PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Consiliul Județean Satu Mare cere de la Guvern bani de salarii

Un sfert din consiliile județene, între care și Consiliul Județean Satu Mare, solicitaseră Guvernului, până la finele anului trecut, fonduri suplimentare pentru plata salariilor, după ce primăriile au primit libertatea de a le majora, iar multe dintre acestea și-au cheltuit bugetele cu aceste majorări.

Nu mai puțin de 11 solicitări au venit din partea consiliilor județene, care au cerut mai mulți bani pentru acoperirea găurilor lăsate în bugetele locale de salariile majorate de primării. Potrivit, profit.ro, cele 11 consilii județene sunt din Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Totodată, în pofida numeroaselor solicitări, cu excepția celor circa 2 miliarde de lei alocate autorităților locale cu prilejul rectificării bugetare din toamnă, Guvernul Tudose nu s-a grăbit să răspundă cu alte sume solicitărilor primăriilor. Fostul Cabinet a alocat din Fondul de rezervă bugetară 95 milioane lei câtorva primării, prin două hotărâri din luna decembrie, dar sumele au vizat nu doar cheltuieli curente, ci și de capital, respectiv derularea unor proiecte locale.

Autoritățile locale sunt afectate anul acesta de ”revoluția fiscală” a Guvernului, respectiv de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, care duce, implicit, la reducerea sumelor ce le revin din cotele defaclate din acest impozit.

Sursa – profit.ro