PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Vasile Ţânţaş merge la închisoare, dar scapă de plata sumei de 767.000 de euro

Omul de afaceri Vasile Ţânţaş merge la închisoare, dar scapă de plata sumei de 767.000 de euro pentru distrugerea hotelului Dacia. Aceasta este decizia Curţii de Apel Oradea.

Procesul a început în anul 2015, când Direcția Județeană de Cultură Satu Mare s-a constituit parte civilă şi a cerut pedepsirea vinovaţilor pentru distrugerea acestui monument istoric.

Prin sentinţa dată de Judecătoria Satu Mare Vasile Țânțaș era condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere la pedeapsa de un an de închisoare. De asemenea, el a fost obligat să plătească părţii civile Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare suma de 767.500 euro, despăgubiri materiale.

Vasile Ţânţaş a făcut recurs la decizia magistraților de la Judecătoria Satu Mare, iar zilele trecute Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, admițând în parte apelul său.

Soluția pe scurt: În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul declarat de inculpatul Ţânţaş Vasile împotriva sentinţei penale nr. 1 din 05.01.2017 pronunţată de Judecătoria Satu Mare, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul laturii civile în sensul că: Înlătură dispoziţia instanţei de fond de obligare a inculpatului Ţânţaş Vasile la plata către partea civilă Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Satu Mare, la plata sumei de 767.500 euro despăgubiri materiale şi în baza art 25 Cod de procedură penală respinge ca nefondate pretentiile părţii civile. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. În baza art 275 alin 3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Definitivă.