de contracte, probabil! Și pe fiecare contract sunt cel puțin 2-3 contracte, dar să luăm o medie de 1,7 persoane / contract și deja suma încasată e enormă!

  9. laurentiu Răspunde

    A rezolvat-o keserkeni si asta! 🙂

  10. Fane Răspunde

    Și de la 1 ianuarie 2018 creste taxa la 120 lei pe tona!!!

  11. Norick Răspunde

    Despre o tema tot asa de sensibila nu vorbeste nimeni. Evident firma isi bate joc de noi – este incontestabil.Dar degeaba colecteaza 10 oameni separat deseurile ,toti avem vecini care nu stiu / nu vor / nu le pasa etc. selectia.
    Amuzant este cand unii vorbesc de experientele petrecute in “occident” , unde totul este curat ca-n farmacie , iar acasa semintele nu-i lipsesc nici un minut din gura … 😛 🙂

    • matroz Răspunde

      @norik:Cum suparare nu vorbeste nimeni ?Noi ce facem aici,strigam lozinci?Era treaba Florisalului,sa si-o faca.Daca onor mancatorul de seminte atat de drag tie nu colecteaza selectiv ,sa ramana cu gunoiul in curte.Pentru puturosenia unora sau a Florisalului ,de ce sa platesc eu?
      Si mai stiu ceva mai nenea Norik,onor alesii din primarie sunt acolo sa apere cetateanul,nu pe Puscas si nici pe alti profitori.Tudom?Daca nu, sa plece de unde au venit!!!!

      • Norick Răspunde

        @matroz : frate citeste inca o data toate comentariile de mai sus.Fiecare isi da vina numai pe Florisalu’.(inclusiv si Tu)
        Inca o data subliniez : nu tin de ei , ca-s mare mafioti , dar sa nu uitam , ca avem si noi (cetatenii) unt pe cap…;-)
        Si nu trebuie sa facem mare politica si tam-tam pe aceasta tema. Si primarul vostru a promis cu mare gargara ,ca ne scape de Florisal , si tot nu a facut. Pe el de ce n-ai alungat sa plece de unde a venit ??? 🙂 😛
        Fii corect si cinstit ! 😛

        • matroz Răspunde

          @norik:tu esti un ungur batut in cap.Nu am acuzat primarul si nu l-am trimis -unde crezi -tu ca l-am trimis.Nici in pusta nici la masa,ci in alta functie decat cea de primar.Si nu m-am referit la ungurul Gabor ci la alesii primariei.Dar tu ,una doua sari ,am jignit ungurii pe dracu,ma refeream la neputinta celor trei.Si gata,m-ai inervat ca altceva cu ungurii tai cu tot.

          • Norick

            @matroz: atunci inca cineva foloseste nickname-ul tau si scrie in locul tau.:-)
            Cu jignirile si saritul in sus esti tot timpul in fata mea,iar cand primesti replica te superi.
            Ce fel de amic esti atunci?? Intreb eu…;-) 😀

    • IoBag Răspunde

      Tati, și eu sparg semințe … Dar acasă la televizor, cu o bere 🙂

  12. escape Răspunde

    Se leaga toata lumea ca Florisal colecteaza in aceeasi masina. Nimeni nu pune intrebarea, oare de ce? Initial au colectat separat, dar au constatat ca degeaba, deoarece “spiritul civic” cam lipseste in acest sens. Sunt convins, ca max. 1 % dintre popor avea in bucatarie 2 galeti ptr gunoi, unul ptr uscat,unul ptr umed, iar restul de 99% aruncau totul in aceasi galeata, si cand era plin, aruncau in tomberon la nimereala. Atunici de ce futere sa colecteze selectiv Florisalul?
    Da, intr-adevar puteau pune un accent mai mare ptr promvare, distribuire saci si pubele gratuite ptr selectie, sa colecteze in continuare selectiv…..etc, dar oricum nu cred ca obtineau cea ce in occident e normal si de sine inteles. Aici e Romania….:(

    • IoBag Răspunde

      Eu, vara, compostez cam tot ce înseamnă deșeu vegetal, gen frunze de rădăcinoase, coji de morcovi, carofi … cam tot ce e compostabil! Tot ce curăț din curte, la fel, compostez! Per total, arunc maxim 100 Kg/an! Plătesc 270 lei/an! și urmează să plătesc 360 lei/an! E corect? Mie mi se pare enorm!
      Pentru ceea ce arunc selectiv (sticlă și metale – puține, plastic și hârtie), plătește primăria, dar tot din taxele mele!

      • Norick Răspunde

        @ioBag : nu cu Tine este problema amice , care te procedezi civilizat si constient. Suntem inca asa tot mai multi (din fericire).:-)
        Problema reprezinta concetatenii nostri,care habar n-au de cultura si colectare selectiva…:-P
        P.S. si tot pe ei se poate manipula cu usurinta la ura si la vot… 😀 😀

  13. Masculică o are mică Răspunde

    De la 1 Martie taxa o sa apăra pe factura ,sătmărenii o sa înjure printre dinti,o sa plătească si gata!Silica si-a atins scopul,loazele de consilieri,primar,limbrici(viceprimari),manager city ,fac ciocu mic ,oricum ii doare in paișpe si gata!Asa a fost mereu,așa va fi!Pana nu ii ia DNA nu o sa fie nici o schimbare,astfel daca nu mai vreți sa înjurați printre dinti si cu asta sa ramaneti,faceți plângeri penale poate așa scăpăm de ordinari.

  14. Unu Răspunde

    Câinii latră caravana trece!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.