PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Criză de muncitori la Satu Mare. Firmele caută şi persoane necalificate

Criză de muncitori la marile firme din municipiul Satu Mare. Marile întreprinderi, aproape toate cu capital străini, caută persoane fără calificare, dar totuşi cu un minimum de cunoştinţe, adică scris şi citit, pe care să le instruiască şi să le introducă în fabrici.

La Prefectura Satu Mare a avut loc astăzi o şedinţă de lucru la care au participat conducerea Prefecturii, secretarul general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Iulia Cîrcei, directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, şi o parte a firmelor înscrise în Asociaţia Economico Româno Germană.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții firmelor s-au declarat nemulţumiţi de faptul că există foarte mulţi şomeri dar şi foarte multe locuri de muncă vacante. Ei au spus că sunt în căutarea de persoane doar că majoritatea celor trimişi de AJOFM merg doar pentru a obţine ştampila şi a beneficia în continuare de şomaj. Marile compani sunt implicate deja şi în învăţământul dual dar sunt dispuse să angajeze şi persoane fără nicio calificare dar dornice de muncă. Acstea sunt instruite ulterior.

“Noi susţinem că există forţă de muncă, dar majoritatea nu doreşte să fie angajată. Nu avem neapărat nevoie de oameni cu o anumită calificare, cei mai mulţi oameni din firmele noastre membre angajează oameni fără o calificare, care să aibă un anumit nivel de cunoştinţe, adică să ştie să scrie să citească, să gândească logic. Nu avem nevoie de doctori docenți sau specialişti”, a afirnat președintele AERG, Iuliu Cadar.

Directorul AJOFM, Simona Derşidan, le-a recomandat acestora ca în cazul în care vin persoane numai după ştampila pentru şomaj să scrie pe bileţele respective că nu doresc să muncească. Ea a arătat că AJOFM va instrui în acest an 700 de persoane în mai multe meserii şi a ascultat sugestiile reprezentanţilor companiei pentru a organiza cursuri şi în alte meserii.