PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Ping pong cu taxa de salubritate. Kereskenyi: E legală, nu modificăm nimic!

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, susţine că taxa de salubritate specială este perfect legală, şi că juriştii Prefecturii nu au constatat ilegalitatea acesteia ci au solicitat introducerea unui nou articol, în care să se spună exact cine trebuie să o plătească. Edilul a mai afirmat că nu va modifica nimic din taxă, fiind de părere că totul este foarte clar.

“Ei au control de legalitate, au şase luni. Nu au constatat nelegalitatea actului administrativ că atunci o atacau în instanţă şi suspendau taxa. Taxa în sine nu poate să fie ilegală, ea face venit integral la fondul de mediu. Singura nedumerire a lor este o interpretare. Ei ar vrea să mai băgăm iarăși un articol în care să spunem ca să plătească persoanele fizice și juridice. Chiar nu înţeleg ce vrea Prefectura. Noi nu vom schimba nimic! Ca să fac schimbare să scriu ce? Să învăţăm Abecedarul? Ei susţin că nu reiese din hotărârea noastră cine trebuie să plătească! Culmea! Am avut această discuţie la prefect că ei nu înţeleg cine trebuie să plătească. Am explicat că din sintagma”cota care revine poluatorilor persoane fizice şi juridice din municipiul Satu Mare”  reiese cine sunt plătitori. Dacă noi nu modificăm atunci ei au dreptul să atace în contencios, ceea ce înseamnă că hotărârea va fi suspendată. Şi atunci vreau să văd ce face Serviciul public de administrare a gropii de deşeuri până ce se soluţionează speţa? Va dura 2-3-4 luni. Cine va plăti şi cine va suporta penalităţile, pentru că nu intră nici în cârca operatorului, nici în cârca Serviciului Public”, a afirmat edilul.

El consideră că problema trebuie clarificată de Guvern în mod unitar în întreaga ţară, pentru a fi totul foarte clar.

“Acest guvern este impotent şi nu rezolvă ceva unitar, a bulversat toată ţara, nimeni nu ştie nimic. Unele oraşe ca Oradea, Bistriţa, Botoşani, au încorcoprat în cadrul tarifului, unele au procedat ca şi noi, altele nu, unde nu sunt gropi ecologice. Clujul şi Baia Mare nu au groapă ecologică şi de aia nu plătesc. În rest toţi plătesc. Mai sunt UAT-uri unde primarul este liberal şi preşedintele CJ sau administratorul gropii PSD-ist, unde se judecă. Deci nu plăteşte Clujul şi Baia Mare pentru că lor nu li se referă ordonanţa, nu au gropi ecologice administrate conform nornelor UE”, a mai explicat primarul.

Kereskenyi a concluzionat că dacă taxa era ilegală aceasta ar fi trebuit suspendată de îndată de Prefectură şi evitat acest “ping pong”.

“Dacă taxa specială era ilegală, nu ne-ar mai fi trimis spre analiză, de îndată ar fi avut obligaţia să ne atace şi să suspende hotărârea. Atunci nu s-ar juca ping pong-ul acesta: să mai reanalizezi şi să mai bagi un articol. Dacă e ilegal, e ilegal şi ne dă în cap, pe bune. Acest lucru nu au făcut, au tărăgănat, au trecut patru luni de la demararea procedurii de plată a cotei care revine oamenilor”, a mai precizat Kereskenyi.

Prefectura Satu Mare a transmis astăzi un comunicat de presă în care anunţă că a cerut Consiliului Local să intre în legalitate cu această taxă, avertizând că în caz contrar prefectul este îndreptățit să promoveze acțiunea în instanță pentru anularea acesteia.

Taxa de salubritate a fost votată în şedinţa Consiliului Local din februarie de consilierii UDMR-PNL.