PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

GALERIE FOTO. Clădirea fostului liceu Unio își recapătă strălucirea

Clădirea fostului liceu Unio a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Imobilul, în acest moment noua casă a Colegiului Național Kolcsey Ferenc, se modernizează văzând cu ochii, iar clădirea se transformă încet, dar sigur, într-o adevărată bijuterie. 

Conducerea colegiului, se declară impresionată de amploarea lucrărilor de reabilitare: ,,Este o lucrare extraordinară, nu doar din punct de vedere al fondurilor, dar și a eforturilor depuse și a energiei consumate în modernizarea liceului. Obiectivul este ca exteriorul clădirii să fie finalizat în cel mai scurt timp posibil, iar interiorul să fie modernizat treptat, iar la finalul lucrărilor clădirea să fie atât mândria colegiului cât și a Sătmarului”, a declarat directorul Colegiului Național Kolcsey Ferenc, pentru Friss Ujsag.

Directorul liceului vorbește și despre sprijinul oamenilor care au contribuit și contribuie la realizarea acestei lucrări: ,,Simt nevoia să subliniez faptul că pentru a porni reabilitarea acestei clădiri a fost nevoie de efortul foarte multor oameni. Vreau să transmit mulțumiri Episcopiei Romano-Catolice, conducerii UDMR Satu Mare, în special domnilor Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba și sigur Guvernului Ungariei. Modernizarea se realizează datorită unei mobilizări puternice în interesul elevilor”, a mai adăugat directorul Pataki Eniko.

Reabilitarea întregii clădiri se realizează în special cu ajutorul Guvernului Ungariei care, în primă fază, a dat pentru realizarea acestui proiect 250 de milioane de forinți, iar mai apoi alte 450 de milioane de forinți. Pentru a moderniza și corpul B a colegiului, Guvernul maghiar a mai alocat, pe lângă sumele prezentate, încă 89 de milioane de forinți.