PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO/FOTO. Locatarii de pe B-dul O. Goga se opun planurilor Primăriei. Nu vor extinderea la patru benzi a căii de rulare

Locatarii de pe Bulevardul Octavian Goga se opun planurilor Primăriei Satu Mare de extindere de la trei la patru benzi a căii de rulare. În acest sens, au depus la Primăria Satu Mare o petiție și o contestație prin care li se cere autorităților locale să renunțe la acest proiect.

În cele ce urmează vă redăm integral cuprinsul celor două documente depuse la Primăriei de către cei ce locuiesc pe acest bulevard.

”În numele locuitorilor de pe bulevardul O.Goga (zona cu case) din Satu Mare,  vă aducem la cunoștință situația disperată în care ne aflăm de când Primăria Satu Mare a decis demararea lucrărilor de largire a bulevardului de la trei benzi de circulație la patru benzi. Situația critică în care ne aflăm este redată mai jos în petiția și contestația depuse la registratura instituției.

CONTESTATIE

Catre Primaria Municipiului Satu Mare

In atentia d-lui primar Kereskényi Gábor

Subsemnatul  Grosu Ioan,domiciliat in Satu Mare , b-dul O. Goga , nr. 8 (casa), va aduc la cunostinta urmatoarele:

In data de 5 mai 2017 toti locatarii care locuiesc in casele situate pe b-dul O.Goga intre semaforul de la Burdea si pasajul de trecere pe sub calea ferata au fost informati de un reprezentant al S.C. Florisal sa-si recupereze plantele existente in zona verde a spatiului de  siguranta de pe bulevard  deoarece in perioada urmatoare demareaza lucrarile de largire a bulevardului.

In luna iunie 2014 au fost demarate  lucrari in zona, dar in urma sesizarilor locuitorilor si CU SPRIJINUL CONSILIERILOR LOCALI AI UDMR (ii evidentiez aici pe d-nii Butka Gergo si Maskulik Csaba) acestea au fost blocate in sedintele de consiliu municipal de la acea vreme  pe motiv ca solutia propusa afecteaza cladirile si locuitorii din zona si nu va rezolva descongestionarea traficului rutier motiv pentru care nu s-a  eliberat autorizatie de constructie pentru EXTINDERE SI LARGIRE DE LA TREI LA PATRU BENZI DE CIRCULATIE  a  B-dului O. GOGA. Pentru lucrarile incepute in intervalul iunie-august 2014 care  au constat in demolarea si reamplasarea stalpilor pentru iluminat,  primaria  a eliberat ulterior (lucrarile fiind deja terminate) autorizatia 410/17.09.2014.

Nu avem informatii daca intre timp s-au gasit alte SOLUTII TEHNICE LEGALE (adica pastrarea zonelor de siguranta rutiera conform cu prevederile punctului 2.1.2 din STAS 10144/1-80)  si  AGREATE DE DATA ACEASTA DE CONSILIERII UDMR, solutii mai umane si morale fata de locuitorii din zona. Speram ca  sustinatorii  variantei initiale si proiectantii au gasit solutii noi  care  sa nu afecteze starea cladirilor datorita cresterii trepidatiilor prin apropierea caii de circulatie rutiera la un metru de peretii caselor,sa nu duca la cresterea zgomotului in case si sa protejeze de noxe (praf, gaze de esapament, particule de metale grele, zgomot, trepidatii) locatarii din zona.

Speram ca NU au apelat doar  la redenumirea proiectului inventand  titluri cu denumiri de genul ,,REPARARE”  sau ,,REABILITARE” a b-dului  O. Goga care conform dictionarului limbii romane  s-ar traduce ”readucere in stare activa a unor portiuni de drum deteriorate datorita uzurii”, incercand sa ascunda ca de fapt se modifica dimensiunile initiale ale strazii prin construirea unei benzi  suplimentare (de la trei la patru benzi de circulatie) si ca se vor efectua sapaturi si lucrari de rezistenta si consolidare a drumului incepand de la fundatie pentru a induce astfel in eroare autoritatile competente cu acordarea avizelor necesare.

Precizam ca vechiul proiect nu poate avea  la baza un studiu geotehnic al zonei deoarece in zona nu s-a efectuat nici un foraj geologic, nu exista marcaje si repere care sa identifice zonele de foraj si implicit daca exista cumva o expertiza tehnica aceasta nu poate fi corecta fara studiul geologic al terenului iar proiectantul nu a respectat dimensionarea profilului transversal al bulevardului (adica strada urbana de categoria a II-a cu patru benzi) conform cu prevederile punctului 2.1.2 din STAS 10144/1-80 in sensul ca in standard latimea minima prevazuta este de 19m iar intre casele aflate vis a vis este o distanta de doar 16m.

Fata de motivele invocate mai sus contestam ca nelegala inceperea lucrarilor  pe b-dul O.Goga si va rugam sa dati ordin  de incetare a lucrarilor.

In cazul in care raspunsul dumneavoastra nu va fi favorabil vom solicita instantei de judecata in contencios administrativ sa anuleze toate actele administrative eliberate de dumneavoastra cu privire la lucrarile  care privesc b-dul O, Goga.

Cu respect,

      09.05.2017                                                             Grosu  Ioan

                                                                                   Tel. 0756134283


PETITIE,

CATRE ,

PRIMARIA  MUNICIPIULUI  SATU MARE

D-lui  Primar KERESKENYI  GABOR

In numele locuitorilor  care locuiesc in casele de pe bulevardul  Octavian Goga din Satu Mare tragem un nou semnal de alarma si va sesizam ca prin largirea bulevardului O . Goga de la trei benzi de circulatie la patru benzi de circulatie se va produce o degradare majora a conditiilor noastre de locuit in zona.

S-a muncit si s-au cheltuit sume mari de bani pentru construirea sau cumpararea caselor din aceasta zona. Aici dorim sa ne crestem copii si nepotii beneficiind de un mediu curat si nu vrem ca perdeaua de arbori si zona verde din fata caselor noastre sa fie inlocuite  cu o cale rutiera amplasata  la doar 1,5m -1,7 m de geamurile locuintelor noastre. Consideram ca au apus demult vremurile cand ambitiile unor persoane (in cazul de fata fostul primar si cateva persoane din cadrul S.A.D.P. Satu Mare)  sunt mai presus decat  convingerile si atitudinea corecta a  conducatorilor administratiei publice municipale actuale fata de protejarea mediului si a asigurarii conditiilor optime de viata pentru locuitorii orasului , conducatori care in anul 2014 in calitate de consilieri locali  ai U.D.M.R  nu au sustinut acest proiect.

In conditiile volumului actual al traficului din zona , langa geamurile si peretii caselor noastre vor stationa la semafor sau vor rula non stop autovehicule  care ne vor pune pe noi in situatia de a suporta zgomote  mai mari de 90 de decibeli, de a inhala praf, gaze si noxe din gazele de esapament. Locuintele noastre vor fi supuse la vibratii si miscari  care vor genera fisuri si crapaturi la pereti si acoperisuri,fiind pusa astfel  in pericol structura de rezistenta a caselor din cauza trepidatiilor aproape permanente ale terenului.

Degradarea conditiilor de locuit se va amplifica in urma realizarii lucrarilor dupa acest proiect conceput si gandit gresit si care ,din punctual nostru de vedere, contine solutii ilegale. Proiectul nu are la baza nici un studiu de fundamentare iar studiul de trafic comandat de primaria Satu Mare acum cativa ani pentru fluidizarea traficului in zona nu a propus si nici nu a recomandat aceasta varianta.

In noua varianta  propusa  prin proiect degeaba avem curti si porti pentru acces auto deoarece ele nu mai pot fi folosite intrucat proiectantul nu a avut in vedere acest lucru si nu a gandit si nu a asigurat prin proiect razele de curbura care sa permita inscrierea si accesul autoturismelor in curti.

Degradarea conditiilor de locuit din zona ne pune in situatia de a pierde posibilitatea valorificarii locuintelor prin vanzare la un pret corect deoarece ele nu vor mai fi la fel de atractive  si in plus vor genera cheltuieli suplimentare pentru reparatii datorate accelerarii ritmului de degradare (crapaturi de la trepidatii, stropiri ale peretilor cu noroi) rezultate  in urma aproprierii fundatiei drumului de fundatiile caselor. Latimea mica a trotuarului raportata la numarul de pietoni care circula in anumite intervale orare va favoriza lovirea si zgarierea peretilor de catre pietoni.

Consideram ca in Romania anului 2017 nimeni nu isi poate permite si nu are dreptul sa ignore parerea cetatenilor ei si trebuie sa aibe constiinta  impacata ca a ales si aprobat varianta care respecta toate prevederile legii si reprezinta cea mai buna varianta de fluidizare a traficului fara sa  produca  un impact negativ si nociv asupra vietii si sanatatii locuitorilor si a comportarii in exploatare a cladirilor.

Suntem convinsi ca exista solutii mai ieftine si perfect realizabile si de aceea VA SOLICITAM SA OPRITI INCEPEREA LUCRARLOR SI SA DISPUNETI REPROIECTAREA SI GASIREA UNOR SOLUTII CARE SA NU AFECTEZE SI SA DEGRADEZE CONDITIILE DE VIATA IN ZONA .

Ne rezervam dreptul de a aduce la cunostinta aceasta petitie reprezentantilor presei locale si centrale , televiziunilor locale si centrale care in masura in care vor considera corecta si onesta petitia noastra poate vor ancheta sau vor pune in dezbatere modul in care s-a aprobat aceasta lucrare cu care in anii anteriori actuala conducere a primariei ,in calitate de consilieri locali ai U.D.M.R., nu a fost de acord.

Nu avem cunostinta daca au intervenit  modificari in proiect care  sa  protejeze  sanatatea oamenilor,sa protejeze casele si natura din zona  ,modificari care  sa fie in masura si sa determine schimbarea opiniei dumneavoastra.  Speram ca nu alte interese au facut ca intre timp sa se schimbe datele si modul de abordare al problemei.

          Va  multumim.                                                       Grosu  Ioan

               10.05.2017                                            (in numele locuitorilor din anexa)

                                                                                          Tel.0756-134283

INREGISTRATA LA PRIMARIA SATU MARE CU NR.24063/10.05.2017”