Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

HARTĂ. Ceaușescu avea în plan o autostradă Satu Mare – Cluj

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu avea în plan construirea a 3.200 de kilometri de autostradă în Româia, printre acestea fiind şi o autostradă Satu Mare – Cluj, potrivit unei hărţi a institutului de proiectare IPTANA obţinută de Libertatea. Conform acesteia, autostrada lega vama Halmeu de oraşul Dej şi Cluj. Astfel, sătmărenii puteau ajunge pe autostradă din Livada sau de la Seini.

Doar că de planul lui Ceaușescu nu s-a ales mare lucru. Până la Revoluția din 1989, România nu ajunsese decât la 113 kilometri, iar după încă 27 de ani sunt de abia 747 de kilometri de autostradă.

În planurile guvernanţilor de după Revoluţie nu s-a pus niciodată problema construirii unei autostrăzi Satu Mare – Cluj, acest traseu fiind amenajat drept un drum european. Pe site-ul Ministerului Transporturilor acesta are acum denumirea de Someș Express, un drum expres de 1,7 miliarde de euro fără TVA, care trebuie terminat în perioada 2028-2032..

Dincolo de ororile comise de fostul regim, probabil că dacă ar mai fi rezistat câţiva ani s-ar fi făcut această autostradă.

16 comentarii

  1. Dr.Albann Răspunde

    Tocmai de-aia l-au omorat americanii si rusii,cu ajutorul ungurilor,pentru ca isi platise toate datoriile catre ”camatarii” vestici si urma ca in scurt timp sa dezvolte romania la nivelul de azi al Chinei !! Astfel am ajuns cei mai umili sclavi ai europei si platitiori de tribut catre americani !!

  2. Unu Răspunde

    Si…cine ar fi urmat să circule pe autostrăzi. .. armata roșie??? Daciile cu 80 la oră ? Cu gazolină în rezervor?

  3. Eu Răspunde

    Desteptule,dar azi cine circula pe drumurile făcute de Ceaușescu??

    • Unu Răspunde

      Băiete, nu încurca merele cu perele. Eu mă refer la perioada de dinainte de ’89. Poveștile astea cu autostrazi de-a lungu’ și de-a latu’ sunt baliverne. Ai trait vremurile ălea sau vorbești …din amintirile nostalgicilor vremii? Uită- te la niște documentare despre Coreea de Nord ca si ei au ceva autostrazi sa vezi cine circulă pe ele.

  4. părere Răspunde

    Ceauşescu avea fobie faţă de circulaţie liberă.Îi era frică să nu asigure duşmanului drum rapid spre centrul ţării.El avea o gândire rudimentară cantonată asupra imaginii ţăranului cu coasa în mână şi a muncitorului lovind cu ciocanul fierul înroşit.Autostrăzile le putea face dacă voia(o mică parte,totuşi) dar nu le-a vrut.Mai mult,şi celelalte drumuri erau jalnice.

  5. Cristi Răspunde

    Da cu ce sa mergi pe autostrada cu benzina data pe cota? Vorba aia sa fie benzina si daca costa 100lei litru… este destula acuma. Si statul incaseaza jumatate din pretul de la pompa (banii pe rovineta sunt pistol cu apa pe langa cat se ia din accizele pe combustibil) ,ar pute face autostrazile acuma ca bani incaseaza.

  6. Bony Răspunde

    Voi astia care comentati de dictator erati niste cacati cand cand dictatoru nu scapa de hoti de langa el , si cu tot cu hotii langa el tot aveti blocuri under sa stati . da sa vedem ce **** mea faceti cand vo darama un cutermur sa vedem unde dormiti

    • y Răspunde

      Ca să îți răspund înpulata în românește. Nu era deloc mai bine pe timpul lui Ceașcă. Era bine pentru puturoși care primeau totul mură în gură, serviciu, casă etc. Numai să intre în partid. Sau să scrie rapoarte. Uite eu am reușit să nu fiu membru cu toate că au încercat de trei ori cu mine. Și dacă începi să calculezi toate erau mai scumpe ca și acum. Asta dacă puteai să cumperi ceva. Și să știi că eu nu am furat nici atunci. Unii au mai primit educație de acasă. Tu care scrii exclusiv românește, bravo ție, ar trebui să-i cumperi un pistol sau frânghie și săpun proful tău sau profei tale de română. Săracul sau săraca. Și când mă gândesc cât s-au chinuit cu tine ! Te rog, pentru mine, ia un Distonocalm, Diazepam sau Extraveral și du-te înapoi. Nu în Anglia la spălat vase. Doar aici în pădure. Și când mă gândesc cu groază că tu mai ai probabil și drept de vot.

    • abc Răspunde

      Faptul că tu poți comenta este în primul rând din cauză că nu mai e dictatură. Asta nu uita. Și eu cred că acum ești mare barosan, dar atunci erai mucles. Shut up, pe înțelesul tău.

  7. Bony Răspunde

    Ai draqu labagii stati si comentati ca mari politicieni .
    Voi vreti tot pe tava lasa ca acuma puteti sa va cumparati benzina scumpa Ca ati fost archtecti in constructii in Anglia . so va da limbarita .
    NU UITATI CA SI MATA SI TACTU SI PORTARU SI MILITIA SI PRIMARI AU FURAT PA RUPTE PLUS DIN GUVERN ALDE ILIESCU PROSTU SI ALTII . SI TOT SA CONSTRUIT SA PLATIT DATORIA . ACUMA AVETI PULLA LU DRAGNEA SI PONTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.