Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

Ping pong cu taxa de salubritate. Kereskenyi: E legală, nu modificăm nimic!

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, susţine că taxa de salubritate specială este perfect legală, şi că juriştii Prefecturii nu au constatat ilegalitatea acesteia ci au solicitat introducerea unui nou articol, în care să se spună exact cine trebuie să o plătească. Edilul a mai afirmat că nu va modifica nimic din taxă, fiind de părere că totul este foarte clar.

“Ei au control de legalitate, au şase luni. Nu au constatat nelegalitatea actului administrativ că atunci o atacau în instanţă şi suspendau taxa. Taxa în sine nu poate să fie ilegală, ea face venit integral la fondul de mediu. Singura nedumerire a lor este o interpretare. Ei ar vrea să mai băgăm iarăși un articol în care să spunem ca să plătească persoanele fizice și juridice. Chiar nu înţeleg ce vrea Prefectura. Noi nu vom schimba nimic! Ca să fac schimbare să scriu ce? Să învăţăm Abecedarul? Ei susţin că nu reiese din hotărârea noastră cine trebuie să plătească! Culmea! Am avut această discuţie la prefect că ei nu înţeleg cine trebuie să plătească. Am explicat că din sintagma”cota care revine poluatorilor persoane fizice şi juridice din municipiul Satu Mare”  reiese cine sunt plătitori. Dacă noi nu modificăm atunci ei au dreptul să atace în contencios, ceea ce înseamnă că hotărârea va fi suspendată. Şi atunci vreau să văd ce face Serviciul public de administrare a gropii de deşeuri până ce se soluţionează speţa? Va dura 2-3-4 luni. Cine va plăti şi cine va suporta penalităţile, pentru că nu intră nici în cârca operatorului, nici în cârca Serviciului Public”, a afirmat edilul.

El consideră că problema trebuie clarificată de Guvern în mod unitar în întreaga ţară, pentru a fi totul foarte clar.

“Acest guvern este impotent şi nu rezolvă ceva unitar, a bulversat toată ţara, nimeni nu ştie nimic. Unele oraşe ca Oradea, Bistriţa, Botoşani, au încorcoprat în cadrul tarifului, unele au procedat ca şi noi, altele nu, unde nu sunt gropi ecologice. Clujul şi Baia Mare nu au groapă ecologică şi de aia nu plătesc. În rest toţi plătesc. Mai sunt UAT-uri unde primarul este liberal şi preşedintele CJ sau administratorul gropii PSD-ist, unde se judecă. Deci nu plăteşte Clujul şi Baia Mare pentru că lor nu li se referă ordonanţa, nu au gropi ecologice administrate conform nornelor UE”, a mai explicat primarul.

Kereskenyi a concluzionat că dacă taxa era ilegală aceasta ar fi trebuit suspendată de îndată de Prefectură şi evitat acest “ping pong”.

“Dacă taxa specială era ilegală, nu ne-ar mai fi trimis spre analiză, de îndată ar fi avut obligaţia să ne atace şi să suspende hotărârea. Atunci nu s-ar juca ping pong-ul acesta: să mai reanalizezi şi să mai bagi un articol. Dacă e ilegal, e ilegal şi ne dă în cap, pe bune. Acest lucru nu au făcut, au tărăgănat, au trecut patru luni de la demararea procedurii de plată a cotei care revine oamenilor”, a mai precizat Kereskenyi.

Prefectura Satu Mare a transmis astăzi un comunicat de presă în care anunţă că a cerut Consiliului Local să intre în legalitate cu această taxă, avertizând că în caz contrar prefectul este îndreptățit să promoveze acțiunea în instanță pentru anularea acesteia.

Taxa de salubritate a fost votată în şedinţa Consiliului Local din februarie de consilierii UDMR-PNL.

26 comentarii

  1. comentator Răspunde

    Taxa trebuie imputată Florisalului pentru că doar a mimat colectarea selectivă, chiar se poate sune că şi-a bătut joc de ea. Sunt de acord că nici cetăţenii nu sunt uşă de biserică în acest sens dar ce făcut Florisal sub denumirea de salubrizare în acest oraş este bătaie de joc. Eu refuz să plătesc factura umflată la Florisal. Dacă este musai, plătesc la Fondul de ediu dar nu la nesimţitul de Puşcaş. Şi numai după ce Garda de Mediu îi f…te o amendă babană pentru nerealizarea colectării selecive a deşeurilor.

    • Sisi Răspunde

      Si totusi cine plm te-a impiedicat sa colectezi selectiv desteptule??? Esti handicapat, n-ai mana?

      • comentator Răspunde

        PL ta. Eu şi acum colectez selectiv. Ideea este că eu degeaba fac asta dacă tu nu, eu degeaba colectez hârtie, plastic, sticlă, duc bateriile la Kaufland la cutiuţa de plastic şi toţi se uită la mine ca la OZN, vegetalele ( care este cca. 40% din deşeuri la o casă le compostez din 1995 – de când stau la casă, şi am un îngrăşământ acasă jos pălăria, nu mă costă nimic, inclusiv cojile de ouă le macin şi le dau la găini). Deci nu mă învăţa. Ideea este că Flocisal le amestecă şi le duce şi pe cele colectate selectiv cu chiu cu vai la grămadă la groapă, pentru că este plătit la mc. Deci nu are nici un interes să ducă mai puţin. Şi amenda care ni s-a impus de UE este pentru ţară nu pentru oraşul nostru. Deci degeaba ar fi lună şi bec la noi dacă la Vânju Mare (vezi dr. Coica) pe primarul de acolo îl doare în bască de asta. Sau în Vaslui. Sau în Călăraşi. Ce nu înţeleg eu este graba asta cu are s-a adoptat HCL. Graba era pentru Flocisal, nu pentru Primărie. Sau poate mă înşel. Alte oraşe aşteaptă ce spune ministerul. Noi nu, ne grăbim. Ăştia unde se agaţă harta în cui.
        Şi pentru partea a doua a afirmaţiei tale. Da, din păcate sunt handicapat locomotor. Am avut un accident foarte urât în 2015 mulţumit unui stranier pentru care regulile de circulaţie sunt opţionale, şi am rămas cu sechele destul de severe la picioare. Dar, din fericire pentru tine mânile sunt OK, deci pot să colectez selectiv şi pentru tine.

        • Norick Răspunde

          @comentator : Eu , de obicei “tau si spanzur” pe acest Site si nu prea felicit pe nimeni (chiar contra) , dar cu Tine fac o exceptie . Ai respectul meu pentru replica ta inteligenta si civilizata !
          P.S. weekend placut 😉

    • Prostu satului Răspunde

      Iara vorbiti prostii mai. Primarul are dreptate, toata tara este bulversata. Credeti ca mai este in lume vreo tara unde se instituie PRIN LEGE o taxa si nimeni nu stie cine trebuie sa plateasca???????

  2. Reflector Răspunde

    Impotentule parca ai facut parte din parlamentul Romaniei,sau tu erai la Budapest,parca in vreo doua guverne ministri mediului au fost de la UDMR,un fost parlamentar si azi edil ar trebui sa stie ca aceste prevederi vin din perioada de preaderare si obligatia de crestere pina in 2020 conform directivelor UE ,Ungaria plateste 34 Euro pe tona.Nu veni cu exemple gen Baia Mare,Cluj ca nu au groapa,ia Constanta care are si nu plateste taxa.Reiese clar de ce Florisal a trebuit sa sprijine impotenta in campanie,graba executivului de a aproba taxa.

  3. Marcel Răspunde

    Prefectura îți spune sa specifici ca taxa trebuie plătită de florisal. Ca tu nu vrei sa înțelegi asta e o alta discuție. Acolo e interpretarea: o plătește firma de salubritate sau cetățeanul ? Cum la dumneavoastră va sunt pline deja buzunarele de bani de la Pușcaș probabil nu va puteți permite sa schimbați acest articol ca poate se supăra si dupa aia…..

  4. gogu Răspunde

    Incepe ping pong ul intre prefect si gabor
    Da gabor nu stie ca prefectul il poate suspenda

    • Jacks Răspunde

      Pana una alta prefectul vorbeste aiureli, exact asa cum este el aiurit, exact cum spun colegii nostri din finante. Inca ne miram cum IT-istul de la finante a ajuns prefect

  5. Zoli Răspunde

    Kereskenyi nu ți-e bine?. Sau eşti pe o mânã cu Puşcaş? . Te-a mituit şi pe tine ca şi pe ceilalți primari?. Rog DNA urgent un control!!! Sesizare din oficiu.

  6. Zoli Răspunde

    Kereskenyi eşti primarul oraşului nu face jocurile lui Puşcaş !!! şi ale Florisalului, nu sunt deloc în beneficiului sãtmãrenilor. Domnule prefect David urgent mãsuri, vã rugãm.

  7. satmarean Răspunde

    Intr-adevar,taxa este legala, insa trebuie achitata de Florisal.

  8. Radu Răspunde

    Rusine UDMR si PNL, Albu si Feher, pentru ca ati votat aceasta taxa pe spinarea satmarenilor!

  9. Zoli Răspunde

    Dar pânã când atâtea taxe şi scumpiri?. Nu ne cesc salariile deloc

  10. Atilla Răspunde

    Asta da primar o sa il mai votez. Ioi doar sa candideze la Budapesta ca il manca aia….

  11. Xpert Răspunde

    Kereskenyi acționează la fel ca și în cazul strandului, îi trebuie traducător autorizat!!!!!!!!!!!

    • Jacks Răspunde

      fratele prefectului filip catalin este in cardasie cu Govor in dosarele de evaziune de la televiziune si firmele inchise pana acum

  12. laurentiu Răspunde

    keserkeni isi bate joc de satmareni!!! Se vede la tot ce face sau NU face! Si e abia inceputul. 🙁

  13. kermit Răspunde

    Primarul are dreptate!Punctul lui de vedere este tare precum sticla de pălinca!Avem cel mai bun primar de la revolutie incoace si nu are decat trei defecte 1.este betiv ,deci citeste printre randuri.2.este prost deci nu prea intelege nici cand se face ca nu intelege si 3.este semianalfabet avand in vedere ca a cumparat o diploma de la Debrecen la fel ca si tiganii care vor permis auto.

  14. cetatean Răspunde

    Consiliul local SM, repectiv Consilierii locali sunt cei care au adoptat hotararea privind taxa de salubritate asa ca tot ei trebuie sa decida daca mentin hotararea sau nu, DACA SUPORTA CETATENII TAXA SAU FLORISALUL.Domnul primar ar trebui sa stie ca el doar executa ceea ce hotaraste consiliul local.

  15. cetatean Răspunde

    Consiliul local SM, repectiv Consilierii locali sunt cei care au adoptat hotararea privind taxa de salubritate asa ca tot ei trebuie sa decida daca mentin hotararea sau nu, DACA SUPORTA CETATENII TAXA SAU FLORISALUL.Domnul primar ar trebui sa stie ca el doar executa ceea ce hotaraste consiliul local.

  16. Pop Ioan Răspunde

    Taxa este legala,deoarece UE ne-a bagat pe git.Dar chiar acel paragraf lipseste care sa spuna clar si unanim cine plateste taxa.Inseamna ca si primarul si-a primit pliculetul cu cata parte.

  17. Un', doi, trei Răspunde

    Lectura placuta Gabor, cred ca e destul de clar cine trebuie sa plateasca taxa, aceasta fiind o taxa penalizatoare pt gunoaiele care ar trebui sa colecteze gunoiul selectiv si nu o fac, nu este pt cetateni! Si pe tine te-a “uns” bine Puscas….

    http://m.mediafax.ro/social/ministrul-mediului-firmele-de-salubritate-vor-plati-taxa-penalizatoare-pentru-fiecare-tona-de-gunoi-16076871

    https://www.agerpres.ro/mediu/2017/01/17/constantin-operatorii-de-salubritate-vor-plati-taxa-la-groapa-de-gunoi-in-mod-diferentiat-in-functie-de-tinta-de-valorificare-a-deseurilor-14-16-14

  18. Sathmar Răspunde

    Bine, bine fratilor. Platim mai mult, e in ordine, dar pentru curatirea strazilor cine e responsabil? Ce s-a intamplat cu angajatul Florisal, care a deteriorat copacul, ce factura sau amenda s-a emis catre Florisal? Doar ca si o idee, sa fie publice bilanturile de la Florisal atat cheltuieli cat si incasari. Cred ca e singura firma din judet cu cele mai mari incasari si cele mai mici cheltuieli, acelasi salar de zeci de ani, acelasi echipament de zeci de ani. Sa nu-mi spuneti ca se faci colectare selectiva! Mergeti pe la Doba acolo se afla dovada!!!! Nu numai orasu ci si judetul e de vina!!!!

  19. Sathmar Răspunde

    Dragi Cetateni, ca idee, sa se organizeze si in Satu Mare un fel de #Rezist impotriva Florisal. Nu vreau sa apar pe nimeni dar uitati-va la comuna Vetis, Foieni, Turt.

  20. Zoli Răspunde

    Sã plece Florisalul ãsta din Satu mare odatã !!!. Sunt atâtea firme serioase în țara asta şi la prețuri mult mai mici. De ce trebuie nou sãtmãrenii sã plãtim atât de scump şi serviciile sunt sub toatã critica!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.