PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Stadionul Olimpia – Daniel Prodan, în viziunea unui arhitect sătmărean (FOTO)

Odată ce Stadionul Olimpia a primit numele ”Daniel Prodan”, mulți sătmăreni au afirmat că această arenă ar trebui reabilitată sau construită alta în locul ei.  Un arhitect a făcut încă de acum doi ani un proiect al unui stadion nou la Satu Mare, ultramodern, care nici să nu coste foarte mult. Din păcate, nimeni nu i-a luat în calcul proiectul.

Arhitectul Septimius Dobra, arădean de origine, dar mutat la Satu Mare după ce s-a căsătorit cu o sătmăreancă, propune o viziune foarte curajoasă a noului stadion ce ar putea fi construit la Satu Mare. În primul rând, a mutat locația acestuia, arhitectul Dobra precizând pentru PortalSM că actuala locație a Stadionului Olimpia nu este potrivită (nu există spațiu nici măcar pentru amenajarea parcărilor).

Astfel că, după părerea sa, cel mai bun loc pentru construirea unui nou stadion la Satu Mare ar fi zona cuprinsă între ștrand și calea ferată (unde în prezent se află stufăriș, taberele, și complexul sportiv Dinamo). În jurul stadionului pot fi construite și alte spații destinate sportului. 

Potrivit celor declarate pentru PortalSM de autorul proiectului, noul stadion ”Olimpia-Daniel Prodan” ar fi unul modern, cu o abordare nouă în ceea ce privește estetica unei arene de fotbal, ar avea o capacitate de 15.000 de locuri, dar cu posibilități de mărire la 20.000 de locuri în cazul în care va fi necesar.  La subsol, stadionul este prevăzut cu o parcare uriașă (circa 300 de locuri).

Arhitectul Septmius Dobra a mai precizat că sub suprafața de joc poate fi amenajată o instalație de încălzire a gazonului, necesară pentru obținerea unei licențe pentru Liga I, care să folosească apa termală drept agent termic. În aceste condiții, costurile pentru încălzirea suprafeței de joc ar fi aproape zero în condițiile în care la alte stadioane acest lucru costă cel puțin 2.000 de euro pe zi. 

Costul estimativ al construirii unui astfel de stadion la Satu Mare ar fi în jur de 15 milioane de euro. Asta în condițiile în care stadionul de la Ploiești, cu 15 mii de locuri, a costat 17 milioane de euro, iar cel de la Târgu Jiu, aflat în construcție, cu o capacitate de 12.500 de locuri, costă 21,8 milioane de euro. 

Și, ceea ce este mai important, niciunul dintre aceste stadioane nu au fost construite din bani de la bugetul local ci din finanțări pe care autoritățile le-au primit în urma unor proiecte europene. 

Exit mobile version