Ultima actualizare: azi, 18:02

Locale

Stadionul Olimpia – Daniel Prodan, în viziunea unui arhitect sătmărean (FOTO)

olimpiaOdată ce Stadionul Olimpia a primit numele ”Daniel Prodan”, mulți sătmăreni au afirmat că această arenă ar trebui reabilitată sau construită alta în locul ei.  Un arhitect a făcut încă de acum doi ani un proiect al unui stadion nou la Satu Mare, ultramodern, care nici să nu coste foarte mult. Din păcate, nimeni nu i-a luat în calcul proiectul.

Arhitectul Septimius Dobra, arădean de origine, dar mutat la Satu Mare după ce s-a căsătorit cu o sătmăreancă, propune o viziune foarte curajoasă a noului stadion ce ar putea fi construit la Satu Mare. În primul rând, a mutat locația acestuia, arhitectul Dobra precizând pentru PortalSM că actuala locație a Stadionului Olimpia nu este potrivită (nu există spațiu nici măcar pentru amenajarea parcărilor).

Astfel că, după părerea sa, cel mai bun loc pentru construirea unui nou stadion la Satu Mare ar fi zona cuprinsă între ștrand și calea ferată (unde în prezent se află stufăriș, taberele, și complexul sportiv Dinamo). În jurul stadionului pot fi construite și alte spații destinate sportului. 

Potrivit celor declarate pentru PortalSM de autorul proiectului, noul stadion ”Olimpia-Daniel Prodan” ar fi unul modern, cu o abordare nouă în ceea ce privește estetica unei arene de fotbal, ar avea o capacitate de 15.000 de locuri, dar cu posibilități de mărire la 20.000 de locuri în cazul în care va fi necesar.  La subsol, stadionul este prevăzut cu o parcare uriașă (circa 300 de locuri).

Arhitectul Septmius Dobra a mai precizat că sub suprafața de joc poate fi amenajată o instalație de încălzire a gazonului, necesară pentru obținerea unei licențe pentru Liga I, care să folosească apa termală drept agent termic. În aceste condiții, costurile pentru încălzirea suprafeței de joc ar fi aproape zero în condițiile în care la alte stadioane acest lucru costă cel puțin 2.000 de euro pe zi. 

Costul estimativ al construirii unui astfel de stadion la Satu Mare ar fi în jur de 15 milioane de euro. Asta în condițiile în care stadionul de la Ploiești, cu 15 mii de locuri, a costat 17 milioane de euro, iar cel de la Târgu Jiu, aflat în construcție, cu o capacitate de 12.500 de locuri, costă 21,8 milioane de euro. 

Și, ceea ce este mai important, niciunul dintre aceste stadioane nu au fost construite din bani de la bugetul local ci din finanțări pe care autoritățile le-au primit în urma unor proiecte europene. 

11 comentarii

 1. un cetatean Răspunde

  Un vis prea frumos …

 2. jonel Răspunde

  Vorbim de stadion? În Satu Mare avem atâtea neajunsuri, încât poate peste 20 de ani vom putea visa la un stadion. Până primăria investeşte numai în zona centrală iar spre oraşul Cluj Napoca numai până la benzinăria OMV, eu cred că nu ar trebui să nu recunoaştem primarul municipiulum Satu Mare şi pe consilieri lui. Numai centrul oraşului contează, zonele mai îndepărtate sunt bune numai în campanii electorale. Cetăţenii din aceste zone sunt mai fraieri ?? De ce se face discriminare între zonele din oraş ??? Stimabililor de la Portal SM ieşiţi la plimbare că este timp frumos (ar fi bine pe jos, sau cu bicicletele), să vedeţi cum arată zona de la OMV de pe str.BULEVARDUL LUCIAN BLAGA spre Parcul Industrial. Scrieţi realităţile din ORAŞ, nu ce primiţi pe tavă. Acest ORAŞ trebuie să se dezvolte, să fie frumos tot, nu numai un STADION.

 3. Ion Răspunde

  Aoleu, da sa vezi ce viziuni am eu! Mama ce stadion as face eu! Dobra asta e copil mic frate. :))))

 4. cârcotaş Răspunde

  1.Nu văd al treilea pod care trebuie să iasă pe lângă stadion.Se face prima dată stadionul şi apoi podul sau să uităm de pod?
  2.Dacă a fost botezat actualul stadion cu numele D.P. este neobişnuit să transferi numele unei alte locaţii.Nici dacă se face pe vechea locaţie…A fost stadionul Lia Manoliu,s-a dus stadionul s-a dus şi Lia.

 5. Satmarean Răspunde

  Trebuie lasata actuala locatie cu actualul nume ca teren de antrenament si construit altul din fonduri europene cu o denumire noua. Cand se alocau bani pt Olimpia se tot cerea performanta. Acum sunt pe locul doi cu sanse la promivare. Ei sunt pe cale sa faca performanta dar primaria are oameni capabili sa atraga acele fonduri prin proiecte pt construirea unui nou stadion????

 6. porcul cel spinos Răspunde

  Haideti va rog sa stringem bani si sa-l ajutam pe acest arhitect ca este grav bolnav cu capul

 7. Sorin Răspunde

  Domnule arhitect Septimiu Dobra, acest proiect a fost prezentat și conducătorilor acestui oraș, consiliu local, primar și viceprimari sau doar cetățenilor?
  Olimpia Arena, mă gândesc că este proiectată să poată găzdui cât mai multe activități sportive dar și culturale??
  Cum se poate obține finanțarea pentru un asemenea proiect stimate autorități locale?
  Se pot accesa fonduri europene sau există și alte soluții?

  • Dobra Septimius Răspunde

   Buna Ziua, a fost proiectul meu de diploma. Bineinteles, mi-am ales tema proiectului incepind de la un minus al acestei comunitati si eventual o posibila rezolvare. A fost prezentat acest proiect plus multe altele dar nu a prezentat interes pentru factorii de decizie.
   Functional el a fost gindit sa coaguleze tot ce inseamna activitate sportiva in acest oras, actiivitati culturale, concerte, evenimente, expozitii etc.

   • Sorin Răspunde

    Vă mulțumesc frumos pentru răspuns.
    Cu toată puținătatea cunoștințelor mele în arhitectură, apreciez acest proiect și ca iubitor al sportului sper să îl văd și “transpus în viață”.

 8. Sorin Răspunde

  Stimate autorități.
  Știu că vă confruntați cu multiple probleme dar consider că este cazul să demrați și proiect de anvergură care să facă din Satu Mare un oraș cu adevărat european.
  Alăturat aveți câteva linkuri ale altor autorități locale care intenționează să construiască stadioane noi accesând fonduri europen sau de ce nu chiar din bani publici:

  http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/07/tstv-fc-hermannstadt-proiect-pentru-un-stadion-nou-in-sibiu/

  http://www.ziare.com/rapid/stiri-rapid/o-echipa-din-liga-a-5-a-a-romaniei-isi-face-stadion-de-30-de-milioane-de-euro-va-fi-de-cinci-stele-1445749
  http://www.ziare.com/fotbal/stiri-fotbal/romania-va-avea-inca-un-stadion-nou-costa-18-milioane-de-euro-foto-1374252

  și mai sunt destule!

  Cine ridică mănușa din cadrul primăriei municipiului Satu Mare?

 9. ion Răspunde

  O propunere foarte frumoasa, tehnica si de actualitate.
  UN ARHITECT CU VIZIUNE MODERNA.
  Ar trebui luat in seama un asemenea Proiect, chiar si in alte centre din tara.
  Succes donului arhitect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.