PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

HARTĂ. Ceaușescu avea în plan o autostradă Satu Mare – Cluj

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu avea în plan construirea a 3.200 de kilometri de autostradă în Româia, printre acestea fiind şi o autostradă Satu Mare – Cluj, potrivit unei hărţi a institutului de proiectare IPTANA obţinută de Libertatea. Conform acesteia, autostrada lega vama Halmeu de oraşul Dej şi Cluj. Astfel, sătmărenii puteau ajunge pe autostradă din Livada sau de la Seini.

Doar că de planul lui Ceaușescu nu s-a ales mare lucru. Până la Revoluția din 1989, România nu ajunsese decât la 113 kilometri, iar după încă 27 de ani sunt de abia 747 de kilometri de autostradă.

În planurile guvernanţilor de după Revoluţie nu s-a pus niciodată problema construirii unei autostrăzi Satu Mare – Cluj, acest traseu fiind amenajat drept un drum european. Pe site-ul Ministerului Transporturilor acesta are acum denumirea de Someș Express, un drum expres de 1,7 miliarde de euro fără TVA, care trebuie terminat în perioada 2028-2032..

Dincolo de ororile comise de fostul regim, probabil că dacă ar mai fi rezistat câţiva ani s-ar fi făcut această autostradă.