PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Minciună sau nepricepere? PPMT a renunţat la miting, acuzând Primăria, deşi avea aviz favorabil

Jocuri de culise, tentative de manipulare, minciună sau doar neglijenţă? Conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a anunțat că renunță la mitingul programat duminică, 2 octombrie, în fața Prefecturii din Satu Mare pe motiv că nu a obținut aviz din partea Primăriei Satu Mare, doar că, surpriză!, Primăria a emis aviz favorabil cu două zile înainte de anunțul PPMT.

“Suntem nevoiţi să constatăm cu regret că nici măcar 15 zile nu i-au fost deajuns Primăriei municipiului Satu Mare să reflecteze asupra cererii noastre referitoare la ocuparea temporară a zonei menţionate, care a fost formulată cu respectarea strictă a literei legii. Prin urmare, nu am primit răspuns din partea Dumnealor nici până în ultimul moment. În aceste condiţii – având în vedere importanţa problemei politice descrise –, renunţăm la organizarea demonstraţiei publice planificate, fiindcă nu putem garanta desfăşurarea regulamentară a acesteia şi nu dorim să creăm un prilej autorităţilor de exploata neglijenţa Primăriei şi a întreprinde măsuri de prevenire sau obstrucţionare a manifestaţiei”, au transmis liderii PPMT în data de 29 septembrie, adică la două zile după emiterea avizului Primăriei.

Aviz favorabil a fost eliberat pe 27 septembrie de Primăria Satu Mare, cu condiţia anunţării Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a Inspectoratului de Jandarmerie şi respectarea regulilor de circulaţie. Mitingul trebuia să fie unul pentru susţinerea maghiarilor din Ucraina, după ce parlamentul din ţara vecină a adoptat noua lege a educaţiei care va duce la desfiinţarea mai multor şcoli.