PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Rateu al câinilor din vama Halmeu? Acuzații dure făcute de un om de afaceri

Pentru a-ți deschide o afacere în România anului 2017 ai nevoie nu doar de investiții serioase, indiferent de domeniul de activitate, cât mai ales de o răbdare de fier și un calm ieșite din comun. Exemplul cel mai bun în acest sens vine de la o familie, care la mijlocul acestui an a decis să înceapă un business cu cărbuni, o afacere care necesita o investiție considerabilă, însă care ar fi putut duce la un profit remarcabil.

Afacerea a fost pusă imediat pe picioare însă, după numai câteva luni, statul român a început să-și arate colții, punând primele bețe în roțile unui business cu potențial și în speranțele unor oameni muncitori.

Cei care au inițiat această afacere și care au suferit și continuă să sufere din cauza unor lacune evidente în sistem, au făcut publică o întâmplare revoltătoare. Povestea a fost postată pe Facebook.

,,MODUL OFICIAL prin care STATUL ROMAN si Directia Nationala a Vamilor isi bat joc de cetatenii romani si de firmele care in fiecare luna contribuie la buget cu peste 20.000 de lei.

La mijlocul acestui an am inceput o afacere impreuna cu tata, sa aducem carbuni din Ucraina, avand in vedere ca pretul lemnului a crescut si mai ales ca nu se gaseste.

Nu mai spun cat am investit in utilaje de facut brichete, constructii si altele, din dorinta de a face o afacere prospera din care STATUL ROMAN ”mulge” in fiecare luna o gramada de bani.

Saptamana trecuta cele doua camioane ale noastre au intrat in Vama Halmeu (SATU MARE) cu carbuni. Scandal mare ca domnii de la vama nu puteau verifica daca avem sau nu tigari. Masinile au ajuns in vama in jurul orei 2:00 si au fost trase separat pentru a fi verificate. Vin sefii vamii, politistii de frontiera si bineinteles caine pentru a depista tigari. Asta se intampla deja a doua zi dimineata. Ajunge cainele la una dintre masini si incepe sa latre ca nebunul.

GATA! striga vamesii, aveti tigari, va descarcam. Tata (sofer pe una dintre masini) incepe sa rada si chiar insista sa descarce masina cat mai repede pentru a se putea porni spre casa. Totul se intinde. Nu aveau excavator, nu aveau una sau alta. Intr-un final descarca masina si bineinteles ca nu gaseste nimic. Tata, impreuna cu soferii erau deja in vama de mai bine de 18 ore.

29.10.2017, acelasi scenariu. Cele doua masini alea noastre au ajuns la furnizor joi seara, iar vineri dimineata incarca. Un vames din Ucraina a fost trimis sa asiste la incercare. Consemneaza ca a fost prezent, iar pe cele doua camioane ale noastre se pune SIGILIU. Ajunge in vama la Ucraina vineri seara la ora 16:00. Nu se stie ce s-a intamplat, insa ajunge la vama romaneasca de la HALMEU abia duminica dimineata. AICI SURPRIZA! Apare din nou un vames istet tare, care aduce din nou acelasi caine care saptamana trecuta a dat gres.

Cainele latra ca nebunul la cele doua masini. In anul 2017, cand in DUBAI s-au inventat taxiurile zburatoare, in ROMANIA camioanele sunt controlate cu cainii. Tata ii intreaba de ce nu au scaner, care sa scaneze camionele, pentru a le verifica si i se spune ca au unul, dar e stricat. Cainele latra de zori si cei de la VAMA, chiar daca exista sigiliu pe camioane, spun ca sunt tigari si camioanele trebuie descarcate. Asta se intampla duminica la ora 13:00. Acum este ora 18:00 si atat tata, cat si soferul sunt nemancati, nedormiti de atatea zile, foarte obositi si inca nu vor sti cand vor fi verificati.

Camioanele ar fi trebuit sa fie din nou in Ucraina pentru a incarca marfa, insa ele nici nu au ajuns la Botosani si nici nu se stie cand vor ajunge. 100 % nu exista tigari in camioane. Se trezeste vamesul care a adus cainele: ”Eu stiu cum ati bagat tigari. Le-ati turnat in carbuni”. PE BUNE? Asa te duce mintea? Sunt carbuni scosi din pamant, carbune brun si lignit. CONTROLEAZA-MA STAT ROMAN, VERIFICA-MA, DAR NU MA TINE ATATEA ORE IN VAMA. NU-TI BATE JOC DE NISTE OAMENI SI DE O FIRMA CARE CONTRIBUIE CU AN DE ANI CU BANI.

Imediat ce intram in tara PLATIM TVA pentru carbuni, platim accize pentru carbuni, platim n-șpe mii de taxe si contributii. Si tu, STATULE ROMAN, iti bati joc de noi. Nu esti in stare sa ne verifici ca intr-o tara civilizata, ca intr-o tara EUROPEANA.

Iti vine sa inchizi orice afacere si sa pleci in lume fara sa te uiti inapoi. MULTUMIM DIN SUFLET DRAGI SENATORI, DEPUTATI, MINISTRI si sigur draga prim-ministru si PRESEDINTE! Ati reusit sa umiliti niste oameni.

UPDATE! Luni, 30.10.2017, ora 12:19 – Camioanele sunt inca blocate in vama si nimeni nu face nimic. Nici nu ne descarca, nici nu ne lasa sa plecam.Incredibil. Soferii nu au mai mancat de sambata seara, iar primul magazin e la 10 km distanta. Nu poti pleca cu masina.

Ora 16:07 – Masinile s-au pornit spre Botosani, dupa mai bine de 36 de ore petrecute in Vama Halmeu si dupa inca 36 de ore petrecute in vama din Ucraina. Masinile sunt escortate de Politia de Frontiera pana la Botosani.

VA ROG SA DISTRIBUITI, poate se va schimba ceva…..desi nu cred!”.