Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Criză de muncitori la Satu Mare. Firmele caută şi persoane necalificate

Criză de muncitori la marile firme din municipiul Satu Mare. Marile întreprinderi, aproape toate cu capital străini, caută persoane fără calificare, dar totuşi cu un minimum de cunoştinţe, adică scris şi citit, pe care să le instruiască şi să le introducă în fabrici.

La Prefectura Satu Mare a avut loc astăzi o şedinţă de lucru la care au participat conducerea Prefecturii, secretarul general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Iulia Cîrcei, directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan, şi o parte a firmelor înscrise în Asociaţia Economico Româno Germană.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții firmelor s-au declarat nemulţumiţi de faptul că există foarte mulţi şomeri dar şi foarte multe locuri de muncă vacante. Ei au spus că sunt în căutarea de persoane doar că majoritatea celor trimişi de AJOFM merg doar pentru a obţine ştampila şi a beneficia în continuare de şomaj. Marile compani sunt implicate deja şi în învăţământul dual dar sunt dispuse să angajeze şi persoane fără nicio calificare dar dornice de muncă. Acstea sunt instruite ulterior.

“Noi susţinem că există forţă de muncă, dar majoritatea nu doreşte să fie angajată. Nu avem neapărat nevoie de oameni cu o anumită calificare, cei mai mulţi oameni din firmele noastre membre angajează oameni fără o calificare, care să aibă un anumit nivel de cunoştinţe, adică să ştie să scrie să citească, să gândească logic. Nu avem nevoie de doctori docenți sau specialişti”, a afirnat președintele AERG, Iuliu Cadar.

Directorul AJOFM, Simona Derşidan, le-a recomandat acestora ca în cazul în care vin persoane numai după ştampila pentru şomaj să scrie pe bileţele respective că nu doresc să muncească. Ea a arătat că AJOFM va instrui în acest an 700 de persoane în mai multe meserii şi a ascultat sugestiile reprezentanţilor companiei pentru a organiza cursuri şi în alte meserii.

8 comentarii

  1. Mihai Răspunde

    Haha ce funny mi se pare intalnirea asta, sa ne plangem de lipsa fortei de munca in loc sa facem o analiza de ce s-a ajuns in acesta situatie. Concret, care sunt aceste firme ? Ce pachet salarial ofera? Munca in ce conditii?
    Unele firme au simtit care e trendul si au reusit incet sa atraga forta de munca , in primul rand oferind salarii minim decente si nu minime pe economie.
    D-le președintele AERG, vin eu sa ma angajez la firmele care se plang de lipsa personalului ,dar negociem corect , lucrez si 12 ore/zi , sambata – duminica, am si studii , gandesc si “logic” … “dam totul pentru companie” . Dar , cand mi se prezinta o poveste cu potentiale castiguri si bonusuri imposibil de realizat si ma trezesc la sfarsitul lunii cu 250-300 eu ….scuzati-ma , banii aia ii fac vanzand cartofi in piata sau capsuni pe marginea drumului …..si asta doar intr-un singur schimb.

    • Emy Răspunde

      Bravo bun răspuns. Și eu am depus CV intr-o grămadă de locuri dar la telefon e una și când mergi la interviuri e altceva pentru ce salarii oferă și la ce cerințe au in schimb nu se merita

  2. tomi Răspunde

    criza de muncitori cand bate joc de tine si suntem presti daca spunem adevarul si nu ne asculta nicaer ☹️?

  3. Emy Răspunde

    Criza pe naiba. Când mergi sa te angajezi îți cer 30 de ani de experiență și cu facultatea terminata și dacă de poate sa lucrezi și pe salariul minim pe economie și apoi se mira că nu vrea nimeni sa muncească​ in Satu Mare

  4. IGhitus Răspunde

    Eu am 30 de ani de vechime, sunt sanatos tun, tot cu studii superioare si tot felul de cursuri, inclusiv ISO…si 4 pagini de c.v, ..,domeniul tehnic – IT & electronica….si caut de 5 ani munca part-time, Mi s-a spus ca sunt “prea specializat”..:-( . Deci nici cu experienta nu le convine. Acum am gasit ceva, conditia de angajare e sa fac o lucrare – documentatie scrisa si executie – dintr-un domeniu conex, pentru care studiez doar de pe net, in engleza, de 2 saptamani, inclusiv sambata si duminica, de dimineata pana seara si e al naibii de greu ca firma nu are manuale ptr. aparatura lor….Iar salariul sugerat tot pe la 1300 se invarte. Pai nu mai bine ma apuc de zugravit si de pus gresie ? Asa ca sunt de acord cu voi ca pretentii mari sunt iar salariile promise sunt si de 2..3 ori mai mici ca in alte orase. Oare nu pot si ei sa isi reduca putin profitul ptr. a plati aproape decent lucratoriii iar criza se va diminua practic de la sine, fara tot felul de meetinguri la prefectura.

  5. Pop Ioan Răspunde

    Va relatez si eu un caz concret.Scuzati-ma ca nu dau nume,nu vreau sa fac reclema…nici macar negativa.O cunostinta foarte buna a ramas somer din motive neimputabile lui.Are studii de inginerie electronica si 30 de ani experienta inclusiv in depanare efectiva.A fost chemat la interviu la o multinationala din Satu Mare si a fost intrebat daca vorbeste limbi straine.Raspunsul a fost “da-germana” la nivel avansat,scris si vorbit,engleza mai putin dar textele de specialitate (ideea transmisa) i-l intelege.Atunci unul care a participat la interviu i-a spus ca daca vrea “post de inginer”,interviul se va desfasura in limba engleza,daca nu,atunci i-l angajeaza ca tehnician,pt deservirea utilajelor,in 3 schimburi,ore suplimentare sambata si duminica,salar minim pe economie si ceva bonusuri nesemnificative.Doar buna crestere l-a oprit sa intrebe ca vor inginer cu experienta,ca doar nu va vorbi in engleza cu muncitorii,sau “gigolo” vorbitor de engleza pt doamnele care vin de la firma mama.Stiu caz concret, o duduita cu mult silicon care are doar bacalaureat,NEVORBITOARE DE NICI O LIMBA STRAINA (doar maghiara),in post de conducere,dar cu sot la Garda Financiara.
    Asa ca domnilor din multinationale,nu va plingeti ca si fetitele de sub ceasul electric.Dati de lucru oamenilor conform pregatirii si experientei acumulate pe cimpul muncii,nu in functie de pliculet sau jobul sotului.Daca vor profit din sudoarea noastra atunci sa ne stimeze atit macar ca ni se adreseaza in limba noastra.Am ajuns scavi in propria noastra Patrie.
    P.S. D-nul Cadar a uitat de ce a “plecat” de la DRM,din postul de director general?Oamenii nu uita..

  6. Drm Răspunde

    Să lucreze Kadar pt 1200 Ron.IL rog să meargă înapoi la Drx să lucreze ca muncitor o luna și să văd cum de descurca cu 600ron Avans și 600ron salariu.Apoi să vorbească, nesimțitul

  7. nicu Răspunde

    Daca nu mariti salariile ori inchideti ori va mutati fabricile in Congo,Bangladesh etc. unde va costa sclavul 400 euro cu taxe.Romania s-a schimbat mai ales de la intrarea in UE iar voi credeti ca Partidul,Prefectul,directorul AJOFM pot trimite fortat romanii pe plantatiile voastre.Comunismul si Ceausescu sint morti de 27 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.