PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

FOTO. Statuia celui mai mare ungur va fi dezvelită la Satu Mare!

Eroii revoluției și marele maghiar István Széchenyi vor fi comemoraţi joi în municipiul Satu Mare, fiind dezvelită statuia acestuia din urmă în centrul reședinței de județ.

Punctul culminant al zilei de mâine va fi dezvelirea statuii lui István Széchenyi, ce a avut mai multe legături cu județul Satu Mare.

Începând cu ora 17.30, se va cânta imnul „Szózat”, urmat de rugăciunea comună a episcopului romano-catolic Jenő Schönberger și a episcopului reformat István Csűry. Va rosti un discurs în atenția comunității maghiare din România președintele UDMR Hunor Kelemen, urmat fiind de Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, președintele organizației locale UDMR, respectiv de Csaba Pataki, președintele Consiliului Județean Satu Mare și a organizației județene UDMR.

La manifestarea principală a UDMR va fi prezent și va rosti un discurs președintele Hunor Kelemen.

Potrivit site-ului Wikipedia, István Széchenyi, conte de Szécheny Viena, a fost un politician, scriitor, polihistor, economist, ministru al transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth „cel mai mare ungur”.