PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO/FOTO. La loc comanda. Podul Decebal nu se mai reasfaltează. Deocamdată

Anunțata reasfaltare a celor 300 de metri pătrați de pe Podul Decebal nu se va mai face. City-managerul municipiului Satu Mare, Masculic Csaba, a explicat pentru PortalSM că acea lucrare nu se mai face pentru că fisurile din asfalt au apărut din alte cauze, nu din cauza faptului că firma constructoare a făcut o greșeală de execuție.

”Acea lucrare anunțată, acea reasfaltare de 300 mp, care trebuia să se facă pentru a opri acele fisuri apărute pe pod, nu s-a mai efectuat. Motivul a fost următorul. A venit un expert în poduri, și inginer profesor la facultate, adus de firma executantă, și înainte de a începe orice intervenție a propus să se facă o expertiză în adâncime, pe toate straturile. În momentul în care s-a decopertat și s-a luat probă pe o suprafață de un metru pătrat, s-a constatat că acele fisuri provin din partea inferioară a podului, din structura podului, și nu era o greșeală de execuție”, a precizat Masculic.

City-managerul a mai precizat că se așteaptă o soluție din partea proiectantului, și nu a exclus posibilitatea unei greșeli la proiectare.

“Vom primi și un raport scris din partea firmei executante și, în continuare, noi vom cere o expertiză pe soluția tehnică, adică o expertiză pe proiect. Este posibil să fie greșeli și la proiectare. Efectiv, ce s-a văzut ieri pe pod, când a fost desfăcută acea porțiune de un metru pătrat, s-a văzut  clar că fisurile au apărut din cauza plăcii de suprabetonare, de care firma executantă nu s-a atins pentru că nu era prevăzut în proiect. În continuare se poate folosi podul în siguranță, nu este niciun pericol, doar că este această chestiune neplăcută pe care trebuie să o oprim.

Dacă se va interveni asupra plăcii de suprabetonare vom ști exact după ce vom primi soluția de la expert. Eu nu pot spune acuma absolut nimic. Verdictul final nu va fi dat de Primăria municipiului Satu Mare. Există acei oameni care răspund, proiectantul, executantul, verificatorul tehnic,  dirigintele de șantier, un lanț întreg, care răspunde prin semnătură și contract ca o lucrare să fie executată. Noi putem doar constata și să luăm eventualele măsuri în cazul în care nu se respectă anumite clauze”, a mai spus Masculic pentru PortalSM.