Ultima actualizare: azi, 15:17

Locale

GALERIE FOTO. Clădirea fostului liceu Unio își recapătă strălucirea

Clădirea fostului liceu Unio a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Imobilul, în acest moment noua casă a Colegiului Național Kolcsey Ferenc, se modernizează văzând cu ochii, iar clădirea se transformă încet, dar sigur, într-o adevărată bijuterie. 

Conducerea colegiului, se declară impresionată de amploarea lucrărilor de reabilitare: ,,Este o lucrare extraordinară, nu doar din punct de vedere al fondurilor, dar și a eforturilor depuse și a energiei consumate în modernizarea liceului. Obiectivul este ca exteriorul clădirii să fie finalizat în cel mai scurt timp posibil, iar interiorul să fie modernizat treptat, iar la finalul lucrărilor clădirea să fie atât mândria colegiului cât și a Sătmarului”, a declarat directorul Colegiului Național Kolcsey Ferenc, pentru Friss Ujsag.

Directorul liceului vorbește și despre sprijinul oamenilor care au contribuit și contribuie la realizarea acestei lucrări: ,,Simt nevoia să subliniez faptul că pentru a porni reabilitarea acestei clădiri a fost nevoie de efortul foarte multor oameni. Vreau să transmit mulțumiri Episcopiei Romano-Catolice, conducerii UDMR Satu Mare, în special domnilor Kereskenyi Gabor și Pataki Csaba și sigur Guvernului Ungariei. Modernizarea se realizează datorită unei mobilizări puternice în interesul elevilor”, a mai adăugat directorul Pataki Eniko.

Reabilitarea întregii clădiri se realizează în special cu ajutorul Guvernului Ungariei care, în primă fază, a dat pentru realizarea acestui proiect 250 de milioane de forinți, iar mai apoi alte 450 de milioane de forinți. Pentru a moderniza și corpul B a colegiului, Guvernul maghiar a mai alocat, pe lângă sumele prezentate, încă 89 de milioane de forinți.

 

 

 

30 comentarii

  1. Szalma Jack Răspunde

    Intrebare:Cladirea apartine bisericii romano catolice iar primaria satu mare plateste chirie pentru spatiul inchiriat lic.kolcsey ?

    • y Răspunde

      Da, dar e o sumă mult mai mică decât cred mulți. Și banii din chirie sunt cheltuiți tot pe renovare. Biserica romano-catolică nu e ca cea ortodoxă, preoții catolici nu au avere și nu cheltuie bani pe jeepuri sau cel puțin Mercedesuri ultima generație. Că au alte bube aia e altă discuție.

      • Szalma Jack Răspunde

        De unde stii tu care e suma platita pentru chirie si care sunt costurile de intretinere(curent,incalzire,curatenie etc)???Sunt scoli de stat in municipiu care se degradeaza din cauza ca nu sunt folosite ! Daca liceul alimentar poate functiona intr-o astfel de scoala,de ce nu poate la fel de bine si lic. kolcsey ?? Daca nu ma insel, scoala de pe botizului e goala si cu putin efort faci din ea un liceu de toata frumusetea !

        • a-b-c Răspunde

          Ii cea ma mare chirie platita, 28000 de lei lunar.
          goo.gl/3W4xpd

          282000 € impartit la 8 scoli, vine o medie de 35000 € pe an. Din pacate la Kolscey ii dublu pe an.
          Pacat ca articolul nu dezvolta mai mult retrocedarea cladirilor catre biserica si ce nemernici au facut treaba asta. Sigur nu ii Ilyes.

          • Szalma Jack

            Dar consilierii lu’ peste prajit ce fac ????De ce se aproba asemenea enormitati in sedinte de consiliu local ???Domnule prefect,ce se intampla ???!!!!Curtea de Conturi exista sau doar e de ”pamplezir” ???

          • y

            Nu înțeleg idea cu nemernicii și cu retrocedarea. Biserica a primit înapoi ceea ce e a ei. Ei au construit. Biserica catolică dar și reformată au dat foarte mult orașului. O față de oraș și foarte mulți bani. Și nu au cerut chiar tot înapoi. Iar banii sunt reinvestiți în clădire nu dispar sub sutana popii ca la unii. Iar investiția era foarte necesară că altfel picau bucăți de clădire deja pe trecători și pe clădirea Poliției. Asta mulțumită ”griji” fostului Liceu Unio.

          • a-b-c

            Y pentru ca nu toti au primit proprietatile luate de Nu stiu cine si nu stiu cand. Trebuie sa ai pile, asa cum a facut si Iohannis la Sibiu. http://www.stiripesurse.ro/ce-dimensiuni-are-tunul-lui-klaus-iohannis_1179235.html
            Sau sa bagi bani gen Power la Satu Mare. Omul de rand fara nici o putere a primit un mare zero barat.

            Ce vrei sa zic ca ii corect cand unii primesc si alti nu? Daca nu erau asa fomisti de bani le lasau la primaria si nu se bagau in mocirla retrocedarilor. S-au bagat primesc ce merita si ei, impreuna cu Power si restul samsarilor din intreaga Romanie.

          • a-b-c

            Le-au luat de la primarie sa ceara de la primarie chirie pe ele. Nu exista nici o motivare financiara in spatele acestei retrocedari.
            Parca biserica nu era despre bani si cum ai mai multi.

  2. Szalma Jack Răspunde

    Probabil ”nemernici” ii putem numi pe parlamentarii care au adoptat total gresit aceasta lege “in integrum”,singura lege de acest fel din europa si care se aplica doar in romania,iar retrocedarea cladirii Unio s-a facut in baza acestei legi.Ok,biserica si-a primit cladirea(sau cladirile) si face foarte bine ca le renoveaza,mai ales daca au bani din ”alte surse”,in special externe.Dar de ce primaria plateste chirie pentru aceasta cladire din moment ce in municipiu exista cladiri de scoli ALE STATULUI ROMAN,pentru care primaria nu ar trebui sa plateasca chirie si alte cheltuieli de intretinere si care stau nefolosite ??!!Aloooooooo !!Curtea de conturi,DNA ????!!!!

    • escape Răspunde

      Auzi tu, Szopos Dzsekk. In primul rand nu Liceul Kolcsey, ci Colegiul National Kolcsey, ai inteles, ca si “Colegiul National” Emiescu, care la fel sta intr-o cladire a Bisericii Romano-Catolice, sau Doamna Stanca in cladirea Bisericii Reformate, Ioan Slavici tot a catolicilor……. chirii platite tot de Gaborka. Si da, merita aceste institutii de elita sa fie pozitionate in inima orasului, merita atat copii romani cat si copii maghiari, Nu poti pune aceste institutii pe aceasi nivel cu Liceul de Industrie Alimentara Usoara……… ai priceput Handy Jack, deci stai jos copile, esti prostovan, 4

      PS, a, si de ce au cele 2 culte atatea cladiri……. pentru ca era al lor, cladiri construite din banii stra-stra bunicilor nostrii romano catolici sau reformati. Ortodocsii doar acum s-au trezit din “somnul de moarte” si acum s-au apucat de constructii, cladiri care in mod firesc vor fi al lor…… e atat de simplu. Nu cumva sa te ridici din colt, mars inapoi, esti prost, nota 4

      • a-b-c Răspunde

        Da sa nu te plangi cand ii rand pe pod ca isi plimba parinti odraslele in centru la scoala.

      • Szalma Jack Răspunde

        Interesant ca cei internati la psihiatrie au acces la internet !Au si ei sansa virtuala sa mai ”escape” dintre zidurile spitalului !…Probabil si-o fi pierdut vreun medic telefonul conectat la internet,ori ”glumetul escape” i l-a ”subtilizat” !Fii cuminte si-ti ia medicamentele ca nenea Jack nu e rau cu schizofrenicii ! ?

    • tiganel Răspunde

      vezi daca tu crezi in adevar si numai adevar! tot centrul este retrocedat la romano catolici prostule. cladiri peste cladiri din ai. cuza. 1 Decembrie, traian, stefan cel mare, plus piata libertatii

  3. y Răspunde

    @escape, te rog nu te enerva. Așa e, dar adevărul doare. Prima biserică românească construită e cea de lângă Policlinică, scrie pe tablă că e ctitorită între 1932-1937 pe când Satu Mare e sediu episcopal romano-catolic de mai bine de 200 de ani! Capisci ? De primele două sinoduri dion istorie ale Bisericii reformate maghiare care au avut loc la noi în județ nici nu pomenesc. Ca să nu spun că bisericile ”ungurești” au primit școlile înapoi pentru că erau ctitorite de ei și susținute inclusiv financiar la vremea respectivă de ei. Colegiul Reformat a fost ctitorit între 1535-1540 ! Biserica ortodoxă deocamdată a început să construiască biserici. Numai nu reușește să termine. Că trebe sau nu e altă treabă. Pentru popi sigur trebe! Deocamdată nu știu care școală să fie construită de ei că și în Liceul Nicolae Steinhardt s-au băgat așa cum pe vremea lui Coica au încercat să se bage în școala nr. 5 ( Wesselényi pentru cunoscători).
    Să ai o duminică plăcută.

  4. Szalma Jack Răspunde

    Imperiul austriac a interzis romanilor,majoritari in transilvania, sa-si construiasca biserici, inafara de cele din lemn.Nu tolerau biserica ortodoxa pe teritoriul imperiului iar dupa 1700,dupa subordonarea bisericii ortodoxe (cu acordul unor clerici ortodocsi ai vremii) la cea catolica,a luat fiinta ”biserica unita cu roma”,promitandu-le drepturi romanilor, drepturi de care beneficiau celelalte minoritati din imperiul austriac.Insa totul a ramas doar promisiune intrucat la fel ca pana atunci imperiul ,mai ales dupa ce s-a format imperiul austro-ungar,n-a recunoscut drepturile romanilor,desi,subliniez din nou,erau MAJORITARI,insa majoritatea dintre romani aveau numele maghiarizate !Desigur,tot ce s-a construit in ardeal s-a facut din ”bani primiti din machu pichu,manciuria,tanzania sau antarctica” !! Pai clar ca buna ziua , din moment ce romanii erau majoritari ,ei munceau aproape pe degeaba pamanturile grofilor,baronilor,chiaburilor etc.,bani din care s-a construit tot ce se vede !Am fost in Debretin,in Miscolt,in Budapesta,in Seghedin,in Gyula,in Nyiregyhaza,insa nicaieri n-am vazut vreun ”colegiu national roman”,nici macar la periferie !Aceste cladiri trebuiau sa fie in patrimoniul tarii ,daca lingaii care au fost la putere in acea perioada nu votau prostii cand s-a dat legea proasta a retrocedarii!Le dai o parte,insa nu absolut tot,pentru ca nicaieri in europa nu s-a procedat asa !!!

  5. Specialistu Răspunde

    Multumim guvernului Romaniei….. aaaa scuze, guvernului Ungariei! Rusine Romania!

  6. Norick Răspunde

    :-))))) Ce Site-uri citesti marinarule ?? :-))) Imediat ne dam seama,ca tu defapt esti doar o popa betivana …:-))))
    PS. mai cauta pe ceva pagini stiintifice ex. national geografic,discovery sau in cel mai rau caz wikipedia…:-)))
    na , spor la rugaciuni… 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.